3 vragen over de Amerikaanse invoerrechten

Laatst gecontroleerd op:
17 april 2025
Gepubliceerd op:
12 maart 2025

De Verenigde Staten hebben op 2 april nieuwe invoerrechten aangekondigd voor alle landen, ook voor de EU. Welke tarieven zijn aangekondigd? En wat betekent het voor u als ondernemer? Aan de hand van deze 3 vragen gaan we verder in op de Amerikaanse invoerrechten.

Aankondiging uitstel Amerikaanse tarieven op 9 april

President Trump kondigde op 9 april aan dat de invoering van extra landspecifieke tarieven voor veel landen voor 90 dagen wordt uitgesteld, dus tot 9 juli. Per 10 april zijn de landspecifieke tarieven opgeschort, behalve voor producten uit China.

Lees de details van deze beslissing in de mededeling van de Amerikaanse douane.

Let op: de ontwikkelingen rond de Amerikaanse invoerrechten gaan snel. Kijk voor de meest actuele stand van zaken altijd op de websites van de Amerikaanse overheid.

Amerikaanse invoerrechten

1. Welke invoerrechten zijn aangekondigd, en voor hoelang?

Op 2 april 2025 maakte de Amerikaanse president Trump bekend wat de nieuwe invoerrechten voor wereldwijde handelspartners gaan inhouden.

  • Basistarief vanaf 5 april: voor alle landen geldt een basistarief van 10% voor invoerrechten. Deze zijn ingegaan op 5 april 2025.
  • Extra landspecifieke tarieven vanaf 9 april (opgeschort tot 9 juli, behalve voor China): aan veel landen – waaronder die in de Europese Unie – worden extra landspecifieke tarieven opgelegd. Voor de EU is het tarief 20% (pdf) voor alle goederen. Voor de Koninkrijkslanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten geldt het basistarief van 10%, omdat deze geen onderdeel zijn van de EU.

Heeft u hiermee te maken? Houd dan rekening met enkele zaken:

  • Cumulatieve tarieven: de aangekondigde tarieven zijn in de meeste gevallen cumulatief. Als er dus al invoerrechten bestonden op uw product, komen deze nieuwe tarieven erbovenop.
  • Goederen verscheept voor 5 april: goederen die al verscheept en ingeladen zijn voor 5 april, 12:00 uur EDT (Eastern Daylight Time), vallen niet onder de nieuwe invoerrechten van 10%.
  • Uitzondering: er geldt een uitzondering op de nieuwe invoerrechten voor onder meer sommige strategische mineralen, farmaceutische producten, koper, houtproducten, energie en energieproducten en bepaalde elektronische goederen. Check op de website van het Witte Huis uw productcode in de lijst met uitgezonderde producten (pdf) en het memorandum over de uitzonderingen.
  • Land van oorsprong: houd er rekening mee dat het land van oorsprong – dus niet het land van export – de hoogte van het importtarief bepaalt. Meer informatie over het land van oorsprong en wat dit precies voor u betekent vindt u op de website van evofenedex.
  • Incoterms: De gekozen Incoterm bepaalt de leveringscondities en dus ook wie de invoerrechten bij import betaalt. Lees over Incoterms op de website van Ondernemersplein en de website van KVK.

Lees de factsheet met details over de nieuwe invoerrechten op de website van de Amerikaanse overheid. U vindt hier ook de aankondiging van de nieuwe invoerrechten.

Welke producten hebben afwijkende tarieven?

Sommige goederen met al eerder opgelegde tarieven vallen niet onder deze landspecifieke invoerrechten, maar hebben afwijkende tarieven. Het gaat om de volgende producten met een afwijkend tarief:

2. Wat zijn verdere aandachtspunten rondom de invoerrechten?

  • Canada en Mexico: de VS heeft Canada en Mexico nieuwe invoerrechten opgelegd. Meer informatie over deze invoerrechten vindt u op de website van de Amerikaanse douane, de Customs and Border Protection (CBP). Goederen die vallen onder het USMCA-verdrag houden een 0%-tarief. Goederen die niet onder dit verdrag vallen krijgen een tarief van 25%.
  • China: de handel tussen China en de VS heeft te maken met fors stijgende invoerrechten. Dit heeft vooral gevolgen voor Nederlandse ondernemers die goederen met als oorsprong China, naar de VS exporteren. Daarnaast loopt er een beleidsverkenning om hoge havengelden (port fees) in te voeren op zeevracht die aan land wordt gebracht door schepen van Chinese makelij. Bekijk de aankondiging hiervoor van de Amerikaanse regering.

Heeft u als ondernemer technische vragen over de Amerikaanse invoerrechten? Dan kunt u deze mailen naar de Amerikaanse douane via traderemedy@cbp.dhs.gov.

3. Waar checkt u de hoogte van invoerrechten op uw product?

Via de database van de EU, Access2Markets, ziet u per goederencode (ook wel de HS-code) welke invoerrechten er voor uw producten gelden.

Kent u Access2Markets nog niet? Bekijk ons stappenplan voor tips en tricks over hoe u deze hele handige database gebruikt.

Meer weten? Lees onze tips over hoe u kunt omgaan met hogere invoerrechten.

Heeft u vragen over de gevolgen van de Amerikaanse invoerrechten voor uw export?

Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?