Zakelijke kansen in Taiwan

Laatst gecontroleerd op:
31 augustus 2022
Gepubliceerd op:
15 april 2013

De handel tussen Taiwan en Nederland heeft in de afgelopen jaren een vlucht genomen. Met meer dan 23 miljoen inwoners en een zogeheten hoge-inkomenseconomie is Taiwan een goede afzetmarkt. Interessante sectoren voor Nederlandse ondernemers in Taiwan zijn onder andere smart cities, Life Sciences & Health en agrifood.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

Kansen in de Agrofoodsector

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste agro-exporteur ter wereld. De kennis van Nederlandse bedrijven kan bijdragen aan het halen van de doelen in Taiwan. Zo is er vraag naar kennis van circulaire economie in de landbouwsector, vooral op het gebied van agrarisch afval verwerken.

Lees meer over de landbouwsector en de Nederlandse LNV-raad (Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid-raad) in Taiwan op Agroberichten Buitenland.

Marktrapport Cold chain

Het hoge verlies na oogst in Taiwan en de toenemende ambities om exportgroei te ontwikkelen, vragen om een drastische verbetering van de bestaande koelketensystemen. Dankzij de nieuwste technologieën en expertise zou de Nederlandse koelketenindustrie de juiste partner kunnen zijn voor de Taiwanese landbouw. Netherlands Office Taipei (NLOT) heeft een marktrapport laten maken om de kansen rond het gebruik van Nederlandse innovatie en technologie in Taiwan in kaart te brengen.

U kunt het rapport downloaden via Agroberichten Buitenland. Daar vindt u ook meer informatie over het rapport.

Kansen in de hightech

Voor Nederlandse start-ups in de hightechindustrie liggen er kansen in Taiwan. Taiwan speelt een sleutelrol in de wereldwijde hightech-supplychain en is een van dé plaatsen voor productie van elektronica. Zo zijn Taiwanese bedrijven verantwoordelijk voor bijna 90% van de wereldproductie van computerchips.

Door de centrale ligging in Azië functioneert Taiwan ook als een hub voor start-ups die de Aziatische markten op willen. Met stimuleringsprogramma’s wil de Taiwanese overheid de beste buitenlandse start-ups aantrekken om zaken te doen in Taiwan.

Taiwan is voor Nederlandse start-ups ideaal om:

  • strategische partnerschappen aan te gaan met Taiwanese techbedrijven om zo hun producten of diensten op de Aziatische markt te brengen;
  • productie op te schalen met betrouwbare, kwalitatief hoogstaande Taiwanese OEM-partners (Original Equipment Manufacturer).

Kansen in smart cities

De Taiwanese overheid zet zich in om smart-city-oplossingen toe te passen in haar grote steden door middel van verschillende experimenten en doelstellingen. Dit biedt kansen voor bedrijven die innovatieve stedelijke oplossingen hebben ontwikkeld. Bijvoorbeeld op het gebied van slimme oplossingen of diensten rond smart mobility, smart healthcare en smart environment.

Taiwan is een toegangspoort naar de Aziatische markt. Deze positie is interessant voor Nederlandse bedrijven die in samenwerking met Taiwanese techbedrijven smart-city-producten en -diensten op de Taiwanese of Aziatische markt willen brengen.

Kansen in Life Sciences & Health

De Life Sciences & Health-sector in Taiwan ontwikkelt zich snel. Zo is de Taiwanese biotechnologie-industrie een van de grootste ter wereld. Taiwan heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldwijde IT-supply chain in deze sector. De Taiwanese R&D-kracht, productienormen en kwaliteit bieden kansen en mogelijkheid om een belangrijke rol te spelen in het internationale biomedische veld. Hier kunnen samenwerkingen met Nederlandse bedrijven aan bijdragen.

Innovatie en het IA-netwerk

Door de jaren heen heeft Taiwan zich ontwikkeld tot een sterke economie, gedreven door technologie en innovatie. De vestiging van het IA-netwerk in Taipei volgt de innovatie en technologische ontwikkelingen in Taiwan en signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Zakendoen in Taiwan biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.

De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt, en dat u negatieve gevolgen voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Breng risico's in kaart 

De volgende bronnen geven een indruk van de IMVO-risico's in Taiwan. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u er zakendoet. 

Meer weten of hulp nodig?

Kansrijke aanbestedingen, subsidies en financieringen

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, landbouwraden, NBSO's en het IA-netwerk publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren. Hieronder vindt u de huidige rapporten over de belangrijkste ontwikkelingen in Taiwan. Op internationaalondernemen.nl vindt u ook regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Marktrapport waterbeheer

Het rapport ‘Water Sector Study’ brengt de kansen en uitdagingen op de Taiwanese watermarkt in kaart. Het rapport geeft ook achtergrondinformatie en moet bijdragen aan betere markttoegang voor Nederlandse bedrijven in Taiwan.

Lees de samenvatting en vraag het rapport direct aan

Marktrapport ruimtevaart

Voor ondernemers in de ruimtevaart heeft Netherlands Office Taipei een rapport opgesteld over deze industrie in Taiwan. Taiwan heeft eigen satellieten en is hiermee een uitzondering in de wereld. Ook voert Taiwan al meer dan 30 jaar ruimteprogramma's uit. Het huidige ruimteprogramma heeft 3 fasen en moet de ruimtevaartindustrie en haar toeleveringsketens tot bloei laten komen. Sinds 2019 werken het ministerie van Wetenschap en Technologie en het ministerie van Economische Zaken in Taiwan samen aan de ontwikkeling van de ruimtevaartindustrie. Een voorbeeld hiervan is de gezamenlijke ontwikkeling van technologieën en toepassingen voor LEO-communicatiesatellieten (lage baan om de aarde).

Het rapport gaat in op de ruimtevaartindustrie en het overheidsbeleid van Taiwan. Nederland en Taiwan vullen elkaar aan op het gebied van kennis en technologieën rond ruimtevaart. In het rapport leest u over verschillende mogelijke samenwerkingsthema's, zoals lasercommunicatie, optische payloads en datatoepassingen.
 

Cybersecurity Roadmap

Cybersecurity is in zowel Taiwan als Nederland een sector waarvoor veel aandacht is. Sinds 2018 werken Taiwan en Nederland steeds meer samen in deze sector. Met name de combinatie van Taiwanese netwerk/ICT hardware en Nederlandse software zorgt voor een interessant samenwerkingsmodel.  Kansen liggen vooral op het gebied van academische onderzoekssamenwerking, de integratie van ICT-hardware en cyberbeveiligingssoftware, gezamenlijke bedrijfsincubatie en gezamenlijke bedrijfsontwikkeling. 

Marktrapport Waterstof 

Taiwan ondergaat een belangrijke energietransitie. In 2020 werd maar 5,4% van de energie opgewekt via hernieuwbare energiebronnen. Om het aanbod te vergroten, richt Taiwan zich met name op de ontwikkeling van zonne- en windenergie.  Waterstof wordt daarbij gezien als de volgende stap – de overheid werkt momenteel aan een nationale waterstof-ontwikkelstrategie, met plannen voor de midden- en lange termijn. De ontwikkeling van brandstofcellen is nu al gaande, waarbij Taiwan hoogwaardige producten en componenten aan internationale spelers verkoopt. 

Lees hieronder meer over de ontwikkelingen op het gebied van waterstof in het marktrapport Hydrogen Developments in Taiwan dat in 2021 is opgesteld door de Innovatie afdeling van het Netherlands Office Taipei. 

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Anouk van der Steen
Netherlands Office Taipei
E: anouk-vander.steen@nlot.org.tw

Marktrapport halfgeleidersindustrie

De halfgeleidersindustrie maakt wereldwijd een ongekende groei door. Dat komt door de toenemende vraag naar kunstmatige intelligentie, 5G, Internet of Things, high performance computing (HPC) en consumentenelektronica. Taiwan staat na de VS op de tweede plaats in het wereldwijde marktaandeel van de halfgeleiders industrie. Wat zijn de focusgebieden van Taiwan voor de ontwikkeling van de volgende generatie halfgeleiders? En wat zijn de innovatieve zakelijke kansen voor Nederland en Taiwan?

Dit rapport duikt in deze gigantische industrie en geeft een overzicht van het huidige ecosysteem en de markt in Taiwan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?