Zakelijke kansen in Suriname

Laatst gecontroleerd op:
13 november 2023
Gepubliceerd op:
4 juni 2013

De economie van Suriname biedt u veel kansen. Wilt u ondernemen in Suriname? Ga goed voorbereid aan de slag. Verdiep u in de markt: hoe werkt export naar Suriname, waar vindt u informatie over IMVO en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner? Gelukkig staat u niet alleen. RVO helpt u met uw internationale ambities.

 

De economie van Suriname is grotendeels afhankelijk van de export van ruwe olie en goud. Daarnaast is ook de export van vis, rijst en bananen belangrijk voor de economie. Kansen voor Nederlandse ondernemers liggen dan ook vooral in gerelateerde sectoren: mijnbouw, olie, gas en mineralen, bouwproducten, zwaar bouwmateriaal, en automotive-onderdelen en -diensten.

Op deze pagina staan enkele sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij of wilt u meer informatie op maat? Neem dan vrijblijvend contact op met onze regio-experts.

Olie en gas

Suriname produceert gemiddeld 17.000 vaten olie per dag. Na Trinidad en Tobago en Cuba is Suriname de grootste olieproducent van de Cariben. Met de recente olievondsten en de schatting van nog te ontdekken commercieel winbare olievelden, kan Suriname een enorme ontwikkeling doormaken, 

Investeerders kunnen meedoen aan de oliewinning door een petroleumovereenkomst aan te gaan met het staatsbedrijf Staatsolie. Er zijn grote investeringen nodig, hierdoor liggen er vooral investeringskansen voor grote multinationals in de oliesector. Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total en Apache hebben de rechten om in het Guyana Basin in Suriname te exploreren. Dit biedt kansen voor de toeleverende olie en gas sectoren.

Infrastructuur

Momenteel beslaat het wegennet van Suriname uit zo'n 9000 km, maar een klein deel daarvan is verhard. Vooral in de regentijd zijn veel onverharde wegen zeer slecht begaanbaar.  Voor het vlot trekken van de Surinaamse economie is een goede infrastructuur nodig. De Surinaamse overheid heeft daarom besloten veel te investeren in deze sector. Ook wil het land investeren in technologie en verbetering van lucht- en watertransportsystemen.

De afgelopen jaren zijn er vooral veel investeringen geweest vanuit China. Maar President Santokhi gaf in gesprek met Rutte aan dat hij geïnteresseerd is in Nederlandse kennis van het bouwen van dijken en het baggeren. 

Outsourcing van klantenservices

Steeds meer Nederlandse bedrijven kiezen ervoor een gedeelte van hun klantenservice in Suriname te plaatsen via de outsourcingsbranche. Deze branche is al een aantal jaar hard aan het groeien. Uitbesteden naar Suriname heeft veel voordelen: lagere arbeidskosten, tijdsverschil waardoor hun diensten langer kunnen worden aangeboden, en (vooral) dezelfde taal. Naar schatting werken er momenteel 1.000-1.200 personen in deze sector.

Bosbouw

Suriname heeft 14,8 miljoen hectare bos. 5 miljoen hectare is aangemerkt als productiebos, waarin een kapbaar houtvolume staat van 75 miljoen m3. Het grootste deel van het geëxporteerde hout gaat onbewerkt naar Azië. Ondernemers die interesse hebben in commerciële houtkap en geen terrein bezitten, kunnen een houtkapconcessie en -vergunning aanvragen bij de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).

Landbouw

Al langere tijd wil de Surinaamse regering de landbouwsector ontwikkelen tot 'de voedselschuur van de Cariben'. Hier liggen grote kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar deze kansen gaan ook gepaard met grote investeringen en het overwinnen van grote barrières.

Hoewel Suriname veel vruchtbare grond heeft, is goede cultivatie niet vanzelfsprekend. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat pesten en plagen zich makkelijk kunnen verspreiden. Momenteel gebruikt het land veel pesticiden. Iets wat de toegang tot de Europese markt in de weg staat. De huidige Surinaamse regering heeft interesse in het professionaliseren van kassenteelt en heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de Nederlandse kennis op dit gebied.

Toerisme

De Surinaamse toerismesector staat nog in de kinderschoenen. De afgelopen 2 decennia is het toerisme naar dit land op gang gekomen. Hoewel Suriname geen witte stranden en azuurblauwe zee heeft, heeft het een aantal troeven, zoals tropische regenwouden, grote natuurparken, verschillende culturen en een binnenstad die staat aangemerkt als werelderfgoed.

De sector is nu nog niet zo groot en er is ruimte voor ontwikkeling. Er is vooral behoefte aan hotelkamers; het lage aantal kamers beperkt de groei. Toerisme is door Suriname aangemerkt als groeisector. Maar tot op heden moet de sector het vooral hebben van private initiatieven en buitenlandse financiering.

Aanbestedingen en subsidies

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Meer weten?

Meer informatie over ondernemen in Suriname vindt u op de volgende websites:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?