Zakelijke kansen in Suriname

Laatst gecontroleerd op:
13 februari 2025
Gepubliceerd op:
4 juni 2013

De economie van Suriname biedt u veel kansen. Wilt u ondernemen in Suriname? Ga goed voorbereid aan de slag. Bestudeer de markt: hoe werkt export naar Suriname, waar vindt u informatie over MVO, en hoe vindt u een betrouwbare zakenpartner? Gelukkig staat u niet alleen. RVO helpt u met uw internationale doelen.

Suriname ging in 2021 een 3-jarig herstelprogramma aan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De lening van ongeveer US$ 688 miljoen, moet de economie weer een duwtje geven. Dit liet in 2024 positieve resultaten zien en het land begint economisch weer op te krabbelen.

De Surinaamse economie is grotendeels afhankelijk van de export van grondstoffen zoals olie, goud en hout. Daarnaast is ook de uitvoer van vis en rijst belangrijk voor de economie. Kansen voor Nederlandse ondernemers liggen op dit moment in nichemarkten, zoals outsourcing.

Er liggen voor Nederlandse ondernemers verschillende interessante kansen, vooral in de:

  • Havenontwikkeling
  • Infrastructuur
  • Offshore
  • Bouw
  • Maritiem
  • Logistiek

Op deze pagina staan een paar sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij, of wilt u meer informatie op maat? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs.

Olie en gas

Voor de Surinaamse kust liggen enorme gas- en olievelden. Het Franse TotalEnergies, Amerikaanse APA Corporation en Maleisische Petronas beginnen snel met ontginning van deze velden. Naar schatting levert de hele olieproductie 700 miljoen vaten op. De verwachting is dat Suriname de eerste 20 jaar US$ 26 miljard gaat verdienen aan deze olieproductie.

Deze ontwikkelingen zijn positief voor de economische groei en (in)directe banen in de Surinaamse oliesector.

Outsourcing van klantenservices

Steeds meer Nederlandse bedrijven kiezen ervoor om een deel van hun klantenservice in Suriname te plaatsen via outsourcing. Deze bedrijfstak is al een aantal jaar hard aan het groeien. In 2024 waren er 29 outsourcingsbedrijven actief in Suriname. Naar schatting werken er op dit moment 5.000-6.000 personen in deze sector.

Outsourcen naar Suriname heeft veel voordelen:

  • De arbeidskosten zijn laag.
  • De voertaal in Suriname is ook Nederlands.
  • Door het tijdsverschil kunt u uw diensten langer aanbieden.

Landbouw

Suriname heeft veel vruchtbare grond. Het land probeert al jaren de lokale landbouwproductie op gang te brengen. Dit is een stroef proces.

Er liggen voor Nederlandse ondernemers veel kansen in deze sector. Hiervoor zijn grote investeringen nodig. Daarnaast moet u ook rekening houden met:

  • te weinig arbeidskrachten;
  • ontbreken van innovatieve technologieën;
  • gebrek aan wetgeving rondom grondrechten van inheemse en tribale volkeren;
  • verzwakte overheidsorganisaties;
  • verouderde infrastructuur.

Ook klimaatverandering maakt ondernemen in de landbouwsector lastig. Te veel regen en langdurige droogte zorgen voor plantenziektes. Dit heeft een negatieve invloed op landbouwgewassen.

De Surinaamse landbouwsector zoekt kennis over zadenontwikkeling en het ziektebestendig maken van gewassen. De sector gebruikt veel pesticiden en dit staat de toegang tot de Europese markt in de weg.

Toerisme

De Surinaamse toerismesector staat nog in de kinderschoenen. Hoewel het land geen witte stranden en azuurblauwe zee heeft, heeft het een aantal troeven. Zoals: tropische regenwouden, mangrovebossen, grote natuurparken, verschillende culturen en een binnenstad die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

De Surinaamse toeristensector biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Ondernemen in deze sector brengt uitdagingen met zich mee, zoals de gebrekkige infrastructuur. Maar in de nichemarkten binnen de toerismebranche liggen er voldoende kansen.

Aanbestedingen en subsidies

Het Surinaamse Ministerie van Openbare Werken heeft een lijst van interessante aanbestedingen.

Er zijn ook kansen bij de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. U leest hier meer over op de pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Meer weten?

Meer informatie over ondernemen in Suriname vindt u op de volgende websites:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?