Mijn product of dienst verkopen in Spanje

Gepubliceerd op:
13 februari 2025

U bent van plan om zaken te gaan doen in Spanje. Maar hoe bereikt u uw klant? Hoe bouwt u een netwerk op? In dit artikel gaan we dieper in op de Spaanse markt, zakelijke (betaal)gewoonten en de Spaanse consument. 

Hulp nodig? Wij staan voor u klaar

U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels, hoe u het beste uw marktentree maakt of waar kansen liggen? Onze adviseurs staan voor u klaar om deze en al uw andere vragen te beantwoorden.

Neem contact op

Hoe doe ik marktonderzoek?

Goed marktonderzoek is belangrijk als u met uw bedrijf naar het buitenland wilt. Zo weet u of er in dat land interesse is in uw product of dienst, en wat u kunt verwachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de economische situatie, wet- en regelgeving, consumentengedrag of culturele gewoonten.

Onze landeninformatie is een goed startpunt voor uw onderzoek. Hier vindt u informatie over handelswetgeving, kansrijke sectoren en subsidies. Wij bieden ook informatie per sector. Daarnaast bieden wij marktstudies die dieper ingaan op specifieke sectoren in een land. Bekijk het overzicht met marktstudies over Spanje.

Er bestaan ook verschillende openbare databases waarin u zelf naar nuttige informatie kunt zoeken. Bekijk ons overzicht met databanken die u helpen met internationaal ondernemen.

Spreek ook met mensen uit het land. Stel vragen aan mogelijke klanten, lokale ondernemers of experts. Werk bij voorkeur samen met iemand die het land goed kent. Zo voorkomt u fouten en vergroot u uw kans op succes. U kunt ook van tevoren een onderzoek uitvoeren – zoals een haalbaarheidsstudie voor een project of investering – om te kijken hoe uw product daar werkt. Met de DHI-subsidieregeling kunt u daar subsidie voor krijgen.

Hoe bereik ik de Spaanse consument?

Als u uw product of dienst in Spanje wilt verkopen, is het goed om eerst een beeld te hebben van de Spaanse consument. Het is waarschijnlijk verstandig om uw product, dienst of strategie voor marktentree aan hun voorkeuren aan te passen.

Taal: Denk aan regionale talen

Spanjaarden spreken in vergelijking met Nederlanders niet zo goed Engels. Het is dus aan te raden om de taal te spreken of gebruik te maken van een tolk. Hoewel Spaans de officiële taal is, worden in sommige regio's ook andere talen gesproken. Bijvoorbeeld Catalaans of Baskisch.

Als u uitbreidt naar Spanje kan het daarom nuttig zijn om uw marketingmateriaal en klantenservice aan te passen aan de regionale talen van uw doelgroep. Het helpt ook om vertrouwen op te bouwen bij lokale klanten als u deze talen gebruikt. Pas uw communicatie en strategie in Spanje daarom altijd aan, aan de lokale voorkeuren van uw klant.

Consumentenvoorkeuren: online winkelen wint aan populariteit

Spaanse consumenten winkelen liever bij grote winkelketens dan bij lokale winkels. In 2023 gaf 62% de voorkeur aan grote ketens. Online winkelen wint aan populariteit. De belangrijkste redenen hiervoor zijn gemak en betere prijzen.

Als u zaken gaat doen in Spanje, is het belangrijk om rekening te houden met regionale verschillen. De voorkeuren van de Spaanse consumenten verschillen namelijk per regio. Er zijn duidelijke verschillen in koopkracht en uitgavenpatronen. Zo heeft de Baskische regio Gipuzkoa de hoogste koopkracht per inwoner, gevolgd door Madrid. Doe van tevoren dus goed marktonderzoek.

Welke marketingkanalen kan ik het beste inzetten? 

Om uw product of dienst effectief in Spanje te verkopen, is het belangrijk om de juiste marketingkanalen te gebruiken. Adverteren op digitale platforms werkt goed, vooral als u inzet op gepersonaliseerde en interactieve campagnes. Sociale media zoals TikTok en LinkedIn zijn populair, vooral in regio's als Andalusië en Madrid. Toch blijven traditionele media zoals radio, televisie en print belangrijk. 

Met welke cultuurverschillen moet ik rekening houden als ik zaken ga doen in Spanje?

Om succesvol zaken te doen in Spanje, is het belangrijk om kennis te hebben van cultuurverschillen. Nederland en Spanje lijken in het zakelijk contact meer op elkaar dan u op het eerste gezicht verwacht.

Toch zijn er culturele verschillen waar u rekening mee kunt houden als u in Spanje gaat ondernemen. Zoals de manier waarop mensen met zakelijke onzekerheden omgaan. Of dat het normaal is om afspraken schriftelijk vast te leggen. Ook zijn er verschillen per regio. Lees ons artikel over de zakencultuur in Spanje en ontdek de belangrijkste do's en don'ts.

Aan welke eisen moet mijn product voldoen als ik het in Spanje wil verkopen?

Als uw producten aan alle producteisen in de EU voldoen, mogen ze vrij worden verhandeld in alle EU-lidstaten, dus ook in Spanje. Ontbreekt EU-wetgeving, maar voldoet uw product wel aan de wettelijke producteisen in Nederland? Ook dan mag u uw product verhandelen in Spanje.
Let op: Landen binnen de EU mogen wel aparte eisen stellen. Bijvoorbeeld aan de taal op productlabels en gebruiksaanwijzingen.

Spaanse Verpakkingswet: meer verplichtingen voor Nederlandse bedrijven

In het geval van Spanje is er in 2023 een nieuwe Verpakkingswet ingevoerd. Die heeft grote gevolgen voor fabrikanten en internationale bedrijven in Spanje. Voor Nederlandse bedrijven betekent het dat er meer verplichtingen zijn bij export van verpakte goederen naar Spanje.

Lees ons artikel over de Verpakkingswet en kijk aan welke regels uw producten moeten voldoen.

Wat zijn de betalingsgewoonten in Spanje en hoe voorkom ik betalingsrisico's?

Als lid van de Europese Unie gebruikt Spanje de euro (EUR). In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Daarnaast gelden er regels voor facturen die bedrijven naar elkaar sturen:

  • Heeft u met een ander bedrijf een contract opgesteld? Dan moeten de facturen binnen 60 dagen worden betaald. Behalve als u samen een langere termijn afspreekt.
  • Heeft u geen contract opgesteld met een ander EU-bedrijf? Dan moeten facturen binnen 30 dagen worden betaald.

Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied. Of lees onze 5 tips voor internationale betalingen

Betalingsmethoden van consumenten in Spanje: betaalapps zijn in opkomst

Het aantal geldautomaten per miljoen inwoners in Spanje behoort tot de hoogste in Europa. Consumenten betalen nog steeds graag met cash. Wel is Bizum in opkomst, een app waarmee gebruikers direct via hun telefoon geld versturen en ontvangen.

Debet- en creditcards worden steeds meer gebruikt. Buy-now-pay-later oplossingen zoals Aplazame en SeQura winnen aan populariteit. Bedrijven passen zich steeds meer aan deze voorkeuren aan: 83% van de e-commerce verkopers accepteert creditcards, 77% PayPal, en 62% biedt buy-now-pay-later opties.

Hoe bouw ik een netwerk op in Spanje?

Voor uw bedrijf is het belangrijk om zaken te doen met partners waar u op kunt vertrouwen. Of het nu agenten zijn, distributeurs, producenten of leveranciers.

Onze adviseurs helpen u graag om de juiste zakenpartner te vinden. Dit begint met een adviesgesprek, waarin zij u helpen uw vragen helder te krijgen. Ook kijken zij hoe ze u nog meer kunnen ondersteunen. Gratis, en altijd voor u op maat. Zo krijgt u de hulp die het beste bij uw situatie past. Lees ons artikel met tips om een zakenpartner in het buitenland te vinden.

De Nederlandse ambassade in Madrid en NBSO in Barcelona kunnen u voorstellen aan de juiste contacten. Daarnaast organiseren ze regelmatig evenementen, waar u mogelijke partners kunt ontmoeten. Lees meer over het Nederlands ambassadenetwerk in Spanje en bekijk hun contactgegevens.

Ook RVO organiseert regelmatig evenementen en handelsmissies. Deelnemen is een goede manier om contacten te leggen. Benieuwd wat er binnenkort op de agenda staat voor Spanje? Bekijk het overzicht met evenementen. Weten hoe u alle exportkansen uit de handelsmissies haalt? Lees dan onze 9 tips.

Ook interessant

Ons buitenlandnetwerk biedt informatie over actualiteiten, evenementen en kansrijke sectoren in Spanje. Bekijk hiervoor de volgende websites:

Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag verder. Helemaal gratis. 

Neem contact op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?