Sanctiecheck Rusland: in 5 stappen op weg

Laatst gecontroleerd op:
26 mei 2023
Gepubliceerd op:
10 mei 2022

De gevolgen van de sancties zijn voor u als ondernemer niet altijd eenvoudig te overzien. Hoewel er tegen Rusland al sinds 2014 sancties lopen, zijn er sinds 2022 veel nieuwe sancties bijgekomen. Daarnaast zijn er ook tegensancties van Rusland. Wat de juiste aanpak is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Naast een sanctiecheck moet u ook aan andere zaken denken. Met dit stappenplan helpen we u zo goed mogelijk op weg.

U begint met een sanctiecheck: u moet uitzoeken of de sancties ook voor uw product of dienst gelden. En of u met een bepaalde persoon of organisatie mag zakendoen. Dat is best wat werk.

Daarom hebben we onze uitgebreide informatie gebundeld in een stappenplan. Dit helpt u bij het uitzoeken van de sancties, maar kan helaas niet helemaal ingaan op uw specifieke situatie. Loopt u ergens tegenaan of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons Ondernemersloket sancties Rusland.

Tip: u bekijkt deze informatie het beste op een desktop.

Stap 1: Check of u mag zakendoen met uw partij in Rusland

De geconsolideerde sanctielijst van de EU is hét middel om te checken of u nog zaken mag doen met uw partij in Rusland. 'Geconsolideerd' betekent dat alle aanpassingen uit de verschillende sanctieteksten in deze lijst zijn verwerkt. Dit is dus de actuele lijst met alle personen, bedrijven en organisaties waar u niet mee mag zakendoen.

Het werkt als volgt:

1. Download het pdf-bestand van data.europe.eu.
Op deze pagina kunt u de sanctielijst in verschillende bestandstypen downloaden. Het pdf-bestand is het gemakkelijkste te doorzoeken.

Voorbeeld te downloaden bestandstype (pdf):

Voorbeeld te downloaden bestandstype (pdf)

2. Gedownload? Bekijk of u mag zakendoen met uw Russische zakenpartner

U krijgt een flinke lijst met namen te zien - wat nu? De makkelijkste manier: gebruik de toetsencombinatie CTRL + F om op naam te zoeken. Check op naam van het bedrijf én de namen van de eigenaren. Let goed op hoe de naam gespeld wordt!

3. Ziet u de naam van uw Russische zakenpartner hierbij staan? Dan is handel per direct niet meer toegestaan.

Dit kan ook nog andere gevolgen hebben. Was er al een partij goederen onderweg naar deze personen of organisaties voor de nieuwe sancties zijn ingegaan? Neem dan voor meer informatie contact op met ons Ondernemersloket.

4. Ziet u de naam van uw Russische zakenpartner hier niet bij staan?

Dan kunt u misschien zaken doen met uw Russische partner. Check eerst nog of er ook geen sprake is van indirect zakendoen met iemand op de sanctielijst. Dat is bijvoorbeeld het geval als een aandeelhouder op de sanctielijst staat. Of het moederbedrijf. Als daar geen sprake van is: bekijk dan stap 2.

Stap 2: Check of u uw product/dienst mag exporteren of importeren

U ziet dat u geen zakendoet met personen, bedrijven of organisaties die onder de sancties vallen. Dan staat u voor de volgende vraag: hoe weet u zeker dat u uw goederen en diensten mag importeren of exporteren?

1. Bekijk of de sancties uw sector raken.

Bekijk de belangrijkste sectoren die geraakt worden. Importeert of exporteert u diensten of technologieën uit een van deze sectoren? Dan wordt uw bedrijf waarschijnlijk geraakt door de sancties. Vooral als u direct of indirect aan Rusland levert.

Voorbeeld van bijlage EU-verordening met HS-codes

Voorbeeld van bijlage EU-verordening met HS-codes

2. Bekijk welke producten en diensten onder de sancties vallen.

  • Diensten: Kijk in de officiële sanctieteksten ('verordeningen') die per sector aangegeven staan.
  • Producten: Bekijk onze informatie over producten die onder de sancties vallen. U leest in welke bijlages van de verordeningen u controleert of uw producten voorkomen in de sancties. Hieronder vallen ook dual use-producten (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

3. Is uw exportproduct ook militair te gebruiken (dual use)? Bekijk of het onder een uitzondering valt.

Is uw product volgens EU-verordening 2021/821 een dual use-product? Dan valt het in principe onder de sancties. U kunt kijken of het onder een uitzondering valt. Dit wordt per geval beoordeeld. Onze uitleg neemt u stap voor stap mee in de uitzonderingen.

Stap 3: Bekijk de Russische tegensancties

Valt uw product niet onder de EU-sancties? Mogelijk vallen ze wel onder de Russische tegensancties. Als reactie op westerse sancties heeft Rusland verschillende tegenmaatregelen genomen. Zo is de import en export van sommige producten beperkt of gestopt. Ook Nederlandse producten vallen hieronder.

Bekijk op onze pagina Russische tegensancties of uw product voorkomt op de lijst voor producten die u niet mag exporteren naar Rusland; of producten die u niet mag importeren uit Rusland.

Stap 4: Verdiep u in de betalingen

Mag u uw product of dienst exporteren of importeren? Dan moet u nog kijken of u kunt betalen, of betaald kunt worden. Verschillende Russische banken zijn afgesloten van het betalingssysteem SWIFT. Betalingen met die banken zijn zo goed als onmogelijk. Voor sommige banken geldt zelfs een volledig transactieverbod en zijn betalingen überhaupt niet mogelijk.

Het advies van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken is: Doe voorlopig geen betaaltransacties met een bedrijf, organisatie of persoon in Rusland zonder daarover eerst met uw bank contact te hebben.

Lees onze informatie over betalingsverkeer met Rusland.

Stap 5: Overweeg alternatieven

Mag u vanwege de sancties uw product niet exporteren of importeren? Dan kunt u alternatieve markten overwegen. Wij helpen u graag op weg met de volgende opties:

1. Vraag subsidie aan voor advies van een expert
U kunt de Subsidie SIB Alternatieve markten inzetten om advies te krijgen van een expert. Deze helpt u bijvoorbeeld met de optimalisatie van uw logistieke processen of internationale productie, het organiseren van uw financiën of procesbeheer op afstand, of het zoeken naar alternatieve afzetmarkten.

2. Doe onderzoek via de Export Potential Map
Via de EU kunt u gratis de Export Potential Map gebruiken. In deze databank vindt u op basis van goederencodes in welke landen exportpotentieel ligt voor uw product. Zo ontdekt u in welke andere markten de vraag naar uw product het grootste is.

3. Registreer u bij het Supply Chain Resilience Platform
Op het Supply Chain Resilience Platform van het Enterprise Europe Network vindt u vraag en aanbod voor onder andere diensten, grondstoffen, onderdelen en (half)fabricaten. Als u zich registreert, kunt u dit zelf plaatsen. Het platform helpt uw vraag of aanbod te matchen met dat van andere ondernemers.

4. Stel uw vragen aan ons Ondernemersloket
U kunt ook contact opnemen met ons Ondernemersloket. De adviseurs van dit loket helpen u graag op weg met de bovenstaande subsidies en tools.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?