Marktrapport Maleisië: smart industry-kansen in de maakindustrie

Gepubliceerd op:
27 maart 2023

Wat gebeurt er op het gebied van digitalisering en automatisering (smart industry) in Maleisië? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven op het gebied van in de maakindustrie? Op deze pagina vindt u een samenvatting van ons marktrapport hierover. U kunt het rapport bij ons opvragen.

Rapport 'Industry 4.0: Opportunities in the Manufacturing Industry in Malaysia'

Dit onderzoek naar kansen op het gebied van smart industry in de maakindustrie van Maleisië is uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade in Maleisië. In het rapport krijgt u een overzicht van de huidige smart industry in Maleisië en de kansen die hier liggen voor Nederlandse bedrijven.

Achtergrond van de maakindustrie in Maleisië

De maakindustrie in Maleisië heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van het bbp en de economische omvorming van Maleisië. Volgens de Wereldbank droeg de maakindustrie in 2021 voor 23% bij aan het Maleisische bbp. Grote productgroepen zijn elektronische producten, chemische producten, en voedsel en dranken. Grote bedrijven nemen de meeste productie voor hun rekening. Zij zijn ook het interessantste voor Nederlandse bedrijven.

Kansen voor de Nederlandse smart industry in Maleisië

Maleisië biedt in meerdere subsectoren van de maakindustrie kansen voor de Nederlandse smart industry. Hieronder lichten we er 3 uit. Andere kansen die het rapport beschrijft liggen op het gebied van machines, transport en materiaal.

Elektrische en elektronische producten

Maleisische bedrijven in de E&E-sector ('Electrics & Electronics') hebben op de korte termijn automatisering en andere smart industry-technologieën nodig. Er zijn fabrieken die nog niet helemaal geautomatiseerd zijn. Verder heeft de Maleisische industrie goed opgeleide medewerkers nodig. Zij moeten machines kunnen bedienen en instellen, en het productieproces kunnen aanpassen. Verder liggen er kansen op het gebied van halfgeleiders. De vraag hiernaar groeit.

Voedselverwerking

In de voedselverwerkingsindustrie liggen er kansen op het vlak van plantaardige oliën en producten op basis hiervan. Voedselfabrikanten in Maleisië geven aan graag automatisering en andere smart industry-technologieën te willen toepassen.

Medische apparaten

De Maleisische overheid heeft medische apparaten aangewezen als groeimarkt. Ook deze sector is klaar om smart industry-technologieën te gaan gebruiken. Vooral middelgrote bedrijven hebben aangegeven ruimte te hebben om nieuwe technologieën toe te passen en hun proces te verbeteren.

3 tips voor Nederlandse bedrijven

Verbeter de training van plaatselijke medewerkers

Maleisische bedrijven hebben niet altijd medewerkers met de juiste kennis van nieuwe technologieën. Zij hebben opleiding nodig. Als u als Nederlands bedrijf trainingsprogramma’s aanbiedt, kunnen plaatselijke producenten uw nieuwe technologie vrij snel overnemen.

Versterk aftersales in Maleisië

Hoe aantrekkelijk uw technologie en oplossing is voor een Maleisisch bedrijf, hangt voor een groot deel af van of u goede ondersteuning en storingsdiensten biedt. Ondersteuningsteams in Maleisië en de regio opzetten is daarom een goed idee, zowel voor de plaatselijke fabrikanten als voor uzelf.

Presenteer uw technologie proactief

Presenteer uw producten en diensten proactief via handelsbeurzen of door met vakorganisaties samen te werken. Zo gebruikt u bestaande netwerken en samenwerkingsprogramma's op lokaal en internationaal niveau. Als u deze platforms strategisch inzet, kunt u uw technologie continu onder de aandacht brengen bij bedrijven in Maleisië en de regio.

Vraag gratis het volledige rapport aan

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?