Bedrijf starten in Maleisië

Laatst gecontroleerd op:
14 april 2022
Gepubliceerd op:
16 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Maleisië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Maleisisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Maleisië. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Maleisië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. U vindt er praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Ranking Maleisië

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Maleisië staat op nummer 2020. Het land scoort goed op de punten belasting betalen en een eigen bedrijf beginnen.

Maleisië scoort minder goed als het gaat om het krijgen van bouwvergunningen en bescherming van buitenlandse investeerders.

Rapport Doing Business in Malaysia

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Malaysia 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in Maleisië, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij internationaal zakendoen (IMVO).

De Nederlandse overheid bevordert IMVO langs 5 sporen:

  • Voorlichten: IMVO-steunpunt
  • Vergemakkelijken: Sectorale samenwerking
  • Verleiden: Financiële prikkels
  • Voorwaarden: IMVO-voorwaarden
  • Verplichten: (Europese) verplichting due diligence

IMVO in Maleisië

In Maleisië kunnen bedrijven specifieke uitdagingen en risico's tegenkomen. De arbeidsvoorwaarden en behandeling van met name buitenlandse werknemers zijn een aandachtspunt. Voor sommige activiteiten bestaat er een risico op (illegale) ontbossing of milieuvervuiling. Ook is het goed om na te gaan hoe het risico op corruptie kan worden geminimaliseerd. U kunt meer informatie hierover vinden in de MVO Risicochecker.

De ambassade in Maleisië zet zich in om Nederlandse bedrijven die actief zijn op de Maleisische markt – of hier een deel van de toeleveringsketen hebben – te ondersteunen. Dit met praktische informatie, kennis en toegang tot hun netwerk. Zo organiseerde de ambassade enkele webinars over de specifieke IMVO-risico's in Maleisië en handvatten om hier concreet mee aan de slag te gaan. U kunt deze webinars terugkijken.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Maleisië.

Handige websites

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Veelvoorkomende ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming kan investeren in Maleisië zijn:

  • Limited Liability Companies (B.V. of N.V.)
  • Partnership óf Sole Proprietorship
  • Joint Venture
  • Branche office (filiaal)
  • Representative Office (lokale vertegenwoordiging)

Speciale economische zones

In Maleisië zijn verschillende speciale economische zones. Deze zijn onderverdeeld in 2 soorten: Free Industrial Zones (FIZ) en Free Commercial Zones (FCZ). Free Industrial Zones zijn bedoeld voor productiebedrijven die hun goederen willen exporteren. Free Commercial Zones zijn bedoeld voor commerciële activiteiten (bijvoorbeeld voor het opzetten van een winkel).

Momenteel zijn er 4 speciale economische zones:

Online investeringsgidsen geven veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Maleisië is online veel informatie te vinden.

Investeringsgidsen Maleisische overheid

Het agentschap Malaysian Investment Development Authority (MIDA) geeft informatie over procedures en faciliteiten voor investeringen in Maleisië.

Investeringsgidsen consultancybureaus

De volgende gidsen geven ook informatie over investeren in Maleisië:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Maleisië

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Maleisië. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?