Zakendoen in Letland

Laatst gecontroleerd op:
10 november 2023
Gepubliceerd op:
14 juni 2021

Letland staat vooral bekend om zijn prachtige natuur. Maar deze Baltische staat biedt ook zakelijke kansen. Waar liggen die kansen en hoe doet u zaken in Letland? En waar vindt u informatie over IMVO? 

Inwoners van Letland

Letland is een van de Baltische staten in Oost-Europa. In 1991 verklaarde het zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Het is nu een parlementaire republiek met zo'n 1,9 miljoen inwoners (2021). Het bevolkingsaantal daalt al sinds de jaren 90 langzaam, met vergrijzing als gevolg. Bijna een derde van de bevolking woont in of rond de hoofdstad Riga. In deze stad zijn naast etnische Letten ook veel mensen met de Russische etniciteit te vinden.

De bevolking in Letland is volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties relatief hoogontwikkeld. Dit betekent dat het land op punten als opleidingsniveau en algemene levensstandaard redelijk goed scoort.

Wilt u meer weten over Letland, zoals het bruto nationaal product, de koopkracht of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Letland

Economie van Letland

Na een economische krimp in de coronajaren, keerde de economische groei terug, met 6,7% in 2021 en 3,4% in 2022. In 2023 kwam die groei weer tot stilstand, onder meer door dalende im- en export. Ook werden de transportsector en de fabrikanten van houten en metalen producten hard getroffen door de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland.  

Belangrijke sectoren in Letland zijn metaalbewerking, machinebouw, hout(producten), textiel en voedingsmiddelen. Tussen 2021 en 2027 wil Letland uitgroeien tot een meer innovatieve kenniseconomie. Het land zet onder andere in op innovatie en digitalisering. Zo wil het zijn maatschappij en economie na de coronacrisis weer duurzaam opbouwen. Dat ondersteunt ook de Letse klimaatdoelen. Denk aan: digitaliseren en energie-efficiënter maken van nieuwe producten, en huizen betaalbaarder maken.

Economische vooruitzichten

Verschillende organisaties publiceren rapporten over de economische situatie van Letland. Zij actualiseren deze regelmatig. Bekijk de ontwikkelingen en vooruitzichten:

Zakencultuur

Meer weten over de Letse zakencultuur? Bekijk onze zakelijke do's-and-don'ts voor Letland.

Handel Nederland - Letland

Voor Nederland staat Letland op nummer 60 van landen waar we goederen naartoe exporteren (cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Letland € 820,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Koeweit, Qatar en Servië. 

Wilt u meer weten over Letland, zoals het bruto nationaal product of de economische groei? Bekijk dan onze Factsheet over Letland.

Import- en exportcijfers

De volgende bronnen bieden u cijfers en statistieken over de import en export tussen Nederland en Letland:

Zakelijke kansen in Letland

In Letland is veel vraag naar innovatieve oplossingen in de logistiek, infrastructuur en stedelijke omgeving. Ook in sectoren als slimme mobiliteit en water (blue economy) liggen er kansen.

Kansen in de spoorsector: Rail Baltica

In de Baltische landen loopt een groot project om de spoorwegen beter aan te laten sluiten op het Europese spoorwegnetwerk. Dit project loopt tot en met 2030 en levert verschillende kansen op voor Nederlandse ondernemers, ook in Letland. Denk hierbij aan:

  • Spoorbouw
  • Software voor spoorinfrastructuur
  • Belastingadvies voor spoorinfrastructuur
  • Marktstudies voor spoorinfrastructuur

U vindt de aanbestedingen voor dit project op de officiële website van Rail Baltica en door te zoeken op de aanbestedingenwebsite van de EU.

Marktrapporten

Letland biedt Nederlandse ondernemers ook kansen in de duurzame bouw en de offshore-windenergie. Bekijk de marktrapporten hieronder en ontdek welke kansen er voor u liggen.

Ondernemen in Letland

Voldoen aan EU-wetgeving

In Letland geldt bij het zakendoen in principe dezelfde EU-wetgeving als in Nederland. Bekijk onze uitgebreide informatie over alle wetten en regels in de EU waar u mee te maken kunt krijgen.

Informatie van de Letse overheid

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak veel informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Een voorbeeld voor Letland is Healy: Doing business in Latvia.

Hulp bij financiering

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in onze subsidiewijzer welke subsidies er voor Letland mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Letland

Letland is als EU-lid een onderdeel van de gemeenschappelijke markt, waar vrij verkeer van goederen geldt. Als u exporteert naar Letland, gelden dezelfde exportregels als voor andere EU-landen. De volgende bronnen wijzen u de weg in de belangrijkste EU-wetten en -regels.

Belastingen: btw en accijns

Op het gebied van btw moet u in Letland rekening houden met zowel EU-regels als de Letse regels. Bekijk voor meer informatie:

Voor accijnsgoederen gelden ook Europese regels. Bekijk de volgende websites voor meer informatie.

Factuureisen

Met de volgende bronnen bepaalt u aan welke factuureisen u moet voldoen.

Documenten en andere exportregels

Kijk bij de volgende bronnen voor meer informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Riga staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Letland. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

De ambassade beantwoordt vragen over alle sectoren. Voor de volgende sectoren en thema's is extra aandacht:

  • transport (duurzaam en slim vervoer);
  • circulair ondernemen;
  • digitalisering;
  • beperken van de gevolgen van klimaatverandering.

Neem contact op

De contactinformatie van de ambassade staat op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Letland.

Nordic Baltic Netwerk

De Nederlandse ambassades in Letland, Estland, Litouwen, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland werken samen in het Nordic Baltic Netwerk (NBN). Zo kunnen zij u nog beter helpen bij het zakendoen in Letland.

Lees hoe het NBN u kan helpen

Meer weten over Letland?

Vragen over zakendoen in Letland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?