Do's-and-don'ts in Irak

Laatst gecontroleerd op:
17 augustus 2023
Gepubliceerd op:
12 juli 2019

Bij het zakendoen in Irak moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Bagdad draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Irak

Ken de regionale verschillen

 

Wees bewust van het verschil tussen de autonome Koerdische regio van Irak en de rest van het land. In het noorden spreekt men bijvoorbeeld overwegend Koerdisch, terwijl in de rest van het land Arabisch de voertaal is.

Vertaal offertes

Bij het zakendoen rondom de hoofdstad Bagdad of in Zuid-Irak is het handig om zakelijke voorstellen in het Arabisch te vertalen. Ook als de klant aangeeft dat dit niet nodig is, wordt dit toch meestal erg gewaardeerd.

Bereid betalingen goed voor

Spreek vooraf af in welke munteenheid een betaling plaatsvindt, zoals dollars of Iraakse dinars. Zoek vooraf uit welke (tussen)bank als 'correspondent' dient om de betaling tussen Nederland en Irak mogelijk te maken. De aansluiting van Irak op het internationale betalingsverkeer is momenteel nog niet goed ontwikkeld.

Gebruik koeriersdiensten

 

Bij het versturen van poststukken naar Centraal- of Zuid-Irak, is het verstandig om op te letten dat u een bedrijf kiest met een goed bereik in dit deel van het land (bijvoorbeeld DHL). Als u iets verstuurt naar de Koerdische regio dan kunt ook andere bedrijven gebruiken (bijvoorbeeld UPS).

Schakel een goede tolk in

Zorg voor vertalingen van voldoende kwaliteit. Er zijn veel laaggeschoolde tolken werkzaam in Irak. In Centraal- en Zuid-Irak kan een goede tolk het verschil maken.

Geef een klein geschenk

Irakezen stellen een klein relatiegeschenk of een authentiek Nederlands cadeautje meestal erg op prijs.

Doe geen zaken tijdens feestdagen

Houd rekening met religieuze feestdagen in Irak, zoals de Ramadan en de sjiitische Arbaeen-bedevaart. Rond deze dagen komt het openbare leven in Irak vaak tot stilstand en geven de Irakezen weinig prioriteit aan zakendoen.

Wees niet overhaast

Meteen ter zake komen is onbeleefd. Neem daarom ruim de tijd voor kennismaking met een zakenpartner. Doe daarna pas zaken. Beleefdheid is heel belangrijk. Denk hierbij aan de handen schudden, iemand naar de auto begeleiden en samen thee of koffie drinken.

Accepteer geen betaling achteraf

De betalingsmoraal in Irak kan soms te wensen overlaten. Maak daarom goede afspraken over de betaling. Het is meestal verstandig om pas te leveren nadat de betaling ontvangen is.

Vragen over ondernemen in Irak?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?