Belasting en zakelijk betalen Griekenland

Laatst gecontroleerd op:
5 december 2023
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

U krijgt bij het zakendoen met Griekse bedrijven te maken met lokale gewoonten voor betalingen. Die zijn soms anders dan in Nederland. Wij helpen u de weg te vinden in het Griekse betalingsverkeer.

Betalingsgewoonten in Griekenland 

Particulieren: contant betalen blijft populair

De afgelopen jaren is het steeds normaler geworden om met een pinpas of creditcard te betalen in Griekenland. Toch blijft contant betalen ook nog populair.

E-commerce: bied meerdere betaalmethoden aan

Ook voor online bestellingen vinden Griekse consumenten het fijn om (achteraf) contant te betalen. Daarnaast zijn online betaalmethoden zoals PayPal populair. Het is daarom aan te raden om bij e-commerce in Griekenland meerdere betaalmethoden en -typen aan te bieden.

B2b: betalingstermijn

De gemiddelde betalingstermijn in Griekenland is de afgelopen jaren flink afgenomen. Kredietverzekeraar Atradius publiceert jaarlijks een B2B Payment Practices Trend. Uit de editie van 2023 blijkt dat Griekse bedrijven een gemiddelde betalingstermijn van 36 dagen hebben.

Elektronisch geld overmaken met BIC-code 

Griekenland is net als Nederland een SEPA-land. SEPA staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt. Bij een internationale betaling met SEPA-landen heeft u een BIC-code nodig. Iedere bank heeft een eigen BIC-code (ook wel SWIFT-code genoemd). Kijk op de website van uw bank welke code u nodig heeft.

Betalingsrisico's in Griekenland 

Volgens de B2B Payment Practices Trend van kredietverzekeraar Atradius kent Griekenland een aantal risicofactoren als het gaat om betalingen: 

  • De scheepvaartsector in Griekenland kan te maken krijgen met problemen als gevolg van de geopolitieke spanningen en verzwakking van de wereldeconomie. Dit kan op zijn beurt gevolgen hebben voor de internationale handel met Griekenland.
  • Griekse bedrijven zijn optimistisch over de binnenlandse economie, maar geven wel aan dat ze zich zorgen maken over regels rondom klimaatverandering, nieuwe tarieven en handelsbeperkingen.  

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het indekken van financiële risico's via debiteurencontrole. Op Ondernemersplein.nl vindt u meer informatie over het afsluiten van een exportkredietverzekering. Met zo'n verzekering kunt u uw bedrijf indekken tegen risico's. 

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? Dan kunt u een commerciële kredietbeoordelaar inhuren. Zo kunt u inzicht krijgen in de financiële status van een ander bedrijf.

Belastingen in Griekenland 

Voor belastingvragen bij zakendoen in Griekenland kunt u zowel bij de Nederlandse als bij de Griekse belastingdienst terecht. U kunt ook deze tool van de Belastingdienst gebruiken, speciaal voor ondernemers die zakendoen in het buitenland.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Griekenland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?