Zakencultuur in Denemarken
Denen en Nederlanders lijken best veel op elkaar. Dat denken tenminste veel Nederlanders. Het is wat kouder daar in het noorden en ze maken betere televisieseries, maar verder is er weinig verschil. Maar klopt dit wel? Lees welke culturele verschillen u tegenkomt bij het zakendoen in Denemarken.
Cultuurverschillen
Als bijna-buren hebben de Deense en Nederlandse cultuur inderdaad flink wat overeenkomsten. Zo houden zowel Nederlanders als Denen privé en zakelijk graag gescheiden. Het opbouwen van een persoonlijke vertrouwensband is dan ook minder belangrijk om zakelijk vertrouwen te winnen – dit is vaak anders in Zuid-Europa en veel andere culturen over de hele wereld. Daarnaast hechten zowel Denen als Nederlanders veel waarde aan hun vrije tijd, terwijl men in veel andere culturen meer gericht is op carrière maken en succes.
Het grootste verschil tussen de Deense en Nederlandse zakencultuur is het omgaan met onzekerheid. Denen hebben wel een woord voor onzekerheid (usikkerhed), maar echt gebruiken doen ze hem niet. Nederlanders gaan risico's liever uit de weg, maar bij Denen ligt dit anders. Ze houden wel van onvoorspelbaarheid, en nieuwsgierigheid zit in hun volksaard. Dat verklaart ook de Deense voorliefde voor innovatie.
Manager = coach
Een ander verschil tussen de Nederlandse en Deense zakencultuur is de rol van de manager. In beide landen is er een grote gelijkwaardigheid tussen management en personeel. Toch is die gelijkwaardigheid in Denemarken nog een stuk groter dan in Nederland.
Deense managers coachen vaak meer dan dat ze leiden. Managers vertrouwen op het team, het team verwacht dat het mee mag denken bij besluiten. In Denemarken is het niet de functietitel die respect afdwingt, maar expertise in de praktijk.
Do's en don'ts bij het zakendoen
Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Denemarken.
De meeste Denen spreken goed Engels. Zakelijke besprekingen kunnen in het Deens of in het Engels worden gevoerd. In het zuidelijke deel van het land (Sønderjylland) is Duits ook gebruikelijk.
De Deense samenleving is open en makkelijk toegankelijk. Een Deen ervaart stilte tijdens een gesprek niet als vervelend of onplezierig. Het wordt juist gezien als een goed moment om even de gedachten te ordenen. Denen gebruiken vaak directe taal. Ook gaat men in de Deense zakencultuur heel snel over van achternaam naar voornaam.
De Denen zijn over het algemeen een tolerant volk en ze kennen weinig taboes. Ze hebben een vorm van droge humor en ironie staat hoog in het vaandel. Kritische toespelingen op hun land worden niet altijd gewaardeerd. Verder is het EU-beleid een gevoelig onderwerp.
Deense zakenlui stellen het op prijs dat men meteen ter zake komt. Denen zijn kritisch; overdreven aanprijzing leidt tot wantrouwen. In Denemarken is de overtuiging: 'Je moet niet denken dat je beter bent dan anderen'. En 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Mobiele telefoons gebruiken tijdens zakelijke gesprekken en maaltijden wordt niet gewaardeerd. Het is ook niet gebruikelijk om (dure) geschenken te geven.

Handige tip: houd het bescheiden
De Deense maatschappij is heel gelijkwaardig en open. Dat maakt de Deense markt bijzonder toegankelijk. Bedenk wel dat Denen over het algemeen geen liefhebbers zijn van opscheppen of overdrijven. Dus zelfs al heeft u 5 academische titels, vermeld ze liever niet op uw visitekaartje, in e-mail of brief. Een functietitel is uiteraard wel gebruikelijk.
Meer weten?
Onze adviseurs helpen u verder met uw vragen.
Zo nodig brengen we u in contact met de Nederlandse ambassade ter plaatse of met cultuurexperts.

- Ministerie van Buitenlandse Zaken