Zakendoen in Curaçao

Laatst gecontroleerd op:
15 mei 2024
Gepubliceerd op:
15 augustus 2023

Wist u dat Curaçao volop zakelijke kansen biedt? Maar hoe doet u zaken in Curaçao? Waar liggen de kansen? En waar vind u informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Curaçao.

Inwoners en maatschappij

Curaçao ligt in het Caribisch gebied en is sinds 2010 een zelfstandig en autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De hoofdstad is Willemstad en het eiland is ongeveer 444 km² groot.

De oorspronkelijke bewoners, de Arawaks, kwamen van het Zuid-Amerikaanse vaste land. Het eiland werd in 1499 ontdekt en vervolgens gekoloniseerd door de Spanjaarden en Nederlanders. In 2021 woonden er ongeveer 0,2 miljoen mensen op het eiland. De inwoners stammen af van tot slaafgemaakte Afrikanen, Europeanen en Sefardische Joden.

De officiële talen zijn Papiaments, Nederlands en Engels. Ook spreekt de bevolking Spaans vanwege de banden met Latijns-Amerika.

Handel Nederland-Curaçao

Voor Nederland staat Curaçao op nummer 87 als het gaat om de landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2022). In 2022 was de export van Nederlandse goederen naar Curaçao € 278 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Cuba en Libanon.

Wilt u meer weten over het land Curaçao, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Curaçao.

Zakelijke kansen

Kansrijke sectoren in Curaçao zijn onder meer:

  • toerisme
  • logistiek
  • financiële diensten
  • zakelijke diensten

Marktrapporten

Op dit moment zijn er geen actuele marktrapporten over Curaçao. U kunt wel bij Curaçao Investment & Export Promotion (CINEX) terecht voor informatie over sectoren.

Bekijk ook het overzicht van alle marktrapporten die bij ons beschikbaar zijn.

Producten verkopen

Curaçao heeft een van de hoogste levensstandaarden in het Caribisch gebied en een goed ontwikkelde infrastructuur. Maar de economische groei loopt achter op die van landen in de regio.

Door extra transport- en douanekosten zijn producten in Curaçao duurder zijn dan in de landen eromheen.

Detailhandel

De bevolking is prijsgevoelig en gehecht aan de grote en populaire merken. Het productaanbod is hier volledig op ingericht. De consument is zich ervan bewust dat het aanbod beperkt is vanwege de import. Enkele kleine detailhandelaren bieden producten aan met speciale kortingen. De consument staat open voor nieuwe merken, designs en lokale producten. De verkoop van sieraden, camera's en elektronische apparatuur is goed voor een derde van de omzet.

Webwinkels

Veel mensen shoppen online, en dan met name bij Amerikaanse webwinkels.

De internetverbindingen zijn goed, maar duur. Hotels, bars en restaurants bieden gratis wifi. Ook het centrum van Willemstad heeft gratis wifihotspots. Er is een mobiel netwerk. Maakt u veel gebruik van mobiel internet? Huur dan een mobiele/wifi router bij een van de telefonieaanbieders.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's uit aan projecten. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Bekijk internationale aanbestedingen op de websites van:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in onze Subsidie- en financieringswijzer welke subsidies er voor Curaçao mogelijk zijn.

Exportregels

Gaat u goederen exporteren naar Curaçao? Houd dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

Invoerrechten en documenten

Informatie over invoerrechten en documenten vind u bij de volgende instanties:

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportplan.

Contracten

Contracten zijn niet verplicht, wel handig. Met een contract kunt u terugvallen op afspraken die u met uw tussenpersoon heeft gemaakt. Het Ondernemersplein heeft meer informatie over de inhoud van een internationaal contract.

Bij de International Chamber of Commerce Nederland (ICC Nederland) kunt u verschillende Engelstalige modelcontracten bestellen. Regelmatig organiseert ICC Nederland seminars en trainingen over internationaal contracteren.

Tijdelijke invoer

Voor tijdelijke in- en uitvoer van goederen kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Hoewel Curaçao officieel geen deel uitmaakt van het ATA-verdrag, accepteert het land wel ATA-carnets voor tijdelijke invoer.

Met het ATA-carnet heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U betaalt geen btw, invoerrechten of borgsommen. Een ATA-carnet is 1 jaar geldig. U vraagt een ATA-carnet aan bij de Kamer van Koophandel (KVK).

Bedrijf starten

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Curaçao. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Curaçao heeft een goede infrastructuur met een gemoderniseerd vliegveld en meerdere havens. Ook zijn de telefoon- en internetverbindingen de afgelopen jaren sterk verbeterd. En hoewel het eiland sinds 2010 autonoom is, is de band met Nederland nog altijd hecht. Dit alles maakt Curaçao tot een kansrijke omgeving voor investeerders.

Ook is Curaçao door de gunstige ligging een bekend internationaal zakencentrum. Naast een Associatieverdrag met de Europese Unie maakt het eiland deel uit van het US Caribbean Basin Initiative. Dat betekent dat Curaçao preferentiële toegang heeft tot de Amerikaanse markt.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De belangrijkste ondernemingsvormen in Curaçao zijn:

  • Limited liability company (N.V.)
  • Private limited liability company (B.V.)
  • Foundation
  • Private foundation
  • Partnerships
  • Sole proprietorship

Curaçao Chamber of Commerce geeft online toelichting op deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. In deze zones hoeven buitenlandse investeerders geen of minder vennootschapsbelasting, dividendbelasting en vastgoedbelasting te betalen.

Er zijn 2 vrije economische zones in Curaçao. Er is een zone in de omgeving van de internationale luchthaven Hato en één bij de haven.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

U vindt meer informatie op onderstaande sites:

Vragen over ondernemen in Curaçao? 

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?