Betalingsverkeer China

Laatst gecontroleerd op:
27 juni 2024
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

Bij het zakendoen in China krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten bij het zakendoen met China, en welke betalingsrisico's kunt u vermijden?

Uw Chinese zakenpartner betalen, kan ingewikkeld zijn. Niet voor niets zijn de complexiteit van de betaalprocedure en inefficiëntie van het bankensysteem de hoofdredenen dat buitenlandse bedrijven te laat betalen aan hun Chinese klanten. Ook moet uw Chinese importeur het buitenlandse wisselkoersbedrag aanvragen bij de State Administration of Foreign Exchange (SAFE), ongeacht welke betaalmethode u gebruikt. Wees er dus op bedacht dat betalen in China extra tijd kost en kennis vereist.

Betalen in China

Officiële valuta: de renminbi yuan

De officiële valuta in China is de Chinese yuan renminbi (CNY). Kijk op de website van European Central Bank (ECB) voor de koers van de yuan.

Letter of Credit

De meest gebruikte betalingsvorm bij het exporteren naar China is de Letter of Credit (L/C). Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. Afhankelijk van hoe lang de L/C geldig is en hoe hoog het bedrag is, moeten er een aantal zaken aangevraagd worden bij de Chinese overheid. Uw Chinese importeur kan u hier meer over vertellen.

Ook de Market Access Database van de Europese Commissie biedt meer informatie onder het kopje 'Currency and Payments'. Verder leest u op de website van ondernemersorganisatie evofenedex hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

Vooraf betalen

U kunt ook uw afnemer vragen om vooraf een gedeeltelijke betaling te doen. Dit gebeurt vaak in combinatie met de hierboven genoemde Letter of Credit. Een voorafbetaling kan een veilige keuze zijn bij een nieuwe Chinese zakenpartner.

Elektronisch betalen

Online factureren wordt steeds gebruikelijker in China. Het merendeel van de Chinese bedrijven gebruikt e-invoicing. Dit maakt het betalen vaak gemakkelijker en sneller.

Betalingsgewoonten in China

Korte betalingstermijnen

Vergeleken met de rest van Azië stellen Chinese bedrijven relatief korte betalingstermijnen. Klanten kregen in 2023 van Chinese bedrijven gemiddeld 47 dagen de tijd om hun factuur te betalen. In heel Azië ligt dit gemiddelde op 60 dagen. 

Veel Chinese bedrijven hebben hun betalingstermijnen in 2023 verkort om liquiditeitstekorten te voorkomen. Steeds meer bedrijven geven namelijk aan dat klanten steeds slechter betalen, meldt Atradius in de Payment Practices Barometer van China. Deze barometer biedt informatie over deze en andere betalingsgewoonten.

Hoe consumenten betalen

Consumenten in China betalen het vaakst met hun mobiele telefoon. Via de zogenaamde e-wallets zoals Alipay en WeChat Pay betalen consumenten voor allerlei zaken offline en online. Ook gebruiken zij nog bankpassen.

Betaalmethodes als contant geld en bankoverschrijving worden steeds minder gebruikt. De Chinese Centrale Bank werkt daarnaast aan een digitale munteenheid. Sinds 2020 wordt de Digital Yen getest bij consumenten.

Betalingsrisico’s in China

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Chinees bedrijf. Verder leest u bij evofenedex meer over:

Lees op Ondernemersplein meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

Meer weten?

Heeft u vragen over het betalingsverkeer in China?

Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?