Zakendoen in Burkina Faso

Laatst gecontroleerd op:
25 oktober 2023
Gepubliceerd op:
30 september 2019

Burkina Faso is een relatief klein land in West-Afrika, ingesloten door 6 landen: Mali, Niger, Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust. Misschien kennen oudere mensen Burkina Faso beter onder de oude naam Opper-Volta. Welke zakelijke kansen biedt deze voormalige Franse kolonie en hoe doet u er zaken? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Burkina Faso.

Verkoper van boababblaadjes (foto: Hugues CC-BY-2.0)

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over zakendoen in Burkina Faso? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw handel met Burkina Faso een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Burkina Faso

Burkina Faso is nog niet zo lang onafhankelijk. In 1960 kreeg het onder de naam Opper-Volta zijn onafhankelijkheid, in 1984 veranderde het land zijn naam in Burkina Faso ('land van de onomkoopbare mensen'). Begin jaren 90 werden de eerste vrije verkiezingen gehouden nadat in de jaren 70 en 80 een aantal militaire coups plaatsvond. In 2015 en 2022 vonden er ook staatsgrepen plaats.

Tegenwoordig is Burkina Faso een presidentiële republiek. Het is een voor Afrikaanse begrippen redelijk dichtbevolkt land met 19,8 miljoen inwoners (2018), waarvan er 2,5 miljoen wonen in de hoofdstad Ouagadougou.

In het land wonen verschillende etnische groepen, waarvan de Mossi meer dan de helft van de bevolking uitmaakt. Hoewel Frans de officiële taal is, spreken de meeste Burkinezen een van de Afrikaanse talen. Meer dan de helft van de bevolking is moslim, terwijl bijna een kwart rooms-katholiek is.

Maatschappelijke problemen

Burkina Faso is een arm land met veel maatschappelijke problemen. De bevolkingsgroei is groot terwijl er een groot gebrek is aan vruchtbaar land. Bovendien heeft het land last een ongunstig klimaat en vinden er de laatste jaren steeds meer terroristische aanslagen plaats. Mede als gevolg daarvan verdienen veel Burkinezen hun geld in buurlanden als Ivoorkust en Ghana. Tegelijk vangt Burkina Faso veel vluchtelingen op uit Mali. Op de Human Development Index (2020) staat Burkina Faso op de 182e plaats (van de 189 landen).

Economie in Burkina Faso

Terwijl een groot deel van de bevolking werkt in zelfvoorzienende landbouw, draait de economie van Burkina Faso vooral om de export van katoen en goud. Daarmee is het land sterk afhankelijk van de marktprijzen voor deze producten. De economie van Burkina Faso kampt daarnaast met de gevolgen van terrorisme en een gebrekkige infrastructuur.

Burkina is lid van zowel de Economic Community of West African States (ECOWAS) als de West African Economic and Monetary Union (UEMOA).

Recente economische ontwikkelingen

De economie van Burkina Faso heeft een aantal wisselvallige jaren gekend door overstromingen, ebola, terrorisme en een staatsgreep. De laatste jaren groeit de economie weer, rond 7% in 2021. De inflatie was tijdelijk hoog in 2022 maar daalde weer in 2023.

De Wereldbank heeft in 2023 een rapport gepubliceerd over de economische situatie van Burkina Faso. Download het rapport '2023 Burkina Faso Economic Update - Special Chapter : Building Financial Resilience to Climate Risks' op de website van de Wereldbank.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Burkina Faso? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.

Handel Nederland – Burkina Faso

Voor Nederland staat Burkina Faso op nummer 117 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Burkina Faso € 87,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Burkina Faso:

Handelsrelatie EU-Burkina Faso

Burkina Faso valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Zakelijke kansen in Burkina Faso

Landbouw

Zakelijke kansen zijn er in de noten- en fruithandel. Burkina Faso exporteert bijvoorbeeld mango’s, bananen en cashewnoten. Zoals het onderstaande rapport laat zien, zijn er nog wel wat uitdagingen te overwinnen, vooral op het gebied van agrologistiek.

Bekijk alle marktrapporten over Burkina Faso. U kunt rechts bij Landen filteren op Burkina Faso.

Heeft u vragen over het zakendoen in Burkina Faso? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de noten- en fruithandel of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Burkina Faso. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Verkennende studies over ondernemerschap en werkgelegenheid in de landbouwsector

In de bijlage vindt u verkennende studies over ondernemerschap, en werkgelegenheid in de landbouwsector in Burkina Faso.

Ondernemen in Burkina Faso

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Burkina Faso. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Burkina Faso staat op plaats 151 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Burkina Faso mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Burkina Faso

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Burkina Faso is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Ouagadougou staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Burkina Faso.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Burkina Faso?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?