Do's-and-don'ts in Afghanistan

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
9 maart 2020

Bij het zakendoen in Afghanistan moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De Nederlandse ambassade in Kaboel draagt bij aan deze pagina.

Tips voor de zakencultuur in Afghanistan

Reisadvies Afghanistan

De Afghaanse markt is niet erg makkelijk te betreden voor Nederlandse ondernemers. Zorg dat u op de hoogte bent van de situatie in Afghanistan en lees het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kaboel is de plaats waar de meeste zaken worden gedaan.

Groet op z'n Afghaans

Een handdruk is de meest gangbare manier van groeten. De hand op het hart en licht knikken is daarbij een optie. Schud als man een vrouw niet direct de hand, tenzij zij de hand geeft. Wacht ook als vrouw af wat de mannelijke gesprekspartner doet.

Ken de achtergrond

Afghanistan heeft een rijke cultuur, en de geschiedenis bestaat niet alleen uit oorlog. Kennis over bijvoorbeeld een groot filosoof als Avicenna of de verschillende stammen kan een goede indruk maken. Maak geen cynische grappen, maar wees optimistisch over de toekomst.

Bouw een band op

Investeer in het opbouwen van contacten met zakenpartners en de overheid. Zolang er nog niet genoeg wet- en regelgeving is, is vertrouwen de basis voor het zakendoen.

Wees bewust van de conservatieve cultuur

De Afghaanse maatschappij is erg conservatief. Draag dus degelijke kleding. Als man betekent dit een net pak, als vrouw wijde kleding en een hoofddoek. De positie van de vrouw is anders dan in westerse samenlevingen. Vermijd aanraking van het andere geslacht.

Wees flexibel

Afghanen zijn iets minder stipt dan Nederlanders. De starttijd en de locatie van de vergadering kunnen op het laatste moment veranderen. Ook zijn vergaderingen wat minder gestructureerd. Meetings kunnen lang duren en soms komt men pas aan het eind van het gesprek echt ter zake.

Negeer de hiërarchie niet

Afghanen leven voor een groot deel op het platteland, en er is nog sprake van een stammensamenleving. Er is dan ook een sterke hiërarchie. Onderhandel met de oudste persoon in de groep. Dit is meestal de persoon die de beslissingen neemt.

Wees niet te direct

Afghanen communiceren subtieler dan Nederlanders. Geef geen kritiek op uw Afghaanse zakenpartner in het gezelschap van anderen. Een Afghaan geeft zelden nee als antwoord; lees dus tussen de regels door.

Geef geen alcohol

De eerste regel van cadeaus geven is dat u nooit alcohol geeft. Wel is het geven van een geschenk gebruikelijk. Weiger geen geschenken, dit zal niet worden begrepen. Gebruik hierbij wel het gezond verstand.

Vragen over ondernemen in Afghanistan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?