SPRILA Aanschaf: Begrippen en definities
Op deze pagina vindt u een uitleg over begrippen en definities die wij vaak gebruiken bij SPRILA.
Als wij het hebben over een register van publieke laadinfrastructuur, dan bedoelen wij bijvoorbeeld een autonavigatiesysteem voor laadstations. Of bijvoorbeeld wat voor iedereen (publiek toegankelijk) zichtbaar is op www.oplaadpalen.nl.
- Een laadpunt is de elektrische aansluiting op een laadstation. Een laadpunt kan meerdere contactpunten hebben. Zo kunnen voertuigen met verschillende soorten contactpunten (‘plugs’) het laadpunt gebruiken. Op een laadpunt kan één voertuig tegelijk laden.
- Een laadstation is een fysiek object met één of meer laadpunten.
- Een laadlocatie is een locatie met één of meer laadstations.
De basislaadinfrastructuur is alle infrastructuur die hoort bij het laadpunt. Hierbij horen ook de hoofdaansluiting en de bekabeling waarop laadpunten worden aangesloten.
Een systeem dat elektriciteit opslaat, zodat die elektriciteit later te gebruiken is. Het systeem zit niet in een elektrisch voertuig en communiceert met het laadstation.
Het vermogen van het laadstation wordt bepaald door het maximum vermogen van het laadpunt. Voorbeeld: een laadstation met 2 laadpunten van elk maximaal 150 kW is een laadstation van 150 kW.
Voordat u subsidie aanvraagt, is het belangrijk om te weten of uw situatie privaat is, of publiek toegankelijk.
Een private laadlocatie is niet altijd beschikbaar voor alle gebruikers van elektrisch vervoer. Als u laadinfrastructuur aanlegt die op bepaalde tijdstippen alleen beschikbaar is voor een bepaalde groep, bijvoorbeeld personeel of klanten, dan gaat het om een private laadlocatie.
Publiek toegankelijke laadlocaties zijn tijdens de openingstijden altijd beschikbaar voor alle gebruikers van elektrisch vervoer.
Voorbeelden private laadsituaties
- Een bedrijf gebruikt het eigen of gehuurde parkeerterrein om in de nacht de eigen bedrijfsauto’s te laden. Het parkeerterrein is in de nacht afgesloten voor andere gebruikers. Overdag is het terrein open en mag iedereen laden op het terrein.
- Een advocatenkantoor plaatst laadinfrastructuur op de parkeerplaatsen aan de voorkant van het kantoor. Een bord bij de parkeerplaatsen waarschuwt dat parkeren tussen 8:00 en 18:00 uur alleen is toegestaan voor werknemers en bezoekers.
- Een kantoor plaatst laadinfrastructuur op parkeerplaatsen achter het kantoor voor werknemers en klanten. Er staat een verkeersbord met een wegsleepregeling tijdens werkdagen voor auto’s die er niet horen te staan.
- Op een laadplein voor zwaar materieel wordt gewerkt met bedrijfsaccounts met reserveringen. Reserveren kan alleen met een bedrijfsaccount. Zo is er zekerheid op snelladen in een gekozen tijdslot.
Voorbeelden publiek toegankelijke laadsituaties
- Een parkeerterrein is in de nacht of een deel van de dag afgesloten met een slagboom. Er kan dan door niemand worden geladen. Op het moment dat de slagboom open is, mag iedereen gebruik maken van de laadinfrastructuur op het terrein. Alle gebruikers hebben op het moment dat de laadinfrastructuur beschikbaar is, gelijke toegang.
- Op de parkeerplaats van een hotel worden snelladers voor personenauto’s geplaatst. Het laadplein met de snelladers heeft slagbomen. Het laadplein is altijd voor iedereen open na betaling van de toegangskosten van € 2.
- Een bouwbedrijf wil op de parkeerplaatsen aan de voorkant van het kantoor laadinfrastructuur plaatsen. De laadinfrastructuur is bedoeld voor bezoekers, maar iedereen mag het gebruiken.
Een geïntegreerd systeem is een zogenaamd ‘alles-in-een laadstation’. Dit zijn laadstations voor snelladen, met de nodige elektronica, omvormers en een gebruikersmenu.
Bij een modulair systeem zijn de laadstations gekoppeld aan een losstaande installatie die het vermogen levert. Dit is de vermogenskast.
Een onderneming is elke eenheid die een economische activiteit uitvoert. Het maakt hirebij niet uit welke rechtsvorm en wijze van financiering de onderneming heeft. Bekijk ook de wettelijke definitie op Kenniscentrum Europa Decentraal.
AC-laadstation met 2 laadpunten dat tegelijkertijd een vermogen vanaf 11 kW per laadpunt kan leveren.
In het aanvraagformulier vragen we naar de doelgroep van de door u aangevraagde laadinfrastructuur. Dit doen we om te kunnen monitoren hoe de subsidie gebruikt wordt. Het gaat om deze 5 doelgroepen:
- Personenauto's en lichte bestelauto’s tot en met 4,25 ton
- Bouwvoertuigen, -werktuigen en -hulpfuncties, bedoeld voor de bouw
- Vrachtauto’s zwaarder dan 4,25 ton, niet bedoeld voor de bouw
- Taxi- en doelgroepenvervoer
- Touringcars en OV-concessiehouders
De kosten die onder de subsidie vallen. Voor deze kosten krijgt u subsidie. De subsidiabele kosten zijn belangrijk voor het bepalen van de maximale hoeveelheid overheidssteun die u krijgt.
De kosten die onder deze subsidie vallen zijn kosten voor alles wat nodig is voor de bouw, installatie, verbetering en uitbreiding van oplaadinfrastructuur. Het gaat hierbij om de kosten van de oplaadinfrastructuur en de bijbehorende technische uitrusting.
Ook vallen hieronder de kosten voor installatie of verbetering van elektrische en andere onderdelen, zoals elektriciteitskabels en transformatoren voor netaansluiting of aansluiting op een elektriciteitsopslag. Daarnaast krijgt u ook vergoed: de kosten voor civieltechnische werken, terrein- en wegaanpassingen, installatiekosten en de kosten voor het krijgen van vergunningen. De subsidiabele kosten kunnen ook de investeringskosten voor de opslag van hernieuwbare elektriciteit zijn.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat