Import regelen

Laatst gecontroleerd op:
15 augustus 2023
Gepubliceerd op:
11 december 2017

U wilt goederen of diensten importeren. Uit een ander EU-land of van buiten de Europese Unie. Dan moet u van alles regelen. Vaak krijgt u te maken met de Belastingdienst of Douane. Misschien zoekt u nog een zakenpartner? Als u gaat importeren, gelden er ook producteisen. En u moet rekening houden met productaansprakelijkheid. Met uw leverancier maakt u afspraken over het transport en de betaling.

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van goederen. Dit betekent dat u geen invoerrechten hoeft te betalen. U betaalt meestal wel btw in Nederland. Soms betaalt u ook accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check altijd de producteisen binnen de EU als u gaat importeren. En ga na of er in Nederland nog speciale eisen gelden voor uw product.

Bij het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) komt veel kijken. Zo moet u aangifte doen bij de Douane en meestal invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw en soms accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check altijd aan welke regels en eisen uw product moet voldoen.

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van diensten en van personen. Als u een dienst afneemt uit een EU-land, is de kans groot dat de dienstverlener de btw naar u gaat verleggen. Als iemand de dienst komt uitvoeren, check dan of die persoon bij u in loondienst komt. En of hij de juiste vergunningen en diploma's heeft.

U neemt een dienst af uit een land buiten de Europese Unie (EU). De kans is groot dat u de btw over deze dienst moet opgeven in uw btw-aangifte. Als iemand de dienst uitvoert, checkt u of die persoon bij u in dienst komt.

U wilt goederen importeren en u bent op zoek naar een zakenpartner, zoals een leverancier of producent. U kunt zelf een zakenpartner zoeken. Maar u kunt ook samenwerken met een handelsagent.

Als u goederen gaat importeren, krijgt u te maken met producteisen. Het product moet voldoen aan de eisen en regels die gelden binnen de EU en Nederland. Ook moet u rekening houden met productaansprakelijkheid.

Met de exporteur spreekt u af hoe u betaalt voor uw goederen. U kunt daarbij kiezen uit verschillende betaalmogelijkheden. Zoals blanco betalingen en de Letter of Credit (L/C). Er zijn verschillen in moment van betaling, bijkomende kosten en risico’s voor u en uw leverancier. Ook kunnen betaalgewoonten per land verschillen.

Transport van goederen vanuit het buitenland kunt u laten regelen door uw leverancier. U hoeft dan zelf niets te doen. Regelt u het transport zelf, dan kunt u het vervoer overlaten aan een vervoerder of expediteur. Of u doet het vervoer ook zelf. Bij transport vanuit het buitenland heeft u te maken met transportdocumenten, leveringsvoorwaarden, verpakkingseisen en verzekeringen. Bij transport van buiten de EU heeft u ook te maken met douaneformaliteiten.

U hoopt dat het zakendoen altijd soepel en eerlijk verloopt. Daarbij helpt het om afspraken vast te leggen in een contract of in algemene voorwaarden. Maar wat doet u als er toch een meningsverschil (geschil) ontstaat met een buitenlandse klant, leverancier of zakenpartner?

Vragen over importeren?

Bent u tevreden over deze pagina?