Goede zorg voor uw vee in de zomer
Het weer in de zomer kan een extra uitdaging zijn voor het welzijn van uw dieren. Denk bijvoorbeeld aan weersomstandigheden zoals hitte, langdurige regen of hoge luchtvochtigheid. Met een goede voorbereiding zorgt u ervoor dat uw dieren zich prettig voelen en gezond blijven.
Belastingvoordeel voor klimaatbeheersing
Uw dieren hebben bij hitte en kou extra zorg nodig om problemen te voorkomen. Bij ons kunt u belastingvoordeel via de EIA, MIA of Vamil aanvragen voor aanpassingen aan uw stallen om het welzijn van uw dieren te verbeteren. Met deze regelingen kunt u duurzame investeringen doen in uw stallen. Denk bijvoorbeeld aan een koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht, een klimaat- en dierenmonitoringssyteem of adiabatische luchtkoeling in stallen. Daarmee bent u beter voorbereid op zomerse weersomstandigheden.
Bekijk de Milieu en Energielijst 2024
Bekijk alle opties voor MIA\Vamil en EIA
Video: Ventilatoren in de stal met EIA
Met ventilatoren in de stal kunt u voorkomen dat de koeien te veel onder de warmte lijden. Melkveehouder Christina Kranenburg heeft de Energie-investeringsaftrek (EIA) van RVO gebruikt voor de aanschaf ervan.
Mijn roeping heb ik altijd geweten; in de melkveehouderij.
Ik was jong toen ik ook al op de boerderij thuis wist van; dit leven wil ik.
The way of life. Wat gewoon iedere dag zichtbaar was.
Het omgaan met het vee, het familiebedrijf, het gewoon, alles valt ineen.
Het welzijn van de koeien vertaalt zich in hun gedrag en ook in de melkproductie.
Kortom, wat wij in hen stoppen, geven zij terug.
Zeker in de zomer zoals deze dagen dat ze in de wei lopen en daar een heerlijk windje om zich heen hebben.
En dan komen ze ‘s middags naar de stal om gemolken te worden.
En dan in de stal is het vaak veel warmer.
Ze worden belaagd met insecten en dat wordt in de melkput niet plezierig melken.
Ze worden, lekgeprikt noemen wij dat, door alle vliegen.
Sinds een aantal jaar hebben we deze ventilatoren.
We zijn er op gewezen door ons netwerk die het RVO tipte.
Op die site moet je gaan zoeken en dan vind je al gauw EIA, energie-investeringsaftrek.
En dat is voor het dierwelzijn enorm belangrijk.
RVO heeft enorm goed ons te woord gestaan. Telefonisch, maar ook via de chat.
We konden gewoon een goede dialoog met elkaar aangaan.
Zorg in de zomer
Of het in de zomer nou (heel) warm is of langdurig regent, uw dieren hebben altijd voldoende beschutting en schoon drinkwater nodig. Verder hebben ze in verschillende omstandigheden verschillende behoeften.
Als het heel warm is
Zorg bijvoorbeeld voor goede ventilatie, beschutting en schoon drinkwater. Let ook op symptomen van hittestress. Hittestress kan al voorkomen bij temperaturen hoger dan 20°C.
Wilt u berekenen of uw dieren mogelijk stress ervaren? Dat kan op Hittestress Check & Advies.
Als het langdurig regent
Wind, regen en luchtvochtigheid kunnen zorgen voor koudestress. Ook in de zomer. Zorg daarom voor een droge ligplaats voor alle dieren. Let extra goed op zieke, magere en jonge dieren als u deze heeft.
Wetten en regels voor productiedieren in de landbouw
Elk dier verdient goede leefomstandigheden. De Wet dieren zorgt ervoor dat iedereen voldoende rekening houdt met het welzijn en de gezondheid van dieren. Het gaat daarbij om regels voor de huisvesting van dieren, de zorg voor dieren en de belasting van dieren.
Bekijk het overzicht van basisregels uit de Wet dieren.
Dierziekten zoals vogelgriep, varkenspest en mond-en-klauwzeer hebben veel gevolgen voor uw boerenbedrijf. We willen besmettelijke ziekten voorkomen en verspreiding tegengaan. Daarom is het belangrijk dat we weten waar welke dieren zijn. Ook is het verplicht om uw landbouwdieren te registreren en hun verblijfplaats door te geven. Met uw bijdrage aan het Diergezondheidsfonds betaalt u mee om dierziekten te voorkomen en te bestrijden.
Bekijk de regels om dierziekten te voorkomen.
Houdt u 500 of meer vleeskuikens? En heeft u geen scharrel-, vrije uitloop- of biologisch bedrijf? Dan zijn er extra regels. Hoe meer kuikens per vierkante meter u houdt in uw stal, hoe meer regels er gelden. Deze gaan over welzijn, maar ook over opleidingen die u hiervoor nodig heeft en gegevens die u registreert. Een belangrijk doel hiervan is om voetzoollaesies bij vleeskuikens voorkomen.
Varkens zijn groepsdieren en houden van spelen. De extra regels voor het houden van varkens spelen daar op in. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) leest u waar de handhavers op letten als het gaat om hokverrijking voor varkens. Ook zijn er regels over bijvoorbeeld roostervloeren en licht en geluid.
Bekijk de extra regels voor varkenshouders.
De extra regels voor het houden van kalveren gaan bijvoorbeeld over de minimale oppervlakte per kalf. Daarnaast is het belangrijk dat kalveren contact hebben met hun soortgenoten. Ook als ze direct na de geboorte in een eenlingbox staan. U controleert minimaal 2 keer per dag de gezondheid van de kalveren die op stal staan. Bij kalveren die buiten staan doet u dit minimaal 1 keer per dag.
Bekijk de extra regels voor kalverhouders.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur