Agroforestry GLB 2025

Laatst gecontroleerd op:
1 april 2025
Gepubliceerd op:
6 november 2024

Agroforestry is een combinatie van bomen en struiken met veeteelt of akkerbouw en/of groenteteelt. Het is een landbouwmethode. Voor agroforestry kunt u subsidie krijgen vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

U houdt zich in alle gevallen aan de voorwaarden van de basispremie. Voor eco-activiteiten en landschapselementen kunnen extra voorwaarden gelden.

Onderzoek naar Anna Paulownaboom

De Anna Paulownaboom, kiri- of keizersboom (Paulownia tomentosa) groeit snel en is voor veel doelen geschikt. Maar de boom staat bekend als invasief. Dat betekent dat hij zich makkelijk verspreidt en inheemse soorten verdringt. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) onderzoekt hoe schadelijk de boom is. Er is kans dat u in 2026 geen subsidie meer krijgt voor dit gewas.

Meer informatie leest u op de website van Agroforestry Netwerk Nederland.

Wat is agroforestry?

U combineert landbouwactiviteiten met bomen en struiken op hetzelfde perceel, namelijk:

  • Veeteelt met bomen en struiken
  • Akkerbouw en/of groenteteelt met bomen en struiken
  • Voedselbos

Agroforestry en landschapselementen

Landschapselementen zijn hout, water en overige elementen waarop u geen landbouwactiviteit uitoefent. Ze zijn niet-productief. Veel daarvan kunt u inzetten bij agroforestry. U vindt alle soorten op Landschapselementen 2025.

Agroforestry en eco-activiteiten

Eco-activiteiten zijn onderdeel van de eco-regeling. U draagt bij aan de verbetering van klimaat, bodem en lucht, water, landschap en biodiversiteit. Daar krijgt u subsidie voor. U kunt op percelen met agroforestry punten en waarde krijgen voor de eco-activiteiten:

  • Strokenteelt
  • Grasland met kruiden
  • Houtig element
  • Voedselbos

Meer informatie vindt u op Tips opgeven en uitvoeren GLB-subsdies 2025, Eco-regeling 2025 en Eco-activiteiten, punten en waarde 2025.

Gewascodes voor agroforestry

Voedselbossen, voederhagen en hoogstamboomgaarden vallen onder agroforestry met een eigen gewascode. U vindt alle gewascodes in de Gewascodelijst. De gewascodes van landschapselementen staan ook op Landschapselementen 2025.

Percelen registreren

Het ligt aan het aantal bomen per hectare hoe u de percelen registreert. En aan hoe ze op het perceel staan. U kunt dit bekijken in de download Agroforestry stroomschema met begrippenlijst. Hoe u percelen registreert vindt u op Alles over percelen registreren.

Minder dan 100 bomen per hectare

Soms kunt u een perceel met minder dan 100 bomen registreren als gras- of bouwland. Bekijk het stroomschema voor de mogelijkheden.

Meer dan 100 bomen per hectare

U registreert een perceel met meer dan 100 bomen met de gewascode van de bomen. Staan ze in een rij? Dan tekent u ze in als strook.

Zijn de bomen niet-productief? Dan kunt u ze intekenen als landschapselement. Dit geldt ook voor voederbomen. Meer informatie vindt u op Landschapselementen 2025.

Praktijkvoorbeelden agroforestry

U geeft uw perceel agroforestry op in de Gecombineerde opgave (GO).

Agroforestry en mest

Landschapselementen tellen niet mee voor uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest. In alle andere gevallen blijft uw stikstofgebruiksruimte dierlijke mest hetzelfde. Meer informatie vindt u op Landbouwgrond mest uitgelegd.
 

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?