EU-wetgeving: intellectueel eigendom

Laatst gecontroleerd op:
21 september 2023
Gepubliceerd op:
28 oktober 2010

Bent u uitvinder, ontwerper, ontwikkelaar of auteur? Dan kunt u uw werk ook in landen van de Europese Unie (EU) beschermen via het intellectuele eigendomsrecht. Denk aan het merkenrecht voor een logo, maar ook auteursrecht voor een film en octrooirecht voor software.  

De Europese Commissie vindt het recht op de bescherming van intellectueel eigendom (IE) belangrijk. Het zorgt voor innovatie, werkgelegenheid, concurrentie en economische groei. De bekendste IE-rechten zijn: het merkenrecht, het auteursrecht en het octrooirecht. 

Merkenrecht  

Uw merk, zoals uw handelsnaam of logo, is een intellectueel eigendomsrecht. Met het merkenrecht beschermt u uw merk. U zorgt ervoor dat andere ondernemers uw merk niet gebruiken, namaken of misbruiken. U kunt een merk registreren in de Benelux, maar ook per EU-land, per meerdere landen of in 1 keer voor alle landen van de EU.   

Lees meer over het merkenrecht bij Ondernemersplein.  

Octrooien 

Wilt u bescherming voor uw technische uitvinding in een Europees land via een octrooi (ook wel patent genoemd)? Dan kunt u direct in dat land octrooi aanvragen.

Er zijn ook aanvraagprocedures waarmee u in meerdere Europese landen tegelijk octrooi aanvraagt. Lees meer informatie bij het Octrooicentrum Nederland over Europees octrooi aanvragen.  

Modelrecht 

Wilt u uw model of tekening (of beide) beschermen? Voor de Benelux kunt u uw model registreren bij het Benelux Bureau voor het Intellectuele Eigendom (BOIP). U kunt een Europese modelbescherming voor alle EU-landen aanvragen bij European Intellectual Property Office (EUIPO).  

Auteursrecht 

In de EU-landen beschermt het auteursrecht uw originele literair, wetenschappelijk of artistiek werk. Zoals een gedicht, artikel, film, lied of een beeldhouwwerk. Niemand anders heeft het recht om dat werk te publiceren of te reproduceren. 

Meer informatie over Auteursrecht in de EU en per lidstaat vindt u bij Your Europe. 

Vragen over EU-wetgeving?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?