Hoe ver zijn we met energiehubs in Nederland?

Laatst gecontroleerd op:
25 maart 2025
Gepubliceerd op:
21 maart 2025

Op dit moment zijn er energiehubs op meer dan 100 bedrijventerreinen in Nederland. Ook zijn er al op verschillende plekken in het land lokale samenwerkingen tussen inwoners. Meerdere programma's en projecten in Nederland onderzoeken de mogelijkheden van energiehubs. Bekijk wat er al gebeurt en hoe deze kennis en ervaringen u kunnen helpen bij uw energiehub. 

Initiatiefnemers vertellen

Energiehubs ontstaan al op allerlei plekken in Nederland. Denkt u aan afvalverbranding of mest omzetten in biogas? Of overweegt u een slim energiesysteem met andere bedrijven bij u in de buurt? Welke rol kan uw en andere energiehubs in de (lokale) energietransitie spelen? Bekijk succesvolle energiehubs die u voorgingen.

  • Energiehub Alpherium in Alphen aan den Rijn ontwierp een energieoplossing voor binnenvaartschepen.
  • Energiehub Oxe geeft Gas zet mest van 5 melkveehouderijen om in biogas. Afnemers verderop in Deventer gebruiken dit biogas.
  • Energiehub Port of Amsterdam gebruikt een deel van de tankcapaciteit in het havengebied voor duurzame alternatieve brandstoffen.
  • Smart Energy Hub Hessenpoort in Zwolle laat bedrijven samen energieproblemen aanpakken. Met een slim monitoringssysteem brengen ze de vraag van de bedrijven naar duurzame energie en het aanbod dichter bij elkaar.

Onderzoek door scenariostudies

De overheid en netbeheerders stimuleren energiehubs met verschillende programma’s en projecten die u helpen. Hiervoor ontwikkelen zij scenariostudies:

Programma’s, projecten en andere ontwikkelingen 

Wat kan u nog meer helpen om uw energiehub (verder) te ontwikkelen? En wat is de meerwaarde van energiehubs nu precies? 

Verschillende partijen onderzoeken wat hubs toevoegen op economisch en maatschappelijk gebied en op energiegebied. Zij bieden hulpmiddelen die energiehubs ondersteunen en inpassen. 

  • Programma EIGEN maakte een blauwdruk voor de ontwikkeling van energiehubs.
  • De Holontool helpt bij het ontwerpen van een toekomstbestendig energiesysteem. Dit hulpmiddel 'simuleert' de impact van een nog te ontwikkelen energiehub. Het laat zien wat  bijvoorbeeld de kosten en opbrengsten zijn en welke technieken nodig zijn.
    Ook slimme Energie Management Systemen (EMS) kunnen helpen bij het zo goed mogelijk gebruiken van de flexibiliteit die een energiehub heeft als het gaat om de energievoorziening.
  • Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte in 2024 de routekaart voor energieopslag.
  • De elektrificatie van de logistieke sector is een belangrijke stap in de nieuwe energievoorziening. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur laat zien wat op bedrijventerreinen de verwachte laadbehoefte is voor elektrische bestel- en vrachtvoertuigen.

Meer weten?

  • Integraal Programmeren: u maakt als provincie, gemeente, netbeheerder of andere betrokken (markt)partij samen maatschappelijk afgewogen keuzes over de inrichting van het energiesysteem in uw regio.
  • Landelijk Actieprogramma Netcongestie: een brede kijk op landelijke en regionale oplossingen voor netcongestie. Netbeheerders, ACM, medeoverheden, het Rijk en marktpartijen werken samen in dit programma. 
  • Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen: lees alles over kennis, netwerk en begeleiding voor toekomstbestendige bedrijventerreinen.
In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?