Werk samen met andere bedrijven in een energiehub
Binnen een energiehub sluit u met andere bedrijven een groepscontract af met de netbeheerder. Samen gaat u dan ‘slim’ om met de opwek en het gebruik van energie. Zo stemt u vraag en aanbod beter op elkaar af. Hoe werkt u met andere bedrijven samen in een energiehub en wat kost dit?
Wanneer kunt u samenwerken in een energiehub?
U kunt samenwerken in een energiehub als:
- uw bedrijf en de bedrijven waarmee u een contract wilt afsluiten gevestigd zijn in hetzelfde netgebied van de netbeheerder waarmee u het contract afsluit. Vraag uw netbeheerder hiernaar;
- alle bedrijven dit contract samen willen en kunnen afsluiten en organiseren;
- alle bedrijven een netaansluiting hebben, waardoor uitwisseling van energie mogelijk is.
Lees meer over de beschikbaarheid voor groepscontracten
Welke stappen neemt u?
Voor een groepscontract is het belangrijk dat u goed afstemt en samenwerkt met andere bedrijven. Daarvoor zijn goede afspraken nodig. Soms kost het maken van deze afspraken veel tijd. Een groepscontract regelt u in 8 stappen:
- Breng uw energievoorziening in kaart. Verzamel en onderzoek uw energieverbruik (nu en uit het verleden).
- Onderzoek of een groepscontract technisch en financieel voor u mogelijk is. Een energieadviseur kan u hierbij helpen.
- Ga in gesprek met de bedrijven waarmee u wilt samenwerken in een groepscontract.
- Stel vroeg in het proces een procesbegeleider of procesmanager aan. Het liefst iemand die de omgeving kent. Zo kan het netwerk van de procesbegeleider lokale partijen met elkaar verbinden, waardoor er soms meer mogelijk is.
- Ga in gesprek met de netbeheerder over de mogelijkheden in het gebied. De netbeheerder kan meer informatie delen over de bedrijven die aangesloten zijn op het net en de beschikbare netcapaciteit.
- Betrek uw gemeente bij de plannen voor een energiehub. Soms kan die een specifieke plek voor de energiehub aanwijzen, of u helpen bij de samenwerking met andere partijen.
- Maak een financiële en juridische overeenkomst voor de samenwerking en de verdeling van de hoeveelheid energie. Maak al vroeg afspraken voor eigenaarschap, onderhoud en beheer. Bijvoorbeeld: wie betaalt er voor welk onderhoud? Wat gebeurt er als een bedrijf wil uitbreiden of vertrekt uit het gebied? Vraag een jurist om hulp als dat nodig is.
- Houd uw energieverbruik goed in de gaten. Zo controleert u het effect van uw maatregelen. U bepaalt dan opnieuw of er meer mogelijkheden zijn voor een slimmere energievoorziening.
Wat kost het?
De kosten voor een energiehub verschillen. Die hangen af van de hoeveelheid energie die bedrijven in een energiehub met elkaar kunnen sturen en delen. Is bijvoorbeeld een batterij nodig voor energieopslag? Dan stijgen de samenwerkingskosten, omdat een batterij een grote investering is.
De verwachte kosten van een groepscontract zijn tussen de € 10 en € 20 per megawattuur (MWh). Dit zijn de eenmalige kosten van het opzetten van een groepscontract. En de jaarlijkse kosten om het contract werkend te houden. Dit zijn dus niet de kosten voor mogelijke investeringen in technische installaties.
Kunnen netbeheerders u helpen?
Netbeheerders organiseren pilots met energiehubs op verschillende plekken in Nederland. Zij kunnen u helpen met informatie over de lokale situatie op het elektriciteitsnet. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel ruimte er is op het net in uw regio. En uit welke (fysieke) onderdelen en verbindingen (zoals kabels en transformatoren) het elektriciteitsnet bestaat.
- Bekijk alle vragen en antwoorden over energiehubs op netbeheernederland.nl
- Bekijk het stappenplan voor energiehubs gemaakt door Alliander, Enexis en Stedin en Netbeheer Nederland
Vraag advies aan een energieadviseur
Wilt u hulp bij het opstarten van een energiehub? Neemt u dan contact op met een energieadviseur. Die helpt u bij het in kaart brengen van uw energievoorziening.
Is er weinig ruimte op het net in uw regio?
Op plekken met weinig ruimte op het elektriciteitsnet kijken de regionale netbeheerder en TenneT naar maatwerkoplossingen. Zo kunt u misschien toch een energiehub oprichten.
In bijna alle regio’s in Nederland is weinig ruimte op het net. Daarom moet eerst duidelijk zijn wat de invloed van uw nieuwe energiehub op het hoogspanningsnet is. Uw energiehub kan namelijk invloed hebben op het gebruik van het net. Daarom moet u samen met de andere oprichters van uw geplande energiehub in gesprek met de netbeheerders.
De netbeheerders vragen u dan om een aanpassing van de geplande energiehub. Een voorbeeld van zo’n aanpassing is het toevoegen van mogelijkheden voor de opslag van energie. Op die manier loopt het totaalverbruik van energie niet nog verder op.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei