Tijdelijk werken in het buitenland: 7 punten om op te letten

Gepubliceerd op:
28 november 2024

Krijgt u een tijdelijke opdracht aangeboden in het buitenland? Of moet uw werknemer een onderhoudsklus uitvoeren bij een buitenlandse klant? Tijdelijk werken in het buitenland kan leuk en leerzaam zijn, maar brengt ook verplichtingen met zich mee. Lees op welke punten u moet letten bij tijdelijk werken in het buitenland.

Hulp nodig? Wij staan voor u klaar

U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels? Onze adviseurs staan voor u klaar om deze en al uw andere vragen te beantwoorden.

Neem contact op

Wat is tijdelijk werken in het buitenland?

Wat bedoelen we nu eigenlijk met tijdelijk werken in het buitenland? Dit betekent dat u of uw werknemer, voor een bepaalde periode, fysiek de grens overgaat voor een werkgerelateerde klus. Uw bedrijf staat wel geregistreerd en gevestigd in Nederland.

Het kan gaan om een kort verblijf (een paar dagen of weken) voor bijvoorbeeld een onderhoudsklus, een vergadering met een klant of een bezoek aan een beurs of evenement. Of een langer verblijf (een paar maanden of jaren) voor bijvoorbeeld een tijdelijke opdracht voor een buitenlandse klant.

Punten om rekening mee te houden

Houd er rekening mee dat u dingen moet regelen, vóórdat u aan het werk gaat in het buitenland. U moet uitzoeken welke regels voor u gelden. Dit is erg afhankelijk van de duur, reden en bestemming van uw reis. Begin dus op tijd met voorbereiden. Met de onderstaande 7 punten maakt u een goed begin.

1. Visum en werkvergunning

Reist u naar een land binnen de Europese Unie (EU)? Dan heeft u geen visum of werkvergunning nodig. Als u zakendoet in een land buiten de EU, kan het zijn dat u dat wel nodig heeft. Check dit dus op tijd voor het land waarmee u zaken wilt doen. Het kost tijd om een visum en werkvergunning aan te vragen.

Lees meer over visa en werkvergunningen op de website Werken voor internationale organisaties.

2. Douaneformaliteiten

Gaat u naar een beurs of evenement in een land buiten de EU? En neemt u promotiemateriaal mee voor uw stand? Dan heeft u een ATA-carnet nodig. Deze vraagt u aan bij de KVK. Een ATA-carnet vraagt u aan voor het meenemen en terugbrengen van:

  • handelsmonsters;
  • tentoonstellingsmateriaal;
  • of beroepsmateriaal.

Levert u een strategische dienst (bepaalde software of reparatie en onderhoud van militaire goederen)? Dan moet u een vergunning aanvragen bij de Douane.

3. Regel op tijd uw sociale verzekeringen

Om te bepalen in welk land iemand verzekerd (belastingdienst.nl) is, wordt gekeken of het werk buiten Nederland tijdelijk is. U mag volgens de Nederlandse wet maximaal 2 jaar tijdelijk werken in het buitenland. Soms kan het ook verlengd worden tot 5 jaar. Maar dat kan alleen als dat wordt goedgekeurd door het land waar u werkt.

Als u tijdelijk gaat werken in een land in de EU, EER of in een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft afgesloten, heeft u een A1-verklaring (svb.nl) nodig. Met deze verklaring kunt u bewijzen in welk land de sociale verzekeringspremies worden betaald. U kunt een boete krijgen als u de verklaring niet heeft. 

4. Waar belasting betalen

Hoe zit het met de belasting als u voor een tijdelijke periode werkt in het buitenland? De Belastingdienst heeft een tool waarmee u checkt in welk land u btw over uw dienstverlening betaalt. Dit kan verschillen per land en het soort dienst dat u aanbiedt. De KVK biedt een uitleg over btw en internationaal zakendoen

Werkt u niet meer dan 183 dagen (ongeveer een half jaar) in een ander EU-land of land waarmee Nederland een belastingverdrag heeft? Dan geldt de 183-dagenregel (belastingsdienst.nl). U hoeft dan geen belasting te betalen in het land waar u tijdelijk werkt, maar wel in Nederland. 

5. Schijnzelfstandigheid

Bent u een zelfstandige of bent u een werknemer? Let goed op de verschillen. U kunt namelijk een boete krijgen voor schijnzelfstandigheid. U bent een schijnzelfstandige wanneer u geregistreerd staat als zelfstandige (zzp'er), terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Bekijk hier meer informatie over op grensinfo.nl.

6. Geldigheid van uw diploma

Zijn er speciale eisen voor uw diploma in het land waar u gaat werken? Als u voor een langere periode in het buitenland gaat werken, kunt u uw Nederlandse diploma laten waarderen of erkennen. Hoe dit werkt, verschilt per opleiding. Lees hier meer over bij de Rijksoverheid

Als uw Nederlandse diploma niet geldig is in het buitenland, kunt u uw diploma laten legaliseren door DUO. Door uw diploma te legaliseren, weten organisaties in het buitenland dat uw diploma echt en erkend is.

Als u een beschermd beroep heeft, ook wel gereglementeerd beroep genoemd, moet u soms een vergunning aanvragen om in het buitenland te kunnen werken. De vergunning vraagt u dan aan in het land waar u wilt werken. Als u geen Nederlands diploma heeft, moet u kunnen bewijzen dat u aan de voorwaarden voldoet. Dit doet u met een EU-verklaring. Deze vraagt u aan bij de KVK. 

Heeft u wel een Nederlands diploma én heeft u een beschermd beroep? U moet dan toestemming vragen om te mogen werken in een ander land, of u moet beroepserkenning aanvragen. Bekijk hierover meer info op Nuffic.nl.

7. Verdiep u in de cultuurverschillen

Last but not least: verdiep u in de cultuurverschillen en de zakencultuur van het land waar u gaat werken. Goede communicatie is cruciaal voor succesvol zakendoen. Verdiep u dus onder andere in de gebruiken en, wanneer mogelijk, ook de taal van het land waarmee u zakendoet.

Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag verder. Helemaal gratis.

Neem contact op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?