380 kV Netuitbreiding Zeeuws-Vlaanderen

Laatst gecontroleerd op:
15 april 2025
Gepubliceerd op:
19 oktober 2023

TenneT en het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) starten een ruimtelijke procedure voor de aanleg van een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Terneuzen en de hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland (Zuid-West 380 kV West). Ook gaat het om de aanleg van een nieuw 380/150 kV hoogspanningsstation in of nabij Terneuzen.

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.tennet.eu.

Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).

Projectinformatie

Het gebruik en transport van elektriciteit in Nederland neemt al tientallen jaren toe. Het hoogspanningsnet in Nederland wordt steeds zwaarder belast. Door de energietransitie zet deze ontwikkeling de komende jaren versneld door en groeit de vraag naar elektriciteit. In Zeeuws-Vlaanderen leidt de groeiende vraag naar elektriciteit tot knelpunten in het hoogspanningsnet. Een verdere uitbreiding van het bestaande 150 kV hoogspanningsnet is onvoldoende om de leveringszekerheid te garanderen en grote verbruikers op het net aan te sluiten. Hiervoor is een nieuwe 380 kV verbinding van 4-circuits noodzakelijk, om ook de elektrificatie van de industrie in Zeeuws-Vlaanderen te kunnen faciliteren.

Met elektrificatie kan de industrie overstappen van fossiele brandstoffen naar groene stroom of groene waterstof. Als dit gebeurt kan de CO2-emissie van het Nederlandse deel van het industriecluster Schelde-Delta aanzienlijk worden verlaagd, wat bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van Nederland.

In onderstaande afbeelding ziet u de tracés en locaties voor het hoogspanningsstation die in de concept-NRD zijn opgenomen.

Projectfase

In onderstaande tijdlijn ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.

Stand van zaken

Van vrijdag 24 januari tot en met donderdag 6 maart 2025 lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage. In die periode was het mogelijk om een reactie in te dienen.

De concept-NRD is een eerste opzet voor een onderzoeksplan. Hierin staat welke milieueffecten het projectteam onderzoekt, hoe men dat wil doen en tot in welk detail. Zo krijgt het milieu een volwaardige plaats in de besluitvorming over energieprojecten. Op deze conceptversie kon iedereen reageren.

De betrokken overheden beoordelen alle reacties om zo een definitieve NRD op te stellen. Daarin wordt vastgelegd welke informatie in het milieueffectrapport (MER) moet worden opgenomen. De definitieve NRD wordt op een later moment op deze website gepubliceerd.

De concept-NRD en overige documenten vindt u hieronder.

Geactualiseerd participatieplan

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en TenneT vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop de participatie wordt ingezet, staat beschreven in het participatieplan. Dit plan wordt periodiek geëvalueerd in een verslag en opnieuw vastgesteld voor de komende periode. Het participatieplan is per 24 januari 2025 geactualiseerd. De nieuwe versie gaat over participatie in de periode vanaf 24 januari 2025 tot en met de publicatie van de voorkeursbeslissing. Reacties op het participatieplan kunt u doorgeven via bureauenergieprojecten@minezk.nl.

Informatiepagina jaaroverzicht

Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2024) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.

Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.

Voorgeschiedenis

Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.

Wat speelt er verder in uw regio?

Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.

Contact Bureau Energieprojecten

Bel (070) 379 89 79
bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?