Open voor aanvragen

LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten

Laatst gecontroleerd op:
18 april 2024
Gepubliceerd op:
8 augustus 2017

LIFE is een Europees subsidieprogramma dat bijdraagt aan het realiseren van het Europese milieu-, energie- en klimaatbeleid, zoals de Europese Green Deal.

Voor wie?

Elke organisatie in de Europese Unie (EU) kan een LIFE-subsidie aanvragen, zoals:

  • Bedrijven
  • Overheidsorganisaties
  • Non-gouvernementele organisaties (NGO’s)
  • Kennisinstellingen

LIFE-programma's

LIFE heeft 4 programma's die subsidie geven aan projecten. De projecten ontwikkelen het Europese beleid binnen een van deze deelprogramma's. Of brengen deze in de praktijk.

De datums van openstelling van de 4 LIFE-programma's verschillen. Bekijk op de pagina van de deelprogramma's voor welke oproepen (calls) u subsidie kunt aanvragen.

Natuur en biodiversiteit

Het programma Natuur en biodiversiteit richt zich op de bescherming en het herstel van de Europese natuur en het stoppen en omkeren van het biodiversiteitsverlies. Het financiert dus natuurbeschermingsprojecten, met name op het gebied van biodiversiteit, habitats en soorten. Het draagt bij aan het behalen van de doelen van de biodiversiteitsstrategie van de EU voor 2030, die deel uitmaakt van de EU Green Deal.

Bekijk meer informatie op de pagina van het programma Natuur en biodiversiteit

Circulaire economie en kwaliteit van leven

Het programma Circulaire economie en kwaliteit van leven versnelt de overstap naar een duurzamere, circulaire, gifvrije, energie-efficiënte en klimaatbestendige economie. En beschermt, herstelt en verbetert zo de kwaliteit van het milieu in Europa. Het steunt projecten in de milieusector, met name op het gebied van de circulaire economie. Waaronder het terugwinnen van hulpbronnen uit afval-, water-, lucht-, geluid-, milieu-, bodem- en chemisch beheer.

Bekijk meer informatie op de pagina van het programma Circulaire economie en kwaliteit van leven

Klimaatmitigatie- en adaptatie

Het programma Klimaatmitigatie- en adaptatie draagt bij aan een duurzamere, energie-efficiënte, op hernieuwbare energie gebaseerde, klimaatneutrale en veerkrachtige economie. En daarmee aan duurzame ontwikkeling in de EU. Het steunt projecten op het gebied van landbouw, landgebruik, veenbeheer, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie die de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Bekijk meer informatie op de pagina van het programma Klimaatmitigatie- en adaptatie

Duurzame energietransitie

Het programma Duurzame energietransitie steunt projecten die EU-beleid op het gebied van duurzame energie uitvoeren. Met name de Europese Green Deal, de energie-unie (energie-en klimaatdoelstellingen voor 2030) en de langetermijnstrategie van de Europese Unie voor 2050 voor het koolstofarm maken van energie.

Het Life-subprogramma voor de overgang naar schone energie heeft een budget van bijna 1 miljard euro voor de periode 2021-2027 en heeft tot doel de overgang naar een energie-efficiënte, op hernieuwbare energie gebaseerde, klimaatneutrale en veerkrachtige economie te vergemakkelijken door coördinatie-en ondersteuningsacties (andere subsidies voor acties) in heel Europa te financieren. Het gaat om acties met een hoge toegevoegde waarde voor de EU, die gericht zijn op het doorbreken van marktbarrières die de sociaaleconomische overgang naar duurzame energie belemmeren, en waarbij doorgaans meerdere kleine en middelgrote belanghebbenden, meerdere actoren, waaronder lokale en regionale overheden en non-profitorganisaties, evenals consumenten, worden betrokken.

Projecten worden gecofinancierd in het kader van het Life-subprogramma voor de overgang naar schone energie op de volgende 5 interventiegebieden::

  • Bouwen aan een nationaal, regionaal en lokaal beleidskader ter ondersteuning van de transitie naar schone energie
  • Versnelling van de uitrol van technologie, digitalisering, nieuwe diensten en bedrijfsmodellen en verbetering van de daarmee samenhangende professionele vaardigheden op de markt
  • Private financiering aantrekken voor Duurzame Energie
  • Ondersteuning van de ontwikkeling van lokale en regionale investeringsprojecten
  • Het betrekken en empoweren van burgers bij de transitie naar schone energie

Bekijk meer informatie op de pagina van het programma Duurzame energietransitie

Voorwaarden

Er zijn voorwaarden om in aanmerking te komen voor LIFE-subsidie. Die zijn afhankelijk van het type project dat u kiest en onder welk deelprogramma uw project valt. Om de kans dat uw aanvraag wordt goedgekeurd zo groot mogelijk te maken, kunt u vooraf de aandachtspunten lezen. Deze zijn samengesteld op basis van ervaringen met voorgaande aanvragen.

Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de subsidievoorwaarden. Lees voordat u een aanvraag doet de richtlijnen en criteria op de LIFE programmapagina op de EU-website

Volg ook eventuele informatiebijeenkomsten die wij hierover samen organiseren met CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency). CINEA voert voor de Europese Commissie (EC) de LIFE-subsidie uit.

Lees de voorwaarden

Uw aanvraag voorbereiden

Hoeveel kans maakt uw project? Binnen het LIFE-programma is sterke internationale concurrentie om het beschikbare budget. De EU beloont alleen de beste aanvragen met subsidie. Volg de onderstaande stappen om goed van start te gaan met uw aanvraag.

Stap 1

Neem contact op met ons om u vroegtijdig te laten adviseren over LIFE en de opbouw van uw projectidee en subsidieaanvraag. Wij helpen u met het ontwikkelen van een helder onderbouwde aanvraag, die duidelijk de verwachte impact van uw project laat zien.

Stuur ons uw projectidee

Bent u geïnteresseerd in LIFE? Stuur ons uw projectidee. U kunt het gehele jaar met ons van gedachten wisselen over uw project. Gebruik daarvoor het document 'Projectideeformulier LIFE 2023'. Wij helpen u graag zodat uw aanvraag kwalitatief sterk is. 

Neem contact met ons op via life@rvo.nl.

Stap 2

Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de subsidievoorwaarden. Lees voordat u een aanvraag doet de richtlijnen en criteria op de LIFE programmapagina op de EU-website. Volg ook eventuele informatiebijeenkomsten die wij hierover samen organiseren met CINEA (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency). CINEA voert voor de Europese Commissie (EC) de LIFE-subsidie uit.

Er zijn voorwaarden om in aanmerking te komen voor LIFE-subsidie. Die zijn afhankelijk van het type project dat u kiest en onder welk deelprogramma uw project valt. Om de kans dat uw aanvraag wordt goedgekeurd zo groot mogelijk te maken, kunt u vooraf de aandachtspunten lezen. Deze zijn samengesteld op basis van ervaringen met voorgaande aanvragen.

Lees de aandachtspunten.

Stap 3

De subsidieaanvraag doet u vervolgens zelf bij de EC via de portal Funding & tenders (europa.eu). Als u wilt, lezen wij mee met uw concept en geven we feedback. Stuur uw concept een paar weken voor de indieningsdatum. Gebruik daarvoor het document 'Projectideeformulier LIFE 2023'. Dit document vindt u onder Stuur ons uw projectidee.

Vanaf 2021 dient u uw aanvraag in via het E-grant systeem. Dit is een nieuwe werkwijze. Om hierover meer te weten gaat u naar de paragraaf aanvraagproces op de pagina aandachtspunten.

Aanvragen

U kunt LIFE aanvragen vanaf 18 april 2024, 9:00 uur tot 17 en 18 september 2024, 12:00 uur. U logt op de website van de Europese Commissie in met uw account, uw DigiD of eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal eHerkenning niveau 3 met machtiging eH3 nodig.

Contact

Er kan veel onder LIFE. Denk aan een project dat bijdraagt aan: 

  • verminderen van geluidsoverlast;
  • efficiënter grondstoffen gebruiken;
  • de biodiversiteit bevorderen.

De diversiteit van de mogelijke projecten maakt het soms ook moeilijk te bepalen of uw project past binnen LIFE. En zo ja, onder welk programma uw projectidee valt. Of om welk type project het gaat. Daarnaast moet u uw subsidieaanvraag logisch opbouwen en een duidelijke onderbouwing van de impact geven.

Wij helpen en adviseren u, zodat uw aanvraag kwalitatief sterk is en u de meeste kans maakt op subsidie. Neem dan ook vooral al bij de eerste idee-ontwikkeling contact met ons op. Wachten op een openstaande oproep hoeft niet.

Neem contact met ons op door te e-mailen naar life@rvo.nl.

Op de hoogte blijven van LIFE?

Meld u aan voor de nieuwsbrief LIFE door te e-mailen naar life@rvo.nl.

Wetten en regels

Publicaties

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?