Open voor aanvragen

Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F)

Laatst gecontroleerd op:
7 augustus 2024
Gepubliceerd op:
18 juli 2022

Bent u een erkende producentenorganisatie (PO)? En gaat u de groente- en fruitproductie van uw leden verduurzamen of verbeteren? Vraag hiervoor de subsidie Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F) aan. Dit geldt voor operationele programma’s die op of na 1 januari 2023 starten.

Aanvraagperiode

Startdatum:
woensdag 31 juli 2024
00:01
Einddatum:
dinsdag 1 oktober 2024
12:00

Voor wie?

Deze subsidie is voor erkende producentenorganisaties in de groente- en fruitsector. De regeling helpt PO’s om bij te dragen aan doelen zoals:

  • op marktmogelijkheden inspelen door productieplanning en aanbod en afzet te concentreren;
  • duurzame productiemethoden en innovatieve praktijken onderzoeken en ontwikkelen;
  • een hogere handelswaarde, kwaliteit en afzetbevordering;
  • crisispreventie en risicobeheer.

Erkende telersverenigingen

Veel producenten van groenten en fruit zijn lid van een telersvereniging. Maar die zijn niet altijd erkend als PO. Erkende PO’s krijgen Europese financiële steun voor het verbeteren van de afzetmarkt en duurzame productie. De erkenningsvoorwaarden zijn onderdeel van de regeling SIG&F.

Heeft u nog geen erkenning? Dan vraagt u dit eerst aan. Er zijn een aantal voorwaarden. Op Erkenning aanvragen als producentenorganisatie leest u hier alles over.

Telers bij een PO

Voor telers zijn er ook regels. De afzet van uw producten moet via de PO gaan. Dit betekent dat zij de producten van hun leden verkoopt. In een erkende PO werken de leden samen. Ze kunnen samenwerken  of subsidie aanvragen. Zorg dat u zich aan deze regels houdt. Zo voorkomt u mogelijke gevolgen voor de erkenning van uw PO. En dat u later subsidie terug moet betalen.

Bent u een teler en wilt u gebruikmaken van deze subsidie? Sluit u zich dan aan bij een PO. Op Erkenning aanvragen als producentenorganisatie vindt u een lijst met erkende PO’s.

Budget

De PO kan elk uitvoeringsjaar subsidie ontvangen. Hoeveel subsidie u als PO krijgt, hangt af van de waarde van de producten die u verkoopt. We noemen dit Waarde afgezette productie (WAP). De percentages verschillen voor de organisaties:

De Waarde afgezette productie (WAP)
Soort organisatie WAP
Producentenorganisatie 4,1% van de waarde van de producten die u verkoopt
Unie van producentenorganisaties 4,5% van de waarde van de producten die u verkoopt
Transnationale (unie van) producentenorganisatie(s) 5% van de waarde van de producten die u verkoopt

Voor welke activiteiten krijgt een PO subsidie?

Voorbeelden van activiteiten waarvoor u subsidie kunt krijgen, zijn:

  • Investeren in kwaliteitszorgsystemen, zoals innovatief sorteren door camera’s.
  • Klimaatadaptatie (omgeving aanpassen op veranderende klimaat) zoals LED-belichting.
  • Advies of een opleiding geven. Bijvoorbeeld over kwaliteit, milieubescherming en fytosanitair (plantgezondheid) bewustzijn.
  • De kwaliteit van de producten in de keten verbeteren door duurzamer ondernemen en logistiek.
  • Nieuwe tracering- en certificeringssystemen van bijvoorbeeld Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en Skal Biocontrole.
  • Een oogst- en productieverzekering afsluiten. Zo krijgt u een vergoeding als de productie afneemt door een natuurramp, weersomstandigheden, dier- of plantenziekten of plagen.
  • Biologische productie gebruiken.

Extra subsidie

U kunt soms 0,5% extra subsidie krijgen. Dit gebeurt als u kosten maakt: 

  • voor onderzoek;
  • voor verbetering van het milieu of klimaat;
  • voor bevordering van de afzet;
  • voor verhoging van de consumptie; of 
  • door een crisis. 

Maximale subsidie

U kunt elk jaar voor 50% van de kosten subsidie aanvragen. De andere 50% betaalt u met de bijdragen van uw leden. In sommige situaties kunt u hogere subsidiepercentages krijgen. Deze liggen tussen de 60% en 100%. Bijvoorbeeld voor het eerste operationele programma na een fusie of activiteiten op het gebied van onderzoek, milieu en klimaat.

Uw aanvraag voorbereiden

Bij uw verleningsaanvraag stuurt u met uw OP een aantal bijlagen mee. Voor u begint met uw aanvraag, stuurt u eerst een e-mail naar opimm@rvo.nl. Dan ontvangt u een compleet overzicht van de documenten die we nodig hebben. Ook geven we u dan extra informatie over de opzet van het OP en activiteitenoverzicht.

Uw OP heeft een looptijd van 3 tot 7 jaar en bestaat uit:

  • Uw strategische doelen op het gebied van afzet, kwaliteit en milieu. Deze doelen zijn meetbaar en sluiten aan bij de doelstellingen van SIG&F.
  • Een SWOT-analyse. U beschrijft de sterke en zwakke punten van uw PO. En de kansen en bedreigingen om uw doelen te halen.
  • Een beschrijving van de activiteiten en projecten die u gaat uitvoeren. En een toelichting waarom u subsidie kunt krijgen voor de activiteiten en uitgaveposten.

Uitvoeringsjaar 2023

De PO levert de jaardeclaratie (subsidieaanvraag) in tussen 1 februari 2024 en 2 april 2024. Dit gaat over het uitvoeringsjaar 2023 van het OP. Met uw subsidieaanvraag stuurt u een overzicht van de per project gevraagde subsidie en een detailstaat mee. U gebruikt hiervoor onze formats. U ontvangt deze via e-mail.

Een externe accountant controleert en waarmerkt uw subsidieaanvraag. De accountant gebruikt de uitgevoerde controle en maakt een controleverklaring en verslag van uitgevoerde werkzaamheden. Deze documenten worden ook beoordeeld in de subsidieaanvraag.

Voorwaarden

U houdt zich aan een aantal voorwaarden voor deze subsidie:

  • Uw PO heeft een erkenning op het moment dat we een besluit nemen op uw OP. U vraagt deze aan op Erkenning aanvragen als producentenorganisatie. Voor het indienen van een OP is het niet vereist om erkend te zijn.  
  • Het operationeel programma (OP) heeft een looptijd van 3-7 jaar. In dit programma staat de toekomstvisie van de organisatie. Ook geeft u hierin aan met welke projecten u de (duurzame) doelen bereikt.
  • U besteedt 15% van het budget van het OP aan milieu en klimaat en 2% aan onderzoek.
  • U dient elk jaar een OP in voor het aankomende jaar. Ook geeft u een onderbouwing van het programmaplan. En een onderbouwing op verzoek van de minister. Dit zijn bijvoorbeeld begrotingen en een overzicht van de kosten van de activiteiten.
  • U onderbouwt deelbetalingen en vaststelling op verzoek van de minister.

Aanvragen

U kunt de subsidie SIG&F aanvragen vanaf 1 augustus 2024 00:01 uur tot en met 1 oktober 2024 12:00. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging eH2+ nodig.

Mijn aanvraag direct regelen

Na uw aanvraag

Hebben wij uw aanvraag compleet binnengekregen? Dan beoordelen we deze en ontvangt u onze beslissing binnen 13 weken. De beslissing staat in Mijn dossier in Mijn RVO.

Hebben we meer informatie nodig? Dan vragen we u deze informatie op te sturen. De beslistermijn wordt dan met maximaal 2 weken verlengd.

Is uw OP goedgekeurd? Dan leest u in de brief ook hoeveel subsidie u kunt krijgen. U ontvangt subsidie met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van het betreffende jaar. 

Wanneer doet u wat?

Datum Aanvraag
15 mei tot en met 15 juni Aanvraag voor deelbetaling
15 september tot en met 15 oktober Aanvraag voor deelbetaling
1 februari tot en met 1 april Aanvraag voor vaststelling
In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?