Bewegende zoninstallaties

Laatst gecontroleerd op:
6 november 2023
Gepubliceerd op:
21 juli 2021

Soms is het wenselijk dat zoninstallaties kunnen bewegen. Met de zon meebewegen (zonvolgend) om meer zoninstraling te kunnen opvangen, meebewegend met de kracht van watergolven. Op locaties waar de grond onder de zonopstelling bereikbaar moet blijven, kunnen rijdende of verplaatsbare zoninstallaties uitkomst bieden.

Zonvolgende, drijvende PV op water

Drijvende PV-panelen is op zich al een innovatieve, zich ontwikkelende markt. Met een trackingsysteem draaien de drijvende PV-panelen met de zon mee. Zo leveren ze een hogere opbrengst op.

Techniek

Met kabels en lieren draait een drijvend PV-eiland mee met de zon. Sensoren en een radar helpen de juiste stand te bepalen.

Toepassing

Evides waterbedrijf in Rotterdam gebruikt het zonvolgende, drijvende PV-park (4800 panelen) in een waterbekken. Het is het grootste van Europa. Het effect van de drijvende panelen op de ecologie en waterkwaliteit van het spaarbekken wordt daar goed in de gaten gehouden. Een drijvend systeem is te gebruiken op allerlei kleinere wateroppervlakten.

Voordelen

Het koelend effect van het water en het meedraaien met de zon geven 30% extra (energie)opbrengst. Bovendien werkt het systeem ook tegen stormschade. Bij een verwachte storm draaien de panelen parallel aan de wind.

Mobiele PV-systemen op land

Niet alle plekken zijn geschikt zijn voor vaste installaties. Mobiele PV-systemen bieden hier een oplossing voor.

Techniek

Een voorbeeld uit de praktijk van zo'n mobiel PV-systeem is de verrijdbare 'wagen'. Daarbij worden panelen vastgemaakt aan de 'wagen' op stalen gasbuizen met vliegtuigwielen. De bekabeling, omvormer en eventueel batterijen komen op de verrijdbare installatie. De installaties worden aan elkaar gekoppeld. Zo kun je met bijvoorbeeld 100 'wagens' een park vormen van 1 MWp.

Toepassing

Mobiele systemen worden gebruikt daar waar je de grond niet in kan of waar mobiliteit belangrijk is. Denkt u hierbij aan:

  • Ongebruikte industriële of logistieke percelen waar men zich niet 20-30 jaar wil verbinden aan een zonnepark.
  • Leiding- en hoogspanningstracés waar men voor reparaties de grond of lucht in moet kunnen.
  • Bouwlocaties waar geen netwerk ligt. De stikstofuitstoot kan naar beneden door lokaal bouwstroom op te wekken.
  • Evenementenlocaties.

Voordelen

Deze installaties zijn in een uur te verplaatsen. Er is geen grondwerk en fundering nodig. Ze zijn net zo duur als een conventionele installatie.

Meer innovaties

Kijkt u ook eens op onderstaande pagina's voor meer innovatieve toepassingen met zonne-energie voor bijvoorbeeld daken en gevels.

Vragen over zonne-energie?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?