Gesloten voor aanvragen

Achtergrond Interessepeiling IPCEI CIS

Laatst gecontroleerd op:
7 april 2022
Gepubliceerd op:
14 juni 2021

De afgelopen jaren heeft digitalisering onze economie en samenleving aanzienlijk veranderd. Steeds meer organisaties en bedrijven maken voor het opslaan, delen en verwerken van data gebruik van clouddiensten voor onder andere dataopslag, software, rekenkracht of het gebruik van slimme algoritmen. Deze diensten zijn daardoor een belangrijke basis voor verdere digitalisering geworden. Ze maken deel uit van veel digitale innovaties zoals Artificial Intelligence en Internet of Things.

Daarnaast is er in veel sectoren in Nederland, zoals de maakindustrie, gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit, energie en agro een sterk groeiende behoefte aan veilige en betrouwbare data-infrastructuren en oplossingen die data (zeker bij privacy- of bedrijfsgevoelige data) toegankelijk en bewerkbaar kunnen maken. Dit geldt voor zowel bedrijfsprocessen als Research & Development. De toegang tot deze diensten bepaalt in toenemende mate het concurrentie- en innovatievermogen. Cloudinfrastructuren en -diensten hebben dan ook een toenemende strategische betekenis voor het economische en maatschappelijke verkeer in Nederland en de Europese Unie (EU).

Afhankelijk van niet-Europese spelers

De EU is voor cloudinfrastructuren en -diensten in groeiende mate afhankelijk van niet-Europese spelers. Dit is een probleem door een gebrek aan autonomie, keuzevrijheid en risico's voor het verdienvermogen van ons bedrijfsleven. Daarnaast zorgt het voor risico's bij de privacy, veiligheid en integriteit van gegevens.

Het is daarom van belang voor de EU om een nieuwe generatie technologische oplossingen te ontwikkelen, zodat de groeiende hoeveelheid data op een veilige, transparante en privacyvriendelijke manier opgeslagen en gedeeld kan worden. Dit alles in het belang van de Europese data-economie, het bedrijfsleven, de publieke sector en haar burgers. Substantiële investeringen in de nieuwe generatie(s) cloudinfrastructuur en -diensten spelen hierbij een cruciale rol.

Ondertekening Europees initiatief voor cloudfederatie

Op 15 oktober 2020 ondertekenden 27 lidstaten daarom de gezamenlijke verklaring voor een Europees initiatief voor cloudfederatie. Hierin staan afspraken om samen te werken aan een stelsel van verbonden Europese cloudinfrastructuren. Dit stelsel bestaat uit een nieuwe generatie veilige, energie-efficiënte, privacyvriendelijke, transparante en interoperabele clouddiensten.

Vragen over IPCEI CIS?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?