Steeds meer oud textiel in nieuwe denimkleding door Green Deal

Gepubliceerd op:
24 juli 2024

Door de Green Deal Circulaire Denim recyclet de keten nu veel meer oude jeans en ander afgedankt textiel in nieuwe kleding. Dat blijkt uit het rapport Monitor Denim Deal 2020 - 2023. Er ontstond zelfs een grotere beweging van merken en retailers die samen doorgaan: de Denim Deal 2.0.

3 miljoen jeans

De resultaten van de 53 deelnemers in de Denim Deal hebben grote invloed: 

  • Op de Nederlandse markt steeg het aantal denim kledingstukken van deelnemende merken met minimaal 5% POCR-katoen van 8% in 2020 naar 62% in 2023. POCR betekent dat iets is gemaakt van ´post-consumer´ gerecycled materiaal, in dit geval katoen uit al gebruikt textiel.
  • In Nederland steeg bij de deelnemende bedrijven ook het aantal jeans met minimaal 20% POCR-katoen van 8% in 2020 naar 61% in 2023.  
  • Wereldwijd steeg het aantal denim kledingstukken van de deelnemende merken met minimaal 5% POCR-katoen van 12% in 2021 naar 63% in 2023.
  • Op de wereldmarkt haalden de deelnemers het doel van 3 miljoen jeans met minimaal 20% POCR-katoen al in 2021. Dit aantal hebben zij in de jaren erna ruim verdrievoudigd. Van alle jeans die de deelnemers in 2023 maakten, bestond 63% uit 20% POCR-katoen. In 2020 was dit nog 13%.

Het blijkt dat denim kleding makkelijk uit minimaal 5% POCR kan bestaan. Ook die van niet-deelnemers aan de Denim Deal. Daarbij kozen deelnemers vaak ook voor producten die bestaan uit een nog hoger deel POCR-katoen.

Denim Deal 2.0

Na 3 jaar liep de Denim Deal af. Deelnemers namen zelf het initiatief om een internationaal vervolg op deze Green Deal te ontwikkelen onder de naam 'Denim Deal 2.0'.  

Het doel van dit nieuwe netwerk is om samen op grotere schaal denim circulair te maken. Door meer partijen van over de hele wereld aan te haken, onderzoek te doen, het onderwijs te erbij te halen en kennis te delen.

Voorbeeld voor alle textielondernemers

Het succes van de Denim Deal is niet alleen een mijlpaal voor de denimindustrie, maar ook een voorbeeld voor de wereldwijde textielsector. Het bewijst dat de overstap naar een circulaire economie alleen mogelijk is wanneer we samenwerken.

Lees hier alle lessen van de Denim Deal van 2020 tot 2023

Meer weten?

Green Deal Circulaire Denim

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?