Roemenië bij het unitair octrooi vanaf 1 september 2024

Gepubliceerd op:
2 september 2024

Na de Europese verlening van een octrooi kunnen aanvragers kiezen voor een unitair octrooi. Hiermee wordt een uitvinding beschermd met 1 octrooi in alle landen die het verdrag daarvoor goedgekeurd hebben. Vanaf 1 september sluit Roemenië zich aan bij dit verdrag en worden nieuwe aanvragen ook in dit land beschermd met 1 unitair octrooi.

Kaartje van de 18 landen met unitair octrooi

Bescherming in 18 landen

Bij de invoering van het unitair octrooi op 1 juni 2023 waren al de volgende 17 landen aangesloten: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden. Op 1 september 2024 wordt Roemenië aan deze lijst toegevoegd. Een unitair octrooi geregistreerd na 1 september, biedt dan in 18 landen bescherming. Dus ook in Roemenië. Rechtszaken over inbreuk en nietigheid van unitaire octrooien lopen altijd via het Unified Patent Court. 

Over het unitair octrooi

Het unitair octrooi kan financieel aantrekkelijk zijn als u uw uitvinding wilt beschermen in minstens 5 Europese landen, die zijn aangesloten bij het verdrag. Na verlening van een Europese octrooiaanvraag, leveren indieners maar 1 vertaling van hun octrooi aan. Dat scheelt veel vertaalkosten. Met een unitair octrooi doorloopt de aanvrager voor 18 landen maar 1 procedure, in plaats van parallelle procedures per land. Dit betekent ook dat u een unitair octrooi alleen in één keer in alle landen tegelijk kunt krijgen of laten vervallen. Is er sprake van inbreuk of nietigheid? Het Unified Patent Court doet 1 uitspraak die gelijk geldt in alle 18 aangesloten landen.

Meer weten?

Bekijken of een unitair octrooi voor uw uitvinding de juiste keuze is? Maak dan gebruik van de Keuzehulp Unitair Octrooi en Unified Patent Court of neem contact op met een van onze octrooiadviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?