Onderzoek laat grotere besparing hybride warmtepomp zien dan verwacht
Uit onderzoek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de energiebesparing van een hybride warmtepomp hoger kan zijn dan tot nu toe werd gedacht: gemiddeld 60% vergeleken met een HR-ketel op aardgas. En uit een advies op maat van een energieadviseur, blijkt dat de besparing nog verder kan oplopen.
Volgens Milieu Centraal kan een hybride warmtepomp gemiddeld 60% besparen op het aardgasverbruik. RVO liet onderzoeken of de berekende energiebesparingen over hybride warmtepompen aansluit bij de verwachte energiebesparing in de praktijk. Het onderzoek vergeleek de berekende energiebesparing (voor ruimteverwarming) bij verschillende typen huishoudens die overstapten op een hybride warmtepomp. Uit het onderzoek blijkt:
- Met een hybride warmtepomp besparen woningeigenaren gemiddeld 60% op aardgas (vergeleken met alleen een HR-ketel).
- Uit advies op maat van energieadviseurs blijkt dat de besparing nog verder kan oplopen. Dit hangt af van de woning en hoe bewust de gebruiker omgaat met energie.
Hybride warmtepomp niet meer verplicht
Het onderzoek is gedaan in 2023. Toen was het plan dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht zou worden bij het vervangen van een cv-ketel. De nieuwe regering draaide dit plan terug. Dit betekent dat huishoudens en gebouweigenaren vanaf 2026 niet verplicht zijn een hybride warmtepomp te plaatsen wanneer hun cv-ketel vervangen moet worden. Dit onderzoek laat zien dat de aanschaf van een hybride warmtepomp toch een goede manier is om te besparen.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel om een huis te verwarmen. Huishoudens verbruiken dan minder aardgas. De pomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht. Een hybride warmtepomp is kleiner dan een volledig elektrische warmtepomp die de héle woning verwarmt. Hierdoor is de investering in een hybride warmtepomp ook lager. Met een hybride warmtepomp verbruiken huishoudens minder aardgas en iets meer elektriciteit. Dit zorgt voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.
Wilt u weten of u subsidie kunt krijgen voor uw warmtepomp? De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is er voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei