Nieuwe regeling open voor laadinfra elektrische voertuigen

Gepubliceerd op:
24 september 2024

Vanaf dinsdag 24 september krijgen ondernemers ondersteuning bij de aanleg van laadpunten voor elektrische bedrijfsvoertuigen. Dat gaat vanuit de nieuwe subsidieregeling voor laadinfrastructuur in de logistieke sector: SPRILA (Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij Bedrijven). Ondernemers kunnen subsidie aanvragen om laadinfrastructuur aan te leggen. Ook is er geld beschikbaar voor advies.

Overstap naar elekrisch vervoer

Het aantal elektrische bestel- en vrachtwagens in Nederland groeit. Daarom zijn er ook steeds meer laadmogelijkheden nodig voor de transportsector. Nederland is op weg naar uitstootvrij vervoer in 2050. Veel voertuigen zijn dan elektrisch. De regeling versnelt de overstap naar elektrisch logistiek vervoer, zoals E-trucks, elektrische bestelauto’s en elektrische bussen.

Private laadpunten

SPRILA richt zich op private laadpunten op eigen of gehuurd terrein. Ondernemers kunnen een subsidie krijgen voor de aanschaf en installatie van laadpunten. Daarbij krijgen mkb'ers tot 40% van de kosten vergoed en grotere bedrijven tot 20%. Er is ook een aanvullende subsidie mogelijk voor batterijopslag. Soms is een eigen batterijopslag een oplossing als het elektriciteitsnetwerk een uitdaging is bij de aanleg van laadpalen.

Publieke laadpunten

Naast de SPRILA is er een regeling voor publiek toegankelijke laadpunten voor zwaar wegvervoer, die een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend netwerk. Voor deze regeling, Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA), is ook een aanvullende subsidie mogelijk voor batterijopslag. Voor SPRILA is er in 2024 € 42 miljoen beschikbaar, en voor SPULA € 15 miljoen.

Aanvragen

Aanvragen voor SPRILA Aanschaf en Advies zijn mogelijk vanaf dinsdag 24 september 9:00 uur tot en met 31 december 2024 12:00 uur. Ondernemers kunnen SPULA aanvragen vanaf dinsdag 1 oktober 9:00 uur tot en met 31 december 2024 12:00 uur. 

Voor SPULA kunnen ondernemers vanaf woensdag 25 september 9:00 uur al een conceptaanvraag klaarzetten. 

Bent u tevreden over deze pagina?