Kansen voor ontwikkeling duurzame pluimveeteelt in Tanzania

Gepubliceerd op:
21 februari 2024

Begin 2024 ontving het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een Tanzaniaanse delegatie uit de pluimveesector. De missiedeelnemers bezochten Nederlandse bedrijven en verkenden zakelijke kansen. Ons land deelde kennis en innovaties op het gebied van duurzame voedselsystemen. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van de pluimveesector in Tanzania.

Bezoekers inkomende missie uit Tanzania

De Tanzaniaanse missiedeelnemers waren afkomstig uit zowel de overheid als het bedrijfsleven.

Groeiende pluimveesector Tanzania

Nederland speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van duurzame pluimveeteelt in Tanzania. Deze sector groeit snel door een toenemende bevolking en een groeiende middenklasse. Tanzania heeft een populatie van meer dan 97 miljoen kippen en produceert jaarlijks 4,9 miljard eieren. Nederlandse bedrijven kunnen bijdragen aan de professionalisering van deze sector.

Versterkte samenwerking

De pluimveemissie naar Nederland vond plaats in het kader van het memorandum van overstemming (MoU) tussen ons land en Tanzania. Doel was om de samenwerking te versterken en de basis te leggen voor een nieuwe MoU. Tijdens het bezoek bereikten de landen een mondelinge overeenkomst voor vernieuwing.

"Nederland zet zich in om de bestaande landbouwrelaties met Tanzania verder te versterken door het delen van kennis, innovaties en technologie."

Ralf van de Beek
Directeur Internationale Agribusiness en Voedselzekerheid - ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verduurzaming voedselsystemen

De samenwerking tussen Tanzania en Nederland richt zich op het verbeteren en verduurzamen van voedselsystemen. Tijdens de missie voerden de deelnemers gesprekken met duurzame en innovatieve Nederlandse bedrijven over:

  • pluimveevriendelijke oplossingen voor stalinrichting (Vencomatic); 
  • genetica pluimvee (Pluriton/Hendrix-Genetics); 
  • dierengezondheid & biosecurity (Royal GD/Schippers);
  • training voor veehouderijen (Aeres Training Centre).

Een van de hoogtepunten was het bezoek aan Royal GD animal health. Hier kreeg de delegatie inzichten over bio-veiligheidsmaatregelen en bezocht zij 's werelds grootste veterinaire lab.

Matchmaking

Tijdens een b2b-matchmaking bij Aeres Training Centre leerden de missiedeelnemers en Nederlandse bedrijven elkaar kennen en bespraken zakelijke kansen. Aeres en een aantal andere bezochte Nederlandse bedrijven zijn al succesvol actief in Tanzania. Zij waren van 2019-2022 betrokken bij het Poultry Impact Cluster in Tanzania.

Ook uw zakelijke kansen in Tanzania verkennen?

Bent u actief in de pluimveesector? En benieuwd naar zakendoen in een land met veel kansen in deze sector? Ga dan eind 2024 mee op onze zakelijke missie naar Tanzania, samen met andere Nederlandse bedrijven.

Meer weten?

Neem contact op met Brigitta Groenland, adviseur Private Sector Development bij RVO.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?