ITEA Awards of Excellence uitgereikt

Gepubliceerd op:
23 september 2024

ITEA4 staat voor Information Technology for European Advancement en is een Europees strategisch onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van software-intensieve systemen en diensten. Het gaat daarbij om marktgericht/toegepast onderzoek. Recent zijn 2 ITEA Awards of Excellence uitgereikt aan het project INNO4HEALTH (sensoren voor gezondheidszorg en sport) en aan het project SMART (verbetering mobiliteit en verkeersdoorvoer).

Beide projecten ontvingen steun en advies van onder andere de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Continue monitoring voor zowel patiënten als atleten

Het ITEA-project INNO4HEALTH wordt geleid door Philips en er zijn 25 partners uit Canada, Litouwen, Portugal, Roemenië, Nederland en Turkije betrokken. Het project ontwikkelde innovatieve draagbare sensoren (inlegzolen, shirts, pleisters) voor continue monitoring in de gezondheidszorg en de sport. Inno4Health richtte zich op het gebruiksvriendelijk maken van draagbare apparaten en verbond deze met een dataplatform. Daardoor werd de gegevensverzameling en -monitoring voor zowel patiënten als atleten verbeterd. 

Inno4Health testte zijn technologie in 6 pilotprogramma's, waaronder de voorbereiding van atleten, screening op hartstilstand en monitoring van herstel na een operatie. Het project ontwikkelde ook draagbare apparaten voor ECG-analyse en bewegingsregistratie, samen met mobiele apps voor slaap- en apparaatbeheer. 

Het Maxima Medisch Centrum gebruikt de resultaten van het ITEA-project Inno4Health voor een implementatieonderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd. Dit is de laatste stap voordat de bevindingen daadwerkelijk in de klinische praktijk inzetbaar worden.

Datagestuurde beslissingen die stedelijke mobiliteit en verkeer verbeteren

Het ITEA-project SMART, waarbij 7 partners uit Canada en Nederland betrokken zijn, biedt stadsplanners en managers een flexibele oplossing om datagestuurde beslissingen te vergemakkelijken om de stedelijke mobiliteit en verkeersdoorvoer voor alle vervoerswijzen te verbeteren. Voor burgers bespaart een betere verkeersdoorstroming tijd, vermindert stress en verhoogt de verkeersveiligheid, vooral voor fietsers. Belangrijke innovaties zijn onder meer dynamische verkeerscontrole, gedetailleerde 4D-georuimtelijke stadsmodellering en nauwkeurige verkeersvoorspelling. Met behulp van geavanceerde sensoren langs de weg en vehicle-to-everything (V2X)-communicatie worden gestandaardiseerde Cooperative Awareness Messages (CAM's) continu verzonden naar een cloudgebaseerd systeem voor realtime monitoring en besluitvorming.  

De geïntegreerde aanpak, met technologieën van ViNotion, IRD, Royal HaskoningDHV, Cyclomedia, Geotab ITS, Esri Canada en de Technische Universiteit Eindhoven, biedt uitgebreide verkeersinzichten en maakt adaptieve regelstrategieën mogelijk. SMART belooft een vermindering van de verkeersopstoppingen met 10-15%.

De Awards

Met de ITEA4 Awards for Excellence wil ITEA4 concrete voorbeelden van best practices onder de aandacht brengen.  De prijzen erkennen uitmuntende prestaties: technische bijdragen van hoog niveau, gebaseerd op echte internationale samenwerking die tot significante resultaten leiden en zo het programma en zijn doelstellingen verder promoten.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?