Nieuwe handreiking voor vergisten van mest helpt vergunningverleners bij overheden

Laatst gecontroleerd op:
3 september 2024
Gepubliceerd op:
2 september 2024

Nederland wil in 2030 2 miljard kuub groen gas produceren. Dit kan bijvoorbeeld door dierlijke mest te ‘vergisten’, een manier om duurzaam gas uit mest te halen. De komende jaren verwachten we daarom meer vergunningaanvragen voor monomestvergisters op boerderijen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontwikkelde een handreiking voor vergunningverleners van overheden. 

Minder afhankelijk van import gas

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Vervanging van aardgas door groen gas verlaagt de uitstoot van CO2 en draagt zo bij aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. Bovendien is Nederland minder afhankelijk van de import van fossiele energie als we zelf groen gas produceren. 

Met het Programma Groen Gas wil de Nederlandse overheid de productie van groen gas in Nederland dan ook vergroten tot 2 miljard m3. Met de vergisting van mest halen we ongeveer 50% van die doelstelling (1 miljard m3 groen gas). 

Groen gas uit mest

Mest is als reststof een van de bronnen waaruit groen gas te maken is, door de mest te 'vergisten'. Bij dagontmesting wordt de mest uit de stal zo snel mogelijk vergist. Zo komen minder ammoniak en methaan vrij in de stal. 

Financieel interessant voor veehouders

Kleinschalige monomestvergisting op boerderijen is ook financieel interessanter voor veehouders. In 2024 is een extra subsidiemogelijkheid opgenomen voor deze vergisters (met meer dan 110 kW vermogen) in de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). RVO verwacht dat dit zorgt voor nog meer vergistingsinstallaties op de boerderij. Ook werkt het kabinet aan een bijmengverplichting voor groen gas in het aardgasnet.

Nieuwe regelgeving

De komende jaren verwachten we dan ook meer vergunningaanvragen voor monovergisting van mest op boerderijen. Maar het vergunningstraject hiervoor is lang. Ook veranderde de invoering van de nieuwe Omgevingswet (sinds 1 januari 2024) de regels voor vergunningen voor groen gasproductie-installaties flink.

Vergunningverlening makkelijker en sneller

In de handreiking van RVO staan de actuele regels over (het verlenen van) vergunningen voor kleinschalige monovergisting van mest. De handreiking helpt vergunningverleners bij gemeenten, provincies en omgevingsdiensten in hun werkzaamheden. Om zo de vergunningverlening makkelijker te maken.  

Handvatten voor toezichthouders, adviseurs en ondernemers

Naast vergunningverleners bij overheden biedt de handreiking ook handvatten voor:

  • Toezichthouders (onafhankelijke inspecteurs/handhavers) die controleren of de vergisters volgens de vergunning zijn gebouwd en werken.
  • Adviseurs die namens een veehouder de vergunningaanvraag voor mestvergistingsinstallaties begeleiden.
  • Ondernemers die mestvergistingsprojecten ontwikkelen.

 

Bent u tevreden over deze pagina?