GLB 2025: geplande veranderingen

Gepubliceerd op:
28 augustus 2024

Voor 2025 komen er veranderingen in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Dat maakte de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) bekend in een kamerbrief. De Europese Commissie (EC) moet een aantal veranderingen nog goedkeuren.

De geplande veranderingen gelden voor de Eco-regeling en de Conditionaliteiten (GLMC’s). Het goedkeuringsproces duurt naar verwachting 3 maanden. Als de EC nog vragen heeft over de wijzigingsvoorstellen, kan dit proces langer duren.

Eco-regeling

Uitbreiding eco-activiteiten

Er komen 2 nieuwe eco-activiteiten, namelijk Voedselbos en Tagetes (afrikaantjes) als aaltjesbestrijding. De eco-activiteit Vroeg ras rooigewas (uiterlijk 31 oktober) vervalt.

Voorwaarden punten- en drempelwaarde blijven gelijk

De voorwaarden voor het behalen van punten en drempelwaarde blijven hetzelfde. Hierdoor blijft het risico dat er meer inschrijvingen zijn dan er budget is. In dat geval verdelen we het budget onder de aanvragers. Als dit inderdaad in 2025 gebeurt, kan de regeling worden aangepast.

Conditionaliteiten

Extra bescherming van veenweidegebieden

Het peilbesluit kustvlakteveen wordt uitgebreid naar alle veengronden. Blijvend grasland op veengronden moet blijvend grasland blijven. Wat nu al bouwland is, mag bouwland blijven.

Chemische bestrijding op bufferstroken mogelijk

Er komt ruimte voor chemische bestrijding van Wilde haver, Knolcyperus en invasieve exoten op bufferstroken. Een van de voorwaarden is dat er geen geschikt alternatief is voor chemische bestrijding.

Wijzigingen die ingaan per 2025

Sociale conditionaliteiten

Vanaf 2025 telt dit onderdeel mee bij de voorwaarden van GLB-subsidies. Het betekent dat u zich houdt aan bestaande wet- en regelgeving voor arbeidsovereenkomsten en bedrijfsveiligheid. Deze wijziging is in 2022 al goedgekeurd door de EC. Hij gaat in vanaf 1 januari 2025.

Meer informatie

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?