Export Nederlandse fietsen in 7 jaar meer dan verdubbeld

Gepubliceerd op:
18 juli 2024

In 7 jaar tijd is de Nederlandse export van fietsen naar het buitenland meer dan verdubbeld. De totale exportwaarde van de sector groeide van € 1,1 miljard in 2015 naar € 2,37 miljard in 2022. Deze en andere bevindingen staan in het rapport Internationaal verdienpotentieel Nederlandse fietsensector van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Economische kansen voor ondernemers

Deze fietsen worden vooral geëxporteerd naar de Europese Unie. In totaal is er in Nederland voor € 3,24 miljard aan fietsen gemaakt in 2022. Internationaal is Nederland een voorbeeld voor het gebruik van de fiets als een duurzaam en gezond vervoermiddel. Dit geeft veel economische kansen voor ondernemers. Het rapport brengt deze kansen in kaart.

E-bikes bijna 80% van omzet

Opvallend is verder het grote aandeel e-bikes, goed voor 56% van de Nederlandse markt en bijna 80% van de hele omzet. De gemiddelde prijs van een nieuwe fiets steeg in 2023 met 24% naar € 1.815. Een nog sterkere stijging was er voor e-bikes naar gemiddeld € 2.574. 

Naast fysieke producten zoals fietsen, is fietsinfrastructuur en ook -kennis een exportproduct van de Nederlandse fietsensector. Zo zijn er verschillende projecten die kennis van Nederlandse bodem exporteren naar andere EU-landen. 

Vernieuwende concepten

Nederland brengt veel vernieuwende concepten voort. Voorbeelden zijn Swapfiets, Lease-a-bike en OV-fiets. Met een exportgroep als onderdeel van het International Clean Energy Partnership (ICEP), handelsmissies en internationale netwerken ondersteunt RVO de fietsensector. 

Rapport

Lees het rapport onderaan de fietsenpagina van RVO.

Bent u tevreden over deze pagina?