6 Nederlandse start-ups halen € 77 miljoen op uit het EIC Accelerator-programma

Gepubliceerd op:
26 juli 2024

European Innovation Council (EIC) Accelerator helpt individuele bedrijven om baanbrekende deeptech-innovaties met grote impact en een hoog financieel risico door te ontwikkelen, op te schalen en op de markt te brengen. In de eerste ronde van 2024 dienden ook Nederlandse bedrijven een projectvoorstel in. Van deze Nederlandse deelnemers haalden 6 Nederlandse start-ups in totaal € 77 miljoen aan financiering op.

De EIC ondersteunt innovatieve bedrijven: van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. EIC Accelerator is 1 van de 3 instrumenten van de EIC. 

De winnende start-ups

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) feliciteert de 6 winnende Nederlandse innovatieve start-ups. Gezamenlijk ontvangen zij € 15 miljoen aan subsidie en is er € 62 miljoen aan investeringen toegezegd. RVO ondersteunde deze 6 bedrijven met hun aanvraag en pitch. Lees meer over hun innovaties:

  • Nearfield: ontwikkelt en produceert metrologie- & inspectieapparatuur om geavanceerde procesbeheersing mogelijk te maken in de productie van de nieuwste generaties chips.
  • Ore Energy: ontwikkelt een batterij gebaseerd op materialen die niet schaars zijn: ijzer, water en lucht. Hiermee kan langduriger en met 10x lagere kosten energie opgeslagen worden vergeleken met de momenteel veelgebruikte lithiumbatterijen.
  • FononTech: heeft een impuls printtechnologie ontwikkeld voor het heel nauwkeurig printen van micro-elektronica. Daarnaast kan deze technologie de ecologische impact van de productie van micro-elektronica verminderen met een factor 1000.
  • NoPalm Ingredients: produceert een lokaal en duurzaam alternatief voor palmolie uit bioafvalstromen met een uniek fermentatieplatform.
  • Quix Quantum: richt zich op het bouwen van de eerste schaalbare universele kwantumcomputer gebaseerd op fotonica. De technologie van Quix Quantum maakt de overgang van experimentele naar praktische toepassingen van kwantumcomputers mogelijk. 
  • Sperical Systems: ontwerpt speciale halfgeleiders voor elektronische subsystemen voor satellieten. Deze halfgeleiders zorgen voor zeer betrouwbare en efficiënte systemen. 

RVO ondersteunt en adviseert bij uw aanvraag

De EIC is onderdeel van het overkoepelende programma Horizon Europe van de Europese Commissie. Horizon Europe wil het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. 

RVO is het nationaal contactpunt voor Horizon Europe. Dit betekent dat Team IRIS van RVO u kan adviseren en ondersteunen bij het indienen van een aanvraag bij de Europese Commissie. De adviseurs denken met u mee over de insteek van uw aanvraag, lezen mee met uw aanvraag en oefenen het interview met u. Ook organiseert Team IRIS trainingen en informatiebijeenkomsten.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?