PG2 - Pas een frequentieregelaar toe om het vermogen van de vacuümpomp van de melkinstallatie te beperken

Laatst gecontroleerd op:
1 november 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

De frequentieregeling brengt met een lager toerental het debiet van de vacuümpomp omlaag. Deze regeling is vaak te vinden in de regelkast van de installatie.

 

Vacuümpompen worden gedimensioneerd op het piekvermogen. Voor het onderhouden van het vacuüm is maar een deel van dit vermogen nodig. Dit is meestal 10-20% van het totaal vermogen.

Een frequentiegeregelde pomp (ook wel toerengeregeld genoemd) stemt de capaciteit van de vacuümpomp af op het gewenste debiet. Door het lagere toerental zakt het debiet van de pomp en is minder energie nodig.

Een extra voordeel is dat de pomp minder start/stop-momenten heeft. Hierdoor slijten de pomp en elektromotor minder, waardoor de machinerie langer meegaat.

De uiteindelijk energiebesparing van een elektrische toerentalregeling hangt af van:

  1. Het vermogen van de pomp.
  2. Het aantal draaiuren in een jaar van de pomp.
  3. Het deel van de tijd dat de pomp op lager vermogen draait.
  4. De lekverliezen.

Huidige situatie

Er is een melkinstallatie aanwezig waarvan de vacuümpomp niet is voorzien van een frequentieregelaar en die draait op een vast vermogen wanneer de vacuüminstallatie in bedrijf is.

Herkenning

De frequentieregeling kan op de elektromotor of pomp zitten, in de schakelkast of nabij de elektromotor. Ook zijn er pompen met ingebouwde elektromotor en frequentieregelaar. In de meeste gevallen is de frequentie op een scherm op de frequentieregelaar af te lezen, bijvoorbeeld als percentage of het daadwerkelijke toerental (rpm).

Uitvoering

Om het vermogen van een elektromotor nuttig te regelen wordt een regelkring gecreëerd. Deze bestaat uit de frequentieregelaar en een (debiet)meting waarop geregeld kan worden.

Deze meting kan al aanwezig zijn in het proces of wordt specifiek voor deze maatregel geplaatst. Vacuümpompen met ingebouwde frequentieregelaar zijn vaak voorzien van ingebouwde metingen waardoor het plaatsen of aansluiten van een aanvullende meting niet nodig is.

De meting wordt aangesloten op de frequentieregelaar. Deze is voorzien van ingebouwde regelsoftware waardoor de frequentieregelaar effectief de elektromotor kan regelen.

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 1.900 bedrijfsuren van de vacuümpomp van de melkinstallatie per jaar.

Technische randvoorwaarde

De huidige vacuümpomp is geschikt voor de toepassing van een frequentieregelaar.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja.

Bent u tevreden over deze pagina?