PF3 - Pas voorkoeling met (leiding)water toe in een proces met ijswaterkoeling

Laatst gecontroleerd op:
1 november 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Bij voedselbereiding koelt een warmtewisselaar de voeding af met ijswater. De ijsmachine zorgt voor de productie van het ijswater.

Met de extra warmtewisselaar staat het product de warmte eerst af aan leidingwater van ongeveer 12 °C. Voor het nakoelen is dan minder ijswater nodig. De ijswaterkoeler hoeft nu minder koude te leveren. Dit bespaart elektriciteit. Eventueel heeft het warmere leidingwater ook nog een nuttige toepassing.

Huidige situatie

Het volledige koeltraject wordt uitgevoerd met ijswater, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale ijswaterkoelers.

Herkenning

Warmtewisselaars zijn in verschillende vormen te koop. Een platenwarmtewisselaar is te herkennen aan 2 dikkere platen waartussen kleine platen van roestvrijstaal zijn opgesloten. Vaak zijn de platen aan elkaar gelast of zorgen trekstangen voor de opsluiting van de platen. De platen hebben ribbels waardoor parallelle kanalen ontstaan. De ene stroom wordt door de even kanalen geleid, de andere in tegengestelde richting (kruislings) door de oneven kanalen. De warme en de koude stroom komen dankzij de platen niet met elkaar in aanraking komen. De warme afvoer draagt warmte over aan de koude stroom via de metalen warmtewisselaar. Met een platenwisselaar is een rendement tot 90% te bereiken.

Een voorkoeler is in 2 uitvoeringen verkrijgbaar, namelijk een buizenkoeler of platenkoeler. Een buizenkoeler is te herkennen aan een (of meerdere) buizen die een grotere diameter hebben dan alle overige buizen in de installatie. Een platenkoeler is te herkennen aan een blok dat bestaat uit platen die op elkaar 'gestapeld' zijn.

Uitvoering

Plaats een voorkoeler dicht bij de ingaande productstroom van de ijswaterkoeling. Hierdoor kan het product al zoveel mogelijk afkoelen voordat het de voorkoeler ingaat.

Zorg er bij het aansluiten van het leidingwater voor dat het water zo min mogelijk opwarmt voordat het de koeler ingaat. Hierdoor wordt de besparing vergroot. Eventueel is het nuttig om de waterleiding naar de voorkoeler te isoleren.

Voorkom koudebruggen bij de installatie.

Economische randvoorwaarde

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 3.400 bedrijfsuren per jaar.

Technische randvoorwaarde

  • Er is voldoende ruimte voor een extra koeler.
  • Het opgewarmde (leiding)water moet nuttig kunnen worden gebruikt.
  • Het koelproces kan in 2 stappen worden uitgevoerd, met een voor- en een nakoelproces, die direct na elkaar plaatsvinden.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?