PE7 - Gebruik de restwarmte uit het blancheerproces door het plaatsen van een warmtewisselaar

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Het warme uitgaande proceswater vanuit de blancheur gaat normaliter het riool in. Met een warmtewisselaar wint u warmte terug, wat u weer kunt gebruiken voor het opwarmen van het schone aanvoerwater wat naar de blancheur gaat. Hierdoor hoeft dit water minder opgewarmd te worden. Zo bespaart u energie.

 

Huidige situatie

Er is een blancheur aanwezig waarvan het spuiwater wordt geloosd zonder dat hieruit warmte wordt teruggewonnen.

Blancheerproces warmtehergebruik

Herkenning

Een dagelijks beheerder kan de warmtewisselaar aanwijzen. Het is ook mogelijk om de lijn van het uitgaande water van de blancheur te volgen.

Warmtewisselaars zijn te herkennen aan het feit dat er minimaal 4 aansluitingen zijn. Een aanvoer- en retouraansluiting voor de warme stroom die afkoelt. Ook is er de aanvoer en retour voor de koude stroom die opwarmt.

Uitvoering

Plaats een warmtewisselaar op het uitgaande proceswater van de blancheur die het ingaande schone water naar de blancheur opwarmt.

Een vaak toegepaste warmtewisselaar voor het proceswater van een blancheur is een buizenwarmtewisselaar. Dit omdat het afvalwater vanuit de blancheur vervuild kan zijn. Deze warmtewisselaar is te herkennen aan buizen in een mantel of buis. De buizenwisselaar is van binnen makkelijk te reinigen.

Ook het gebruik van een platenwisselaar als warmtewisselaar is mogelijk. Deze is te herkennen aan 2 dikkere platen waartussen kleine platen van roestvrijstaal zijn opgesloten. Vaak zijn de platen aan elkaar gelast of zorgen trekstangen voor de opsluiting van de platen. De platen hebben ribbels waardoor parallelle kanalen ontstaan. De ene stroom wordt door de even kanalen geleid, de andere in tegengestelde richting (kruislings) door de oneven kanalen. De warme en de koude stroom komen dankzij de platen niet met elkaar in aanraking komen. De warme afvoer draagt warmte over aan de koude stroom via de metalen warmtewisselaar. Met een platenwisselaar is een rendement tot 90% te bereiken.

Doelmatig beheer en onderhoud

Maak de warmtewisselaar tweemaal per jaar schoon.

Economische randvoorwaarde

Zelfstandig moment: Bij meer dan 500 gebruiksuren van de blancheur per jaar.

Technische randvoorwaarde

  • Het reservoir met de warmtewisselaar (coil) kan eenvoudig worden aangesloten op het spui- en suppletiewater van de blancheur.
  • Er is voldoende opstellingsruimte nabij de blancheur.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?