GF13 - Vervang pendelarmaturen en opbouwarmaturen met gasontladingslampen door ledarmaturen

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Een pendelarmatuur is verlichting die u met kabels aan het plafond hangt. Pendelarmaturen en opbouwarmaturen kunnen gasontladingslampen hebben. In dat geval moet u de armaturen vervangen door armaturen met ledverlichting.

Led staat voor Licht Emitterende Diodes. Ledlampen geven evenveel licht als andere soorten verlichting, maar doen dit met minde vermogen. Daardoor is er minder stroom nodig om de ruimte te verlichten, zo bespaart u energie. Ook geeft de lamp minder warmte af aan de ruimte.

Ledlampen hebben ook andere voordelen in vergelijking met normale verlichting, zoals:

  • Ledlampen gaan langer mee dan andere lampen.
  • Ledlampen zijn onderhoudsarm.
  • Wanneer u een ledlamp aanzet, gaat deze gelijk zonder te knipperen aan.
  • Als een ledlamp kapotgaat, schakelt deze direct uit en verbruikt dus niet onnodig stroom.
  • Ledlampen kunnen goed tegen trillingen en schokken.

Huidige situatie

Er zijn pendelarmaturen en opbouwarmaturen met één van de volgende gasontladingslampen aanwezig: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

Herkenning

U herkent gasontladingslampen aan de warmte die ze uitstralen als ze branden. Ledlampen zijn lastig te onderscheiden van normale verlichting. Dit komt omdat ze vaak een melkwit laagje hebben op het glas van de lamp. Bij de productinformatie op de lampvoet of het armatuur is vaak aangegeven wat voor type lamp of armatuur het is.

Ledlampen kunnen ook als buizen zijn uitgevoerd. Dit geldt alleen voor binnenverlichting.

Bij nieuwere ledlampen zijn de lamp en het armatuur vaak samengevoegd. De lampen zijn dan los niet meer vervangbaar. De armaturen moeten dan vervangen worden. Omdat de lampen lang meegaan is dit niet vaak nodig.

 

Uitvoering

Wanneer u nieuwe ledarmaturen plaatst, is het belangrijk dat de lampen evenveel licht geven. Een andere mogelijkheid is alleen de lamp te vervangen, in plaats van de gehele armatuur. Het is dan wel belangrijk dat de bestaande armaturen geschikt zijn voor ledbuizen of -lampen. Soms moet u ook de starter vervangen.

Relevante regelgeving

Er is een Europese Ecodesign richtlijn (EU 2019/2022) voor verlichting. Hierin staan eisen over de energie-efficiëntie. Naast gloeilampen worden ook halogeenlampen en fluorescentielampen zoals de spaarlamp, pl-lamp en tl-buis uitgefaseerd. Dit geldt ook voor pl-lampen.

Vanaf 2021 mogen in de Europese Unie geen spaarlampen gemaakt of op de markt gebracht worden. Voor halogeenlampen (voor verschillende lamptypen) geldt dat vanaf 2016. Bestaande voorraden mogen nog wel verkocht worden.

Deze lamptypen voldoen niet meer aan de minimale efficiëntie-eisen. Ledverlichting doet dat wel en is daarom een logisch alternatief.

Doelmatig beheer en onderhoud

Zorg voor een doelmatig gebruik van ruimteverlichting:

  • Controleer jaarlijks armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen. Vervang bij niet-correcte werking de armaturen of onderdelen ervan.
  • Maak jaarlijks de armaturen, lampen, reflectoren en eventuele sensoren schoon.
  • Vervang defecte lampen.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Nee

Bent u tevreden over deze pagina?