FG1 - Plaats een tijdklok samen met een daglichtregeling als de verlichting op vaste tijden moet branden terwijl het donker is

Laatst gecontroleerd op:
29 september 2023
Gepubliceerd op:
3 oktober 2023

Buiten- of reclameverlichting staat vaak onnodig aan. Soms staat buiten- of reclameverlichting ook overdag aan. Gebruik daarom een tijdklok met een daglichtregeling op uw buiten- of reclameverlichting. Zo voorkomt u dat buiten- of reclameverlichting onnodig aanstaat en bespaart u energie.

De tijdklok schakelt de buiten- of reclameverlichting op bepaalde tijden in of uit. U stelt de klok in op de gebruikstijden van het gebouw, het terrein, of de benodigde tijden voor reclameverlichting. Soms is een gebouw of terrein 24/7 in gebruik, of gelden er eisen op het gebied van (sociale) veiligheid in de omgeving, waardoor de buitenverlichting niet of enkel deels kan worden uitgeschakeld. Toepassing van bewegingssensoren (zie FG2) kan in die situaties onnodig branden van de verlichting zoveel mogelijk voorkomen. 

Een daglichtregeling schakelt de verlichting in wanneer het buiten gaat schemeren. Gemiddeld is er een lichtsterkte van 20 lux in de schemering. U kunt de grenswaarde hierop instellen. Overdag is de lichtsterkte hoger dan 20 lux. De daglichtregeling schakelt de buiten- of reclameverlichting dan uit. Zo voorkomt u dat de verlichting overdag aanstaat.

Huidige situatie

De buitenverlichting heeft geen tijdklok en/of geen daglichtregeling op plaatsen waar de verlichting op vaste uren moet branden terwijl het donker is.

FG1 - Plaats een tijdklok samen met een daglichtregeling - EML

Herkenning

Een daglichtregeling herkent u aan een klein (vaak wit) kastje aan de buitenmuur. Op dit kastje zit een lichtsensor. Bij kleinere lampen kan de daglichtregeling op het armatuur zelf zitten. De sensor is vaak een wit bolletje of vlakje.

Een tijdklok kan zowel analoog als digitaal zijn. Een analoge tijdklok ziet eruit als een kookwekker. Een digitale tijdklok heeft een klein beeldscherm. Het is een elektrisch onderdeel in de centrale elektrische besturingskast in een bouwdeel en/of op een verdieping. Een tijdklok kan ook in een gebouwbeheersysteem zitten.

Uitvoering

De daglichtsensor moet geplaatst worden op een buitenmuur. De tijdklok plaatst u in de centrale besturingskast.

Een daglichtregeling heeft meestal een schakelcapaciteit tot 3 kW. Bij het schakelen van grotere elektrische vermogens moet een elektronische schakeling of relais de schakelfunctie overnemen. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van bewegingssensoren op de regeling voor de buitenverlichting. Hierdoor gaat de verlichting alleen aan wanneer de sensor beweging detecteert.

Doelmatig beheer en onderhoud

Zorg voor een doelmatig gebruik van buitenverlichting:

  • Controleer jaarlijks de tijdsklok en verlichtingsregelingen. Vervang deze bij niet-correcte werking.
  • Maak jaarlijks de sensoren schoon.
  • Controleer jaarlijks de afstelling van de regeling en pas deze indien nodig aan.

Economische randvoorwaarde

Niet van toepassing.

Technische randvoorwaarde

Niet van toepassing bij verlichting die om veiligheidsredenen de gehele nacht aan moet blijven.

Direct uitvoerbaar (zelfstandig moment)

Ja

Bent u tevreden over deze pagina?