Octrooiblog: 3 tips voor open source en intellectueel eigendom

Gepubliceerd op:
16 juni 2023

In de wereld van softwareontwikkeling biedt open source mogelijkheden voor samenwerking, transparantie en het delen van kennis. Een misverstand dat ik vaak hoor, is dat intellectueel eigendom deze voordelen tegenwerkt. Niets is minder waar. Hoe dat zit, vertel ik in dit blog. En ik geef je 3 tips om je op weg te helpen.

Wat open source bijzonder maakt, is de filosofie van samenwerking. Je kunt open source breed toepassen, van voeding tot content-creatie, maar het is het bekendst van de software. In plaats van de code voor jezelf te houden, wordt open source software gedeeld. Iedereen kan de broncode bekijken, aanpassen, distribueren en gebruiken. Ontwikkelaars over de hele wereld kunnen zo bijdragen aan de verbetering en uitbreiding van softwareprojecten.

Delen onder jouw voorwaarden

Ontwikkelaars denken vaak dat er op open source software geen intellectueel eigendom rust. Maar open source en intellectueel eigendom gaan juist samen. Via Intellectueel Eigendomsrechten op jouw code kun je namelijk voorwaarden stellen aan het gebruik ervan. Zo kun je anderen met jou laten samenwerken zoals jij dat wilt.

Karen Kraan-Sam
Octrooiadviseur

Vaak gaat het om auteursrecht op de code als creatieve tekst. Voorwaarden zijn dan bijvoorbeeld naamsvermelding bij het gebruik van jouw code, of de eis dat jouw code die door anderen is aangepast weer gratis beschikbaar moet zijn.

3 tips voor open source software

Ontwikkel of gebruik je open source software? Houd dan rekening met deze 3 tips:

1. Documenteer en markeer je zelf geschreven broncode

De broncode van open source software is in principe auteursrechtelijk beschermd (tenzij anders vermeld). Maar als je zelf auteursrecht wilt aantonen, dan is het slim als je duidelijk documenteert dat je de rechtmatige eigenaar bent van je broncode. Bewijsmateriaal voor auteursrecht bestaat vaak uit depots met datumstempels. Dit doe je met versiebeheer via bijvoorbeeld een platform zoals GitHub.

Verder kun je een copyrightverklaring toevoegen aan de bestanden of gebruikmaken van digitale watermerken. Zo kun je eventueel misbruik of ongeautoriseerd gebruik opsporen en aanpakken.

2. Let op de voorwaarden bij software van anderen

Ga je aan de slag met open source software? Onderzoek dan welke licenties het beste bij je behoeften passen en zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden voldoet. Een 'permissive' licentie geeft je meer vrijheid, bij een 'copyleft' licentie moet je de code die je doorontwikkelt openbaar delen. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kan je licentie ongeldig zijn. Gebruik van de code is in dat geval een inbreuk op het auteursrecht.

Er is nog een risico. Als je als programmeur open source code downloadt waaraan een eerdere gebruiker een inbreukmakende code heeft toegevoegd, kun je onbewust inbreuk maken.

3. Documenteer je licenties

Als je op zoek bent naar financiers, als je jouw product wil verkopen, of SaaS (software as a service, oftewel software als online dienst) aanbiedt, is het belangrijk dat je goed hebt bijgehouden welke open source software je hebt gebruikt. Zorg daarom voor documentatie met een ​​register van het gebruik van open source software. En zorg dat je de open source-licenties naleeft. Zo’n dossier is essentieel bij ‘due diligence’-verzoeken bij een financiering of overname of wanneer een potentiële klant product-documentatie van zijn leveranciers nodig heeft.

Meer informatie

Wil je meer weten over digitale innovatie en intellectueel eigendom? Lees meer dan meer op onze pagina Bescherm uw digitale innovatie of ga in gesprek met een van onze octrooiadviseurs.

Karen Kraan-Sam
Octrooiadviseur
Bent u tevreden over deze pagina?