Octrooiblog: Lang leve de uitvinders!
Elk jaar op 9 november staan ze wereldwijd in de spotlights: de uitvinders. Mensen die zeker weten dat hun innovatie nog niet eerder is bedacht. Zij die zich niet laten afschrikken door de lange weg van idee tot product. Alle reden om deze uitvinders vandaag te bedanken - dat ze de wereld beter, veiliger en fijner willen maken.

Waarom de Dag van de Uitvinders op 9 november is? Dat is de geboortedag van Hedy Lamarr (1914-2000). Filmliefhebbers kennen haar misschien van haar rollen als 'verleidelijke vrouw'. Maar Lamarr vond ook een verbeterd verkeerslicht uit, en een methode om prik in frisdrank te brengen. Ze bedacht ook nog een manier om torpedo's draadloos te versturen vanuit vliegtuigen. Wat je zegt: een veelzijdige vrouw.
Dag voor doorzetters
Terug naar de uitvinders van nu. Dat zijn echte doorzetters. Er is namelijk in de loop van de tijd al heel, héél veel bedacht. Kijk maar eens in octrooidatabank Espacenet. Alle uitvindingen waarop iemand octrooi aanvraagt, komen automatisch in deze databank terecht. Inmiddels staan er ongeveer 150 miljoen (!) uitvindingen in. Toch laten uitvinders zich daar niet door ontmoedigen.
Willy Wortel is geen Dagobert Duck
Elke uitvinding begint met een idee. Een gedachte. Psychologen van Queen's University in Canada hebben geprobeerd te meten hoeveel gedachten iemand op een dag heeft. Zij kwamen op 6.200 gedachten. Dat worden natuurlijk niet allemaal uitvindingen. En áls een idee het wel tot uitvinding schopt, haalt zo'n 95% van alle uitvindingen het niet eens tot de markt. Daarnaast kun je vaker niet dan wel gaan rentenieren van de opbrengsten van je uitvinding. Ook dat weerhoudt uitvinders er niet van te blijven uitvinden.
Drijfveren voor uitvinders
Er zijn allerlei redenen om iets uit te vinden. De een wil mensen beter maken. De ander wil íets beter maken. Uitvinden uit pure frustratie, als het ware. Dit type uitvindingen is trouwens enigszins seizoensgebonden. Zo komen er bij Octrooicentrum Nederland na de zomervakantie allerlei ideeën voorbij over handige wasknijpers, slimme tentharingen en meer oplossingen voor kampeer- en vakantieleed. Na de kerstvakantie neemt het aantal ideeën voor makkelijk ontwarbare kerstlampjes-slingers toe. Maar groot of klein, levensreddend of niet: alle uitvindingen doen ertoe.
Einstein helpt
Einstein zei ooit: "Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen." Laat je daar als uitvinder niet door weerhouden! Je hoeft het niet allemaal alleen uit te zoeken. Heb jij een geweldig idee maar weet je niet wat je ermee kunt of wilt? Belangrijk is dat jij je goed en op tijd laat informeren over de verschillende mogelijkheden om je idee verder uit te werken. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.
De ene uitvinding komt verder dan de andere
Alan J. Adler is de uitvinder van het object dat het verst gegooid is door een mens: 406 meter. Maar hij heeft ook een kinderspeelgoedje uitgevonden wat nooit op de markt is gekomen. In Hamertijdvlog #27 hoor je meer over zijn uitvindingen.
Een bestaand product namaken, mag dat? | #Hamertijd 27
ATB076EZK - Hamertijd - AFL 1 - UITVINDERSHELDEN V3.mp4
Helden.
Iedereen heeft ze en
dit is een van de mijne.
Meer dan dertig jaar geleden
kocht ik deze frisbee.
Hij was bedacht en ontwikkeld door Alan
J. Adler, een Amerikaanse uitvinder.
Het is het object wat het verst gegooid
is door een mens, maar liefst 406 meter.
Alan J. Adler heeft vele
uitvindingen gedaan.
Eén van die uitvindingen,
die kon ik niet plaatsen.
Het was een soort kinder speelgoedje.
Toen ik hem vroeg of het product ooit
op de markt was gekomen...
zei hij nee, het is nooit op de markt
gekomen, want de speelwaarde is heel...
klein, maar je mag het wel zelf maken.
Nou ben ik niet zo handig, dus ik
vroeg iemand die ik uit de trein...
kende of hij het zou willen maken en
twee weken later kwam ie terug met een...
apparaatje wat hij had geknutseld.
Hier zie je ze.
Je trekt eraan en hij
gaat gewoon omhoog.
Elk product mag je namaken voor eigen
gebruik, voor niet commercieel gebruik.
Een product waarop rechten zitten,
zoals octrooirecht, modelrecht...
of auteursrecht.
Daar moet je veel
voorzichtiger mee zijn.
Verder innoveren? Octrooicentrum Nederland helpt
De octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland helpen je graag verder innoveren - gratis, betrouwbaar en vertrouwelijk. Bijvoorbeeld met:
- Ministerie van Economische Zaken