Octrooiblog: Goal!! Of toch niet?

Gepubliceerd op:
11 juni 2021

De vele assistent-bondscoaches die thuis vanaf de bank Frank de Boer assisteren bij het EK mannenvoetbal deze zomer, gaan een rustig toernooi tegemoet. Dankzij de Hawk-Eye-doellijntechnologie en de VAR (Video Assistant Referee) kunnen ze zich beperken tot nuttige adviezen over het 5-3-2-systeem.

Om aan te tonen hoe belangrijk voetbalondersteunende innovaties zijn, nemen we je even mee naar 2 missers uit de voetbalhistorie.

Misser 1: bal over achterlijn

We gaan terug naar het WK 2010. In de wedstrijd Duitsland-Engeland staat het 2-1, als Frank Lampard in de 38e minuut de gelijkmaker voor Engeland scoort. Zijn schot belandt op de lat en de bal kaatst achter de doellijn terug in de handen van doelman Manuel Neuer. Tot ongeloof van de Engelsen keurt scheidsrechter Jorge Larrionda het doelpunt niet goed en laat hij ze doorspelen. De rest is voorspelbare geschiedenis: Duitsland wint de wedstrijd. En dat was niet nodig geweest.

Extra ogen op de doellijn

Al in 2002 vraagt dr. Paul Hawkins octrooi aan op een computersysteem dat aantoont of een bal over de doellijn is of niet. Verschillende camera’s registreren de loop van de bal en sturen de beelden naar een computer, die ze omzet in een driedimensionale weergave. Maar het duurt nog tot 2012 voordat voetbalbond FIFA de doellijnbewaking toestaat in nationale competities. Sinds het WK 2014 doet het Hawk-Eye-systeem ook zijn werk bij internationale wedstrijden.

Misser 2: buitenspel

In Utrecht kennen ze hem nog wel: Ajacied Wamberto de Jesus Sousa Campos. Ook wel bekend als de maker van de bekendste buitenspelgoal uit de Nederlandse voetbalhistorie.
We gaan terug naar 12 mei 2002. Het staat 2-1 in de 90e minuut van de bekerfinale FC Utrecht-Ajax, als Wamberto scoort uit de voorzet van Andy van der Meijde. Vanuit buitenspelpositie welteverstaan. Twijfelgeval? Naar eigen zeggen stond de doelpuntenmaker 3 meter buitenspel: "Ik ben klein en ik denk dat de arbiter mij niet heeft gezien." Dankzij de golden goal van Zlatan Ibrahimovic wint Ajax de KNVB Beker.

De kracht van herhaling

Het Hawk-Eye-systeem had de goal van Wamberto misschien nog wel goedgekeurd, maar de videoscheidsrechter (VAR) was onverbiddelijk geweest: buitenspel. Scheidsrechters op het veld kunnen sinds 2016 bij belangrijke, twijfelachtige voetbalsituaties de videoscheidsrechter vragen om beslissingen opnieuw te beoordelen met behulp van camerabeelden.

De VAR bestaat uit verschillende technologieën. Het voert te ver om alle octrooien die op deze technologieën bestaan hier te noemen, maar dat het altijd gekker en innovatiever kan, bewijst dit octrooi maar eens.

Het overleg tussen de scheidsrechter en het terugkijken van de beelden is natuurlijk een hinderlijke onderbreking van de wedstrijd. Maar het scheelt wel een hoop gemopper op de bank!

Scoren met innovatie

Ook bezig met (sportieve) innovaties? Bedenk op tijd hoe u die het best kunt beschermen. Kijk op onze informatiepagina Octrooicentrum Nederland voor ondernemers voor meer informatie en/of meld u aan voor een van onze informatieve webinars.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 42 42 (keuze 2, optie 3)

Bent u tevreden over deze pagina?