Blog: Behoud en verwelkom medewerkers in de ICT en Techniekbranches

Gepubliceerd op:
15 november 2022

Meer mensen laten kiezen voor en behouden in de Techniek en de ICT branches. Daar speelt de Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek (ook wel omscholingsregeling genoemd) op in. Omdat ik zo enthousiast ben over de regeling ging ik, Jenny Jansen, procescoördinator bij RVO, in gesprek met Techniekpact.

Techniekpact helpt de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren. Hieronder neem ik je mee langs een aantal belangrijke punten die we hebben besproken.

Financiële ondersteuning werkgever bij omscholing

Met de Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek krijg je als werkgever financiële ondersteuning bij het aanbieden van een omscholingstraject voor een beroep in de techniek of ICT aan (nieuwe) medewerkers.

En dat is nodig, want het tekort in de sector is heel groot. We hopen met deze regeling mensen net het zetje te geven om de stap naar een ander beroep te maken. En het mooie is dat de regeling geldt voor werknemers én nieuwe werknemers. Hierdoor maken mensen makkelijker de gedurfde stap, want zoiets beslis je vaak niet over één nacht ijs.

Op weg naar een kansrijker beroep

Dat de regeling ook geldt voor huidige werknemers is nieuw, maar zo houden we mensen wel binnen een sector waar al een tekort is aan personeel. Talent gaat hierdoor niet verloren, doordat ze hun geluk in een andere branche gaan zoeken. En mensen die wel gelukkig worden van de sector maar in hun huidige beroep weinig toekomstperspectief hebben, kunnen zich laten omscholen naar een kansrijker beroep.

Waarom de regeling zo nuttig is

Naast mij sprak Techniekpact ook met Jelmer Proost (zie link onderaan artikel). Jelmer is een schoolvoorbeeld van waarom de regeling zo nuttig is. Net als vele anderen wist Jelmer op zijn 14e nog niet wat hij later wilde worden. Toch moest hij op school een vakkenpakket kiezen. Terwijl Jelmer voor een economische richting koos, kwam hij er later achter dat techniek meer zijn interesse heeft. Het resultaat? Hij kon met zijn gekozen vakkenpakket niet zomaar starten met een technische opleiding, hij stopte daardoor met school en ging aan de slag als schuttingbouwer.
Beetje bij beetje leerde hij meer over de mogelijkheden binnen de techniek en kon Jelmer dankzij de omscholingsregeling gaan doen wat hij echt wil: werken als operator. Jelmer zijn verhaal is in een notendop het doel van de regeling. Het bedrijf waar Jelmer nu werkt heeft namelijk een goede gemotiveerde werknemer erbij, die in eerste instantie hier niet in aanmerking voor kwam.

Meer weten?

Je kunt nog t/m 1 december 2022 de Subsidieregeling omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek aanvragen, bekijk nu of jouw bedrijf hiervoor in aanmerking komt.

Bent u tevreden over deze pagina?