Startbouwimpuls (SBI)

Gepubliceerd op:
1 april 2024

Vroeg uw gemeente in 2023 een specifieke uitkering aan via de Startbouwimpuls? Op deze pagina leest u meer over uw verplichtingen en wat u kunt verwachten. U kunt de Startbouwimpuls niet meer aanvragen.

Wat is de Startbouwimpuls? 

In december 2023 keerde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Startbouwimpuls uit voor 362 projecten, verspreid over 145 gemeenten. Hiermee draagt de Rijksoverheid bij aan de bouw van nieuwe woningen. Wij beheren de goedgekeurde aanvragen en we bekijken of projecten voldoen aan de voorwaarden. Het is niet meer mogelijk om de Startbouwimpuls aan te vragen.

Voorwaarden

In 2023 vroegen gemeenten Startbouwimpuls aan om hun nieuwbouwprojecten van de grond te krijgen. Ieder gefinancierd project moet aan deze eisen voldoen:

  • De startbouw van het project moet plaatsvinden in het kwartaal dat u heeft opgegeven. Startbouw betekent in de meeste gevallen heiwerk. Het is niet voldoende om het terrein bouwrijp te maken. 
  • De uitkering is gekoppeld aan een specifiek project. U mag de uitkering alleen uitgeven aan dat project.
  • U levert het opgegeven aantal woningen op.
  • Het opgegeven aandeel van de woningen moet betaalbaar zijn, volgens de definitie van de Woningbouwimpuls. Die leest u in het regelingbesluit op wetten.overheid.nl. Het gaat om sociale huurwoningen, huurwoningen voor middeninkomens, en betaalbare koopwoningen met een verkoopprijs van € 390.000 of minder. 

Daarnaast moet u voldoen aan de gebruikelijke staatssteunregels. Bekijk die regels op de Factsheet SBI en Staatssteun (Volkshuisvestingnederland.nl)

Na uw aanvraag

We sturen de contactpersoon van elk project een vragenlijst via e-mail om de voortgang te controleren. Deze e-mail verzenden we aan het eind van het kwartaal waarin de startbouw zou plaatsvinden voor de laatste SBI-woning  in uw project.

Voldoet u niet aan alle eisen? Dan plannen we een telefoongesprek in om de gevolgen te bespreken. Het is mogelijk dat u aan het eind van het project een deel van de specifieke uitkering moet terugbetalen. 
Levert u minder woningen op, of is het aandeel betaalbare woningen lager dan afgesproken? Dan betaalt u een gedeelte terug.
Loopt uw bouwproject meer dan een jaar vertraging op? Dan betaalt u het volledige bedrag terug.

Wijzigt de planning buiten uw schuld? Dan is het soms mogelijk om de beschikking te wijzigen.

Jaarlijks moet u elk project verantwoorden volgens de SiSa-systematiek. Lees meer over de SiSa-systematiek op Rijksoverheid.nl.

Vragen over de Startbouwimpuls?

Wijzigt uw project of heeft u een vraag? Vul dan het onderstaande contactformulier in, en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Resultaten SBI

Op de onderstaande kaart ziet u de locatie van alle gefinancierde projecten per bouwjaar.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?