5 Tips om samen met de Nederlandse ambassade succesvol te exporteren

Gepubliceerd op:
8 mei 2023
Laatst gecontroleerd op:
12 februari 2024

Producten of diensten exporteren is voor veel ondernemers een manier om hun bedrijf te laten groeien. RVO en de Nederlandse ambassades in het buitenland zetten daarbij graag hun kennis in. Maar hoe gaat dat in de praktijk? Ondernemer Adriaan Verbeek van A Top Packaging en ambassademedewerkers in Zwitserland, Anita van Rozen en Saskia Harthoorn, lichten een tipje van de sluier op. Bekijk hun 5 tips en doe er uw voordeel mee!

Vlag van Zwitserland

Tip 1: Bereid u voor op een lang exportproces

A Top Packaging ontwikkelt milieuvriendelijke verpakkingen, vooral voor de voedingsindustrie. Adriaan Verbeek en zijn compagnons hebben samen 130 jaar ervaring in de verpakkingswereld waar ze zowel de wat-vraag als de hoe-vraag beantwoorden voor klanten. Door de klant te helpen bij het in kaart brengen van wat die nodig heeft. En ook door praktisch handvatten te geven hoe die dat kan realiseren.

Die ervaring zetten ze in om verpakkingslijnen op maat voor klanten te ontwikkelen. "Daarbij zijn we 'materiaal onafhankelijk'. Wij zijn dus vrij om voor alle onderdelen van de verpakking het beste materiaal te kiezen, om zo tot écht duurzame en circulaire oplossingen te komen. Onze voorkeur gaat uit naar mono materialen, dat zijn verpakkingen die uit 1 soort materiaal bestaan, omdat die goed gerecycled kunnen worden."

Licenties

Sinds kort exporteert het bedrijf ook. Hun exportproduct is een licentie van een duurzame verpakking. Met die licentie kunnen andere bedrijven hun verpakkingen in een bepaald gebied of land produceren en op de markt brengen. "Wij krijgen een klein percentage als vergoeding op de verkoopprijs van de verpakkingen. Dat is ons verdienmodel."

A Top Packaging zoekt licentiehouders in Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Marokko en Zwitserland. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor dit proces, zegt hij. Verbeek: "Je moet een lange adem en doorzettingsvermogen hebben, zeker als je als ondernemer naar meerdere landen wilt exporteren."

In Zwitserland is het eerste contract getekend, vertelt Verbeek. "Met behulp van de enthousiaste inzet van de ambassademedewerkers Anita van Rozen en Saskia Harthoorn hebben we in Zwitserland onze eerste buitenlandse licentiehouder gevonden!" Een traject dat 1,5 jaar in beslag nam.

Tip 2: Laat de ambassade meedenken over uw kans van slagen

A Top Packaging verkoopt het ontwerp van hun unieke verpakkingen inclusief techniek aan buitenlandse partners. Het is daarom belangrijk om te weten of er bijvoorbeeld in Zwitserland behoefte is aan milieuvriendelijke verpakkingen.

Daar kan een ambassade een rol bij spelen, vertelt Harthoorn. "Hier komt onze kennis van de plaatselijke markt van pas. We kijken mee of een product al op de markt is; of er vraag naar is. We weten wat er speelt, we zien de trends. We zijn de lokale ogen en oren."

De kwaliteit en duurzaamheid van de verpakkingen van A Top Packaging bleken goed aan te sluiten bij trends op de Zwitserse markt.

"Je moet een lange adem en doorzettingsvermogen hebben, zeker als je naar meerdere landen wilt exporteren."

Adriaan Verbeek
Commercieel verantwoordelijk voor Benelux, Frankrijk en USA bij A Top Packaging

De Nederlandse ambassade in Zwitserland is geen uitzondering, want alle Nederlandse ambassades in het buitenland – ook wel het 'postennetwerk' genoemd – helpen Nederlandse ondernemers graag verder met hun kennis en ervaring. "Bijvoorbeeld met gesprekken over de kans van slagen van een product of dienst", vertelt Harthoorn. Zij werkt al 24 jaar op de ambassade in Bern en zet zich nog altijd enthousiast in voor ondernemers, bevestigt Verbeek.

Buitenlandnetwerk

Het postennetwerk is onderdeel van een groter geheel: het Buitenlandnetwerk. Verschillende (overheids)netwerken werken samen om startende en ervaren ondernemers en (kennis)instellingen te helpen met hun internationale plannen. Zowel met producten, diensten als technologieën.

Wilt u hier gebruik van maken? Neem dan eerst contact op met RVO. Onze adviseurs kijken gratis met u mee hoe ver u bent in uw exportproces en bieden advies op maat. Bent u klaar om contact te leggen met buitenlandse zakenpartners? Dan brengen zij u in contact met medewerkers op de Nederlandse ambassade in het land van uw keuze. Die helpen u bijvoorbeeld met het vinden van zakenpartners.

Tip 3: Verken met de ambassade welke mogelijke zakenpartners er zijn

"Licentiepartners vinden in het buitenland is best lastig", vertelt Verbeek. Dat ligt volgens hem aan 2 uitdagingen: het vinden van bedrijven op buitenlandse markten en het vinden van de juiste contactpersoon om bij een bedrijf binnen te komen. Verbeek: "Als een ambassademedewerker contact legt met een mogelijke zakenpartner, dan maakt dat indruk. Dat helpt je om binnen te komen bij bedrijven."

Harthoorn vertelt dat de ambassade een lijst maakt met mogelijke zakenpartners. Daaruit selecteert de klant, in dit geval Verbeek, een klein aantal bedrijven.

"We zijn de lokale ogen en oren van een bedrijf."

Saskia Harthoorn
Senior officer – Entrepreneurship, Innovation & Sustainability

Harthoorn: "Wij benaderen die bedrijven met een door de ondernemer uitgewerkt voorstel. Daarin staat wie zij als bedrijf zijn en waar ze naar op zoek zijn." Anita van Rozen vult aan: "Dat voorstel moet goed in elkaar zitten. We kunnen ondernemers helpen hun bedrijfspresentatie en vraag helder te krijgen. Het verhaal moet duidelijk zijn."

Tip 4: Vraag tips aan de ambassade over andere (zaken)culturen

Zwitsers zijn enthousiast over Nederland en veel Zwitsers hebben persoonlijke banden met ons land. We hebben een streepje voor. Maar houd wel rekening met de cultuurverschillen bij het opbouwen van een zakenrelatie.

Verbeek werkt al jarenlang in het buitenland. "Iedere cultuur is anders. Daarom vind ik het een verplichting om je vooraf te verdiepen in de do’s en don’ts van een land."

Van Rozen geeft aan dat de manier waarop je in Zwitserland communiceert belangrijk is. "Zwitsers hechten waarde aan een goede voorbereiding en details. Ze zijn heel serieus en verwachten dat ook van hun zakenpartners." Dat maakt dat ze alles over een product of dienst willen weten. Van Rozen: "Zorg daarom voor een goede voorbereiding voor een afspraak. Alles moet kloppen: hoe je je presenteert en hoe je communiceert. Zwitsers hechten waarde aan langetermijnzakenrelaties en gaan niet over één nacht ijs."

Harthoorn voegt toe: "Een goede relatie is een belangrijke basis om zaken te kunnen doen in Zwitserland. Neem hier bewust de tijd voor. Als je iemand hebt gevonden waarmee je serieus zaken wil doen, is het bijvoorbeeld handig om een keer samen te lunchen om een band op te bouwen."

Do's-and-don'ts

RVO heeft van bijna alle landen en regio's ter wereld informatiepagina’s over hoe u daar zaken kunt doen. Onderdeel daarvan zijn de pagina’s over do's en don'ts. Hier vindt u tips over de zakelijke cultuur en omgangsvormen in dat land. Deze pagina's worden opgesteld met hulp van de ambassades.

Tip 5: Bespreek uw kansen in de verduurzaming

Bij exporteren hoort volgens Verbeek ook dat je als ondernemer nadenkt over duurzame ontwikkelingsdoelen (ook wel SDG's, Sustainable Development Goals). "Wij zijn altijd op zoek naar oplossingen voor verpakkingsproblemen. We streven zoveel mogelijk naar duurzame en circulaire oplossingen." Zelf wil Verbeek met A Top Packaging bijdragen aan minimaal deze 5 SDG's:

  • Goede gezondheid en welzijn
  • Verantwoorde consumptie en productie
  • Klimaatactie
  • Leven in het water
  • Leven op het land

De ambassade kan goed inschatten op welke manier verduurzaming passend is voor de plaatselijke markt. "De milieuvriendelijke verpakkingen van A Top Packaging zijn van goede kwaliteit en duurzaam. Dat past prima binnen de Zwitserse markt. Daar hoefden we niets aan toe te voegen", volgens Van Rozen.

Verbeek is heel erg enthousiast over de dienstverlening en assistentie van de ambassade in Zwitserland: "Hopelijk lukt het ons ook in andere landen goede contacten te leggen met de hulp van de Nederlandse ambassades ter plaatse."

Advies nodig over uw bedrijfsvoering?

Heeft u vragen over uw bedrijfsvoering of wilt u sparren over een bepaald idee? De adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geven u graag informatie en denken met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?