Exportregels Verenigd Koninkrijk

Gepubliceerd op:
1 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
14 november 2023

Doet u al zaken met het VK? Of wilt u binnenkort beginnen met exporteren naar het VK? Deze pagina's over exportregels helpen u en uw product op weg naar de markt van het VK.

Nieuwe regels agrofood- en visserijproducten

Voor het exporteren van agrofood- en visserijproducten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) voert de Britse overheid stapsgewijs nieuwe regels in via het Border Target Operating Model (BTOM - voorheen Border Operating Model). Meer informatie hierover vindt u op de pagina Exporteren naar het VK: certificeringen voor landbouwproducten. Daar vindt u zowel de regels die al verplicht waren als de regels die nog moeten ingaan. 
 

Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze VK-adviseurs. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) helpen we u om van uw export naar het Verenigd Koninkrijk een succes te maken.

1. Besef dat er andere exportregels gelden dan in EU-landen

Omdat het VK niet bij de EU hoort, gelden in het VK geen EU-regels voor bijvoorbeeld verpakkingseisen, exportdocumenten en transport, maar Britse regels.

Uw product moet voldoen aan Britse eisen en u moet de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in het VK. Dit kunt u zelf doen, of laten doen door een externe partij.

2. Check de Britse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar het VK laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Britse eisen? Dan mogen zij niet in het VK op de markt gebracht worden.

Lees meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in het VK.

3. Regel de juiste documenten en formaliteiten

Voldoet uw product aan alle eisen? Dan moet u voor de export ook nog een aantal documenten en formaliteiten regelen. Denk hierbij aan de douaneaangifte of een bepaald certificaat. Afhankelijk van uw product regelt u zaken bij Nederlandse of Britse instanties.

Hieronder leest u wat u moet regelen in Nederland en wat u bij aankomst in het VK moet regelen of al geregeld moet hebben (invoerverplichtingen).

4. Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. U vindt er onder meer informatie over:

  • producteisen;
  • registratie van de exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen;
  • invoerrechten.

Om Access2Markets te gebruiken, vult u eerst de HS-code en het land in. Op de website van de KVK vindt u meer informatie over het bepalen van de HS-code.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

5. Bekijk of u de exportverplichtingen zelf wil regelen of uitbesteden

De douaneregelgeving in het buitenland is af en toe ingewikkeld. Ook kunt u de omgang met overheidsinstellingen als moeizaam ervaren. Soms is het daarom prettiger als een gespecialiseerde partij de douane- en importformaliteiten voor u afhandelt. Er zijn hiervoor verschillende opties.

Douane-expediteur

Een douane-expediteur is een tussenpersoon die bij het exporteren van producten alle douaneformaliteiten voor u kan afhandelen. Deze persoon adviseert over of regelt het in- en uitklaren, zowel bij de Nederlandse als bij de buitenlandse douane. Een douane-expediteur is niet betrokken bij het logistieke proces, ofwel het vervoer naar de afnemer. Dit doet u zelf of laat u doen door een vervoerder.

Expediteur

Wilt u niet alleen de douaneformaliteiten, maar ook het logistieke proces uitbesteden? Kies dan voor een expediteur. Een expediteur is een tussenpersoon die voor u het vervoer regelt én alle verplichtingen die bij het exporteren van uw product komen kijken.

Brancheorganisatie FENEX legt uit wat een expediteur doet en welke specialismes er zijn binnen dit beroep.

Wat is de beste keuze voor u?

Het hangt af van uw situatie of u de afhandeling van douaneprocedures het beste kunt uitbesteden of in eigen hand houden. Exporteert u niet vaak en/of veel verschillende producten? Dan kan het beter zijn om dit uit te besteden, gezien de ingewikkelde regels rondom douane- en importregels.

Bent u echter van plan om veel te exporteren of exporteert u een specifiek product naar een vaste afnemer? Dan kan het handig zijn om de zaken rondom exporteisen en douaneregels zelf af te handelen. Zo bouwt u waardevolle kennis op en houdt u de volledige controle over het exportproces.

Onze adviseurs denken graag met u mee over wat het beste bij uw situatie past. Neem contact op met ons voor een gratis adviesgesprek.

Tool voor selecteren expediteur

De sectororganisaties ACN, TLN/FENEX en evofenedex hebben een gratis tool ontwikkeld voor ondernemers die de douane en logistiek willen uitbesteden. De tool staat op de website van evofenedex.

6. Controleer op handelsakkoorden en -belemmeringen

Ook al heeft u uw zaken goed georganiseerd, politieke ontwikkelingen kunnen invloed hebben op uw handel. U kunt voordelen ervaren via nieuwe handelsverdragen. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren. Dit kan extra exportregels of exportdocumenten met zich meebrengen. Onze informatiepagina Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen geeft u hier meer uitleg over. 

Lees meer over het handelsakkoord tussen de EU en het VK op de pagina Handelsakkoord EU – Verenigd Koninkrijk.

Problemen aan de grens?

Heeft u vragen door problemen bij de grensdoorgang in het VK?

Bel met de hulplijn van de Britse douane (HMRC):
T: +44 300 322 9434 (ieder moment van de dag bereikbaar – kies optie 1 voor urgente problemen).
U kunt ook mailen of chatten.

Meer weten?

Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?